Последни новини
Home / Законът / С процедурни хватки, кадровиците отложиха повишаване на две съдийки във ВКС

С процедурни хватки, кадровиците отложиха повишаване на две съдийки във ВКС

Defakto.bg
Съдия Десислава Попколева

След близо два часа дебат, няколко процедурни гласувания и една почивка заради паднал кворум, кадровиците от Съдийската колегия в крайна сметка отложиха повишаването на две съдийки в Гражданската колегия на ВКС. Едната е бившият и.ф. председател на Софийския градски съд Десислава Попколева, втората – Таня Орешарова-Банкова от СГС.

А, на пръв поглед, ставаше дума за нещо ясно. Миналата година беше проведен конкурс за три места в Гражданската колегия на ВКС, повишени бяха първите трима класирани – Емилия Донкова-Найчева, Филип Владимиров и Розинела Янчева. Днес Съдийската колегия обяви финала на този конкурс.

След обявяването на конкурса междувременно в Гражданската колегия се появяват нови овакантени места заради пенсионирания, далеч преди да са изтекли 9 месеца от встъпването на новоназначените върховни съдии. При това положение ЗСВ (чл. 193, ал.6) предвижда назначения на първите останали „под чертата“ в конкурса. Първата под чертата е Попколева, следващата – Орешарова-Банкова. Нещо повече – за тях вече са изготвени и задължителните становища от Етичната комисия на ВСС. И се предлагаше колегията днес да гласува повишенията на двете съдийки във ВКС.

Но не би!

Първо Драгомир Кояджиков настоя за отлагане на точката, понеже междувременно Пленумът на ВКС I три незаети щата от Гражданската на Търговската колегия и трябвало да има яснота по въпроса. И още: „Няма никаква спешност, целта е да приключи един конкурс и да назначим двама съдии от него по реда на чл. 193, ал.6, като срокът изтича през август догодина. Дотогава нямаме възможност за обявяване на конкурси за ГК на ВКС. Най-същественото и смущаващо за мен е, че в момента в Гражданската колегия има 6 вакантни длъжности, към 28 февруари догодина ще се освободи още една заради пенсиониране и стават 7. А предложението, странно, е само за двама колеги от класирането. И още за ВСС е крайно неясно кои точно три от тези 7 длъжности са или прехвърлени в Търговска колегия“.

Красимир Шекерджиев се възпротиви: „Предлагаме повишаването на Десислава Попколева и Таня Орешавора-Банкова сега, защото сега излязоха етичните становища за тях. Точно за тези две колеги, както г-н Кояджиков знае, има и друго – те участваха и в конкурс за апелативния съд и в него са класирани на места, които им позволяват назначение по конкурса. В момента тече 1-месечен срок, в който да вземат решение дали да встъпят там. Ако го направят, няма да имат възможност за назначение във ВКС, заради липсата на уседналост. Справедливо е спрямо тях да се вземе решение, те са първа и втора под черта, няма спор че в случая чл. 193, ал.6 е приложима“.

Кояджиков обаче пак настоя за отлагане, като обвини Шекерджиев за „фалшива новина“ – назначенията за апелативните съдилища били спрени заради обжалване на всички резултати от този конкурс пред ВАС. И попита с какво Попколева и Орешарова са „по-привилигеровани“ от следващите две съдийки, останали под чертата за ВКС, та сега само тях да ги повишат?!

Шекерджиев повтори – само за тях са готови становищата на Етичната комисия, в която Кояджиков също участва. „Едно е сигурно – има поне две безспорни места и нито една причина да не се произнесем за тях“, подчерта Красимир Шекерджиев.

Цветинка Пашкунова пък напомни, че законът не изисква да се чакат всичките 9 месеца след проведен конкурс, за да има нови назначения. Обратното – назначенията по чл. 193, ал. 6 се правят веднага след овакантяване на длъжност.

Последва гласуване за отлагането и първоначално то се прие. При прегласуване обаче се отхвърли.

Но до повишаването на Попколева и Орешарова отново не се стигна.

Вероника Имова настоя Пленумът на ВКС ясно да каже на ВСС кои точно три бройки е прехвърлил от Гражданска в Търговска колегия. Защото от това зависело колко точно длъжности по чл. 193, ал. 6 могат да бъдат заети и в двете колегии – по две или по три.

Красимир Шекерджиев се опита да каже, че това е друг дебат, а повишението на Попколева и Орешарова е безспорно.

А Лозан Панов да обясни, че Пленумът е действал в рамките на съдийското самоуправление по закон, кото не му е внемил задължението поименно да уточнява чии точно овакантени длъжности прехвърля.

Имова призна, че двете назначения са безспорни, но настоя за уточняването заради бъдещите информирани решения на Съдийската колегия.

С 6 на 4 гласа безспорното повишаване на двете съдийки бе отложено за 21 януари догодина.

About De Fakto

Проверете също

Без санкция на Европейската комисия, държавата няма да изкупува дългове на „Топлофикация“ до 1.6 млрд. лв.

Служебното правителство  отмени  решения на кабинета “ Денков“ поради риск мярката да бъде обявена за …

Прокуратурата превзе управлението на МП: Главчев назначи прокурор за зам.- министър в правосъдното ведомство

Прокуратурата заема все по – солидни позиции в управлениеото на Министерството на правосъдието.  След като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.