Последни новини
Home / Законът / С процедурни хватки, кадровиците отложиха повишаване на две съдийки във ВКС

С процедурни хватки, кадровиците отложиха повишаване на две съдийки във ВКС

Defakto.bg
Съдия Десислава Попколева

След близо два часа дебат, няколко процедурни гласувания и една почивка заради паднал кворум, кадровиците от Съдийската колегия в крайна сметка отложиха повишаването на две съдийки в Гражданската колегия на ВКС. Едната е бившият и.ф. председател на Софийския градски съд Десислава Попколева, втората – Таня Орешарова-Банкова от СГС.

А, на пръв поглед, ставаше дума за нещо ясно. Миналата година беше проведен конкурс за три места в Гражданската колегия на ВКС, повишени бяха първите трима класирани – Емилия Донкова-Найчева, Филип Владимиров и Розинела Янчева. Днес Съдийската колегия обяви финала на този конкурс.

След обявяването на конкурса междувременно в Гражданската колегия се появяват нови овакантени места заради пенсионирания, далеч преди да са изтекли 9 месеца от встъпването на новоназначените върховни съдии. При това положение ЗСВ (чл. 193, ал.6) предвижда назначения на първите останали „под чертата“ в конкурса. Първата под чертата е Попколева, следващата – Орешарова-Банкова. Нещо повече – за тях вече са изготвени и задължителните становища от Етичната комисия на ВСС. И се предлагаше колегията днес да гласува повишенията на двете съдийки във ВКС.

Но не би!

Първо Драгомир Кояджиков настоя за отлагане на точката, понеже междувременно Пленумът на ВКС I три незаети щата от Гражданската на Търговската колегия и трябвало да има яснота по въпроса. И още: „Няма никаква спешност, целта е да приключи един конкурс и да назначим двама съдии от него по реда на чл. 193, ал.6, като срокът изтича през август догодина. Дотогава нямаме възможност за обявяване на конкурси за ГК на ВКС. Най-същественото и смущаващо за мен е, че в момента в Гражданската колегия има 6 вакантни длъжности, към 28 февруари догодина ще се освободи още една заради пенсиониране и стават 7. А предложението, странно, е само за двама колеги от класирането. И още за ВСС е крайно неясно кои точно три от тези 7 длъжности са или прехвърлени в Търговска колегия“.

Красимир Шекерджиев се възпротиви: „Предлагаме повишаването на Десислава Попколева и Таня Орешавора-Банкова сега, защото сега излязоха етичните становища за тях. Точно за тези две колеги, както г-н Кояджиков знае, има и друго – те участваха и в конкурс за апелативния съд и в него са класирани на места, които им позволяват назначение по конкурса. В момента тече 1-месечен срок, в който да вземат решение дали да встъпят там. Ако го направят, няма да имат възможност за назначение във ВКС, заради липсата на уседналост. Справедливо е спрямо тях да се вземе решение, те са първа и втора под черта, няма спор че в случая чл. 193, ал.6 е приложима“.

Кояджиков обаче пак настоя за отлагане, като обвини Шекерджиев за „фалшива новина“ – назначенията за апелативните съдилища били спрени заради обжалване на всички резултати от този конкурс пред ВАС. И попита с какво Попколева и Орешарова са „по-привилигеровани“ от следващите две съдийки, останали под чертата за ВКС, та сега само тях да ги повишат?!

Шекерджиев повтори – само за тях са готови становищата на Етичната комисия, в която Кояджиков също участва. „Едно е сигурно – има поне две безспорни места и нито една причина да не се произнесем за тях“, подчерта Красимир Шекерджиев.

Цветинка Пашкунова пък напомни, че законът не изисква да се чакат всичките 9 месеца след проведен конкурс, за да има нови назначения. Обратното – назначенията по чл. 193, ал. 6 се правят веднага след овакантяване на длъжност.

Последва гласуване за отлагането и първоначално то се прие. При прегласуване обаче се отхвърли.

Но до повишаването на Попколева и Орешарова отново не се стигна.

Вероника Имова настоя Пленумът на ВКС ясно да каже на ВСС кои точно три бройки е прехвърлил от Гражданска в Търговска колегия. Защото от това зависело колко точно длъжности по чл. 193, ал. 6 могат да бъдат заети и в двете колегии – по две или по три.

Красимир Шекерджиев се опита да каже, че това е друг дебат, а повишението на Попколева и Орешарова е безспорно.

А Лозан Панов да обясни, че Пленумът е действал в рамките на съдийското самоуправление по закон, кото не му е внемил задължението поименно да уточнява чии точно овакантени длъжности прехвърля.

Имова призна, че двете назначения са безспорни, но настоя за уточняването заради бъдещите информирани решения на Съдийската колегия.

С 6 на 4 гласа безспорното повишаване на двете съдийки бе отложено за 21 януари догодина.

About De Fakto

Проверете също

Комисарят по човешките права на СЕ призовава властите за по-добра защита на жертвите от домашно насилие

В писмо до българските власти комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович …

ВКС с тълкувателно решение за постановленията при възлагане на недвижими имоти при публична продан

   С Тълкувателно решение № 6/2020 г. от 20.05.2022 г. по Тълкувателно дело № 6/2020 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.