Последни новини
Home / Законът / Йордан Иванов, юрист: Държавата е в цугцванг, измамниците от „къщите за тъщи“ няма да връщат пари

Йордан Иванов, юрист: Държавата е в цугцванг, измамниците от „къщите за тъщи“ няма да връщат пари

Defakto.bg

Конфликтът на интереси и корупцията с еврофондове бе единодушно осъден в Eвропейския парламент вчера. Депутати от всички парламентарни групи поискаха да се засили ролята на  Службата на европейския прокурор, за да разследва злоупотреби  с еврофондове.  Депутатите са категорични,  че европейският бюджет няма да финансира олигарси и политически протежета.

Категоричното намерение за връщане на средствата,  с които е злоупотребено,  съвсем не е сигурно, че у нас ще засегнe  именно  нарушителите, сдобили се скандално с къщи за гости.  Дори е много вероятно  данъкоплатците да се  разплащат за измамите и нарушенията,  допуснати от властта още при одобряване на проектите.

Няма да се връщат пари за „къщи за тъщи“ – държавата е в цугцванг“,  категоричен е  юристът Йордан Иванов, общински съветник от ДСБ в Пловдив.  Държавата е безизходно положение, коментира той пред  БНР. Юристът  обяви, че  проблемът е в  липсата на предварително записани санкции, които да предвиждат отговорност, включително и за връщане  на средствата при злоупотреби с   къщите за гости.  (Пълното изложение  на автора тук)

„В рамките 7-8 месеца назад държавата създаде правов ред тези пари да бъдат върнати и откри процедури по издаване на актове за публично държавно вземане. Но не смее да издаде самите актове, нарушавайки 30-дневния срок за издаването им,  след откриване на процедурата.  Ако държавата издаде актовете, тези дела ще бъдат изгубени, тъй като това се случва чрез санкционни разпоредби с обратно действие, което е напълно недопустимо и в нарушение на Закона за нормативните актове“., заяви  Йордан Иванов.  “ Ако не издадат актовете, ще трябва да обясняват на хората, че няма как да бъдат санкционирани хората с „къщи за тъщи“, тъй като държавата не си е свършила работата преди 5 години, поясни още той.

Освен това, след като държавата изгуби делата, ще трябва да плаща разноски и хонорари, и в крайна сметка общественият интерес – виновните да бъдат наказани, няма да бъде удовлетворен, смята юристът.  Според него,  мерки е трябвало да бъдат взети на етап кандидатстване по проектите: „Отговорът на въпроса защо няма санкционни норми, защо връщане на пари не е било предвидено преди 5 г., когато са кандидатствали, защо го няма в договорите – на това трябва да отговори властта“.

Той е категоричен, че парите на ЕС ще бъдат върнати през републиканския бюджет, тоест от данъкоплатците.

About De Fakto

Проверете също

Съдът окончателно: Протестърът Петър Кърджилов не е извършил хулигански действия срещу фенка на Борисов

Пред СГС  Софийска градска прокуратура не поддържа протеста на Софийска районна прокатурата срещу оправдателната  присъда …

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.