Последни новини
Home / Законът / Нови два проекта за НК в парламента

Нови два проекта за НК в парламента

Defakto.bg

Единият – за шофиране след прием на дрога, другият – за увеличаване на наказанията при посягане на медици

Два нови проекта за изменения и допълнения в Наказателния кодекс (НК) са внесени в парламентарното деловодство.

Единият е на „смесена“ група депутати-лекари от ГЕРБ, Патриоти, ДПС и „Воля“. Вторият – само на Обединени патриоти.

Как да се установява употребата на дрога зад волана

Проектът на шестимата избраници от различни групи, начело с Лъчезар Иванов, е за допълнение на НК. Той е много кратък: „В чл. 343б, ал.3 след думата „аналози“, се добавя „установена по надлежния ред„.  В момента текстът гласи:

(3) (Нова – ДВ, бр. 21 от 2000 г., изм. – ДВ, бр. 74 от 2015 г.) Който управлява моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества или техни аналози, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от петстотин до хиляда и петстотин лева.

В мотивите си депутатите заявяват, че добавката се налага за избягване на противоречивата съдебна практика и пълната яснота как следва да се установява дали шофьорът е употребил дрога. Още повече, че за разлика от употребата на алкохол, в тази хипотеза в закона няма посочена минимална концентрация в кръвта.

„Установяването на метаболит в организма към момента на деянието означава единствено, че някога във времето лицето е  употребило наркотично вещество, като е възможно да се касае за период от часове, дни, седмици или дори месеци и вредният ефект от злоупотребата да е отминал. При изтекъл значинелен период от време не може да бъде обоснована субективна съставомерност на поведението на дееца, нито обществена опасност на деянието, ако веществото не влияе по някакъв начин върху психо-физиологичните функции“, казват вносителите.

От друга страна, според тях, при липсата на посочване на специален ред за установяване на наличността на наркотици или техни аналози, в разследването са допустими всички способи на доказване по НПК, включително свидетелски показания, веществени доказателства и т.н. А това противоречи на законодателната идея този тип деяния да се следят от контролните органи на пътя и производството да започва след проверка на пътя.  От трета страна, съдебната практика не е единодушна за това дали за съставомерността на деянието е достатъчно само установяването на употреба на дрога зад волана или се изисква да е налице и доказване на неспособността на водача да шофира в този момент.

Решението, което предлагат шестимата депутати, е: Достатъчно е да се констатира, че водачът е употребил наркотични вещества или техни аналози. НО! С направената добавка това установяване ще е извършва по реда на Наредба 1/2017 г., предвиждащ че техническо средство тества слюнката, след което се изследва на кръвна проба. Ако се докаже наличието на наркотично вещество в слюнката, при това с утвърдени тестери, специално предназначени за контрол на шофьори, може да се приеме, че наркотичното вещество оказва влияние и върху реакциите на водача, категорични са депутатите с медицинско образование.

Минимум 3 години за лека телесна повреда на медици, магистрати, полицаи и др.

Проектът на Обединени патриоти начело с Валери Симеонов е за изменение на НК. Той е насочен към нанасянето на телесни повдери и специалната норма на чл. 131, ал. 2 – за телесни повреди, нанесени на магистрати, полицаи, съдебни изпълнители, медици и ред други професии в този каталог.

Патриотите настояват за завишаване на минималните наказания за лека, средна и тежка телесна повреда в тези случаи.

В момента текстът гласи:

(2) (Нова – ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. и доп. – ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., доп. – ДВ, бр. 43 от 2005 г., в сила от 01.09.2005 г., изм. – ДВ, бр. 64 от 2007 г., изм. – ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. – ДВ, бр. 80 от 2009 г., изм. – ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г., доп. – ДВ, бр. 61 от 2013 г.) За причиняване на телесна повреда на съдия, прокурор, следовател, полицейски орган, разследващ полицай, държавен съдебен изпълнител, частен съдебен изпълнител и помощник-частен съдебен изпълнител, както и на митнически служител, на орган по приходите, на служител от Изпълнителната агенция по горите или на служител на Министерството на околната среда и водите, осъществяващ контролна дейност или на медицински специалист, на учител (възпитател) при или по повод изпълнение на службата или функцията му наказанието е лишаване от свобода:
1. от пет до петнадесет години при тежка телесна повреда;
2. от три до десет години при средна телесна повреда;
3. от една до пет години при лека телесна повреда по чл. 130, ал. 1;
4. до три години при лека телесна повреда по чл. 130, ал. 2.
Предложенията са: минималното наказание за тежка телесна повреда да стане 7 години вместо досегашните 5, за средна телесна повреда да е 5 години вместо досегашните 3, за лека телесна повреда – 2 години вместо 1, а за лека телесна повреда без разстройство за здравето максимумът да се завиши на 5 години вместо досегашните 3. 
Вносителите се мотивират с извършени нападения над медици тази година.
Впрочем, именно подобни посегателства доведоха до включването на медицинските специалисти в „специалната“ норма на НК. Но, както е известно, увеличаването на наказанията не е панацея.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.