Последни новини
Home / Законът / Отлагат с половин година промените в Закона за социалните услуги

Отлагат с половин година промените в Закона за социалните услуги

Defakto.bg

Народното събрание отлага с  шест месеца промените в Закона за социалните услуги – за това са се договорили  политическите сили, съобщи съпредседателят на парламентарната група на  „Обединените патриоти“ Искрен Веселинов.

По предложение на “Обединените патриоти” в сряда ресорната комисия в парламента ще приеме текстовете от закона да влязат в сила от 1 юли, а не от 1 януари. Окончателно решението ще бъде гласувано в пленарна зала в петък. Новият закон за социалните услуги бе приет през февруари т.г. след повече от 5 години обсъждане на различни концепции за реформа в социалната сфера. Неговата основна цел е да повиши достъпността и качеството на социалните услуги, които държавата делигира като дейност на общините. Техният брой е над 1300 и засягат  хора с увреждания, възрастни хора и изоставени деца.  Заедно със законопроекта на патриотите, още три проекта за промяна на закона са в дневния ред на парламента.

Един от проектите, внесен от Десислав Чуколов  “Атака” и група независими депутати, предвижда отмяна на Закона за социалните услуги. Другият проект – на независимия депутат Ангел Исаев, предлага навсякъде терминът „социални услуги“ да се замени със „социална подкрепа“.  Текстове, внесени от депутати от „Воля“, предвиждат отлагане влизането в сила на закона до 31 декември 2020 година. В проекта, внесен от Искрен Веселинов и депутати от „Обединени патриоти“, също се иска отлагане на действието на закона до първи юли 2020 година. По този вариант е постигнатият консенсус между политическите сили.

Социалният министър Деница Сачева вече определи идеята за отлагането на действието на закона като  “разумно предложение”, което ще позволи да се влезе вместо в режим на протести, в режим  в режим на разговори.

Както е известно много родители протестираха срещу новия Закон за социалните услуги с шествие около сградата на Народното събрание.  Според протестиращите законът дава твърде много власт на държавата и неправителствените организации.  Министър Сачева заяви, че законовите текстове няма да доведат до отнемане на деца от родителите им. Тя напомни, че много възрастни хора с увреждания чакат с надежда промените в закона.

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.