Последни новини
Home / Законът / Отлагат с половин година промените в Закона за социалните услуги

Отлагат с половин година промените в Закона за социалните услуги

Defakto.bg

Народното събрание отлага с  шест месеца промените в Закона за социалните услуги – за това са се договорили  политическите сили, съобщи съпредседателят на парламентарната група на  „Обединените патриоти“ Искрен Веселинов.

По предложение на „Обединените патриоти“ в сряда ресорната комисия в парламента ще приеме текстовете от закона да влязат в сила от 1 юли, а не от 1 януари. Окончателно решението ще бъде гласувано в пленарна зала в петък. Новият закон за социалните услуги бе приет през февруари т.г. след повече от 5 години обсъждане на различни концепции за реформа в социалната сфера. Неговата основна цел е да повиши достъпността и качеството на социалните услуги, които държавата делигира като дейност на общините. Техният брой е над 1300 и засягат  хора с увреждания, възрастни хора и изоставени деца.  Заедно със законопроекта на патриотите, още три проекта за промяна на закона са в дневния ред на парламента.

Един от проектите, внесен от Десислав Чуколов  „Атака“ и група независими депутати, предвижда отмяна на Закона за социалните услуги. Другият проект – на независимия депутат Ангел Исаев, предлага навсякъде терминът „социални услуги“ да се замени със „социална подкрепа“.  Текстове, внесени от депутати от „Воля“, предвиждат отлагане влизането в сила на закона до 31 декември 2020 година. В проекта, внесен от Искрен Веселинов и депутати от „Обединени патриоти“, също се иска отлагане на действието на закона до първи юли 2020 година. По този вариант е постигнатият консенсус между политическите сили.

Социалният министър Деница Сачева вече определи идеята за отлагането на действието на закона като  „разумно предложение“, което ще позволи да се влезе вместо в режим на протести, в режим  в режим на разговори.

Както е известно много родители протестираха срещу новия Закон за социалните услуги с шествие около сградата на Народното събрание.  Според протестиращите законът дава твърде много власт на държавата и неправителствените организации.  Министър Сачева заяви, че законовите текстове няма да доведат до отнемане на деца от родителите им. Тя напомни, че много възрастни хора с увреждания чакат с надежда промените в закона.

About De Fakto

Проверете също

Забраната да се разгласяват материали по следствените дела е като „врата у поле “ за прокурорската служба

Петър Обретенов На 16 март, на специална пресконференция на прокуратурата с участие на главния прокурор, …

Еврокомисарят Дидие Рейндерс: Приветстваме законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс приветства законопроекта за повишаване на отчетността на българския главен прокурор. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.