Последни новини
Home / Законът / Последно за годината, кадровиците приеха оставката на Цацаров като прокурор, докато оглавява КПКОНПИ

Последно за годината, кадровиците приеха оставката на Цацаров като прокурор, докато оглавява КПКОНПИ

Defakto.bg

Оставката на Мария Шишкова като зам.-главен прокурор се забавя с два месеца

Въпреки очакванията и след днешното встъпване, последното за годината заседание на Прокурорската колегия на ВСС мина без участието на новия обвинител №1 Иван Гешев. Той не дойде в съвета, заседанието – отново – се председателстваше от Евгени Диков.

Затова пък, след като вчера преназначиха Сотир Стефанов Цацаров за редови прокурор във ВКП, днес по негово заявление кадровиците го освободиха и от тази длъжност. Той губи статута си на магистрат, докато е председател на КПКОНПИ, а с днешното гласуване отпадна последната пречка за поемането по новото поприще. По-рано през деня пред журналисти Цацаров обяви, че „отива на работа“ в антикорупционната комисия в петък.

И още една промяна бе извършена по върховете на Прокуратурата. Гласуваната вече оставка на Мария Шишкова като зам.-главен прокурор се отлага с два месеца. Миналата седмица бе прието тя да е в сила от 6 януари 2020 г., днес колегията гласува оставката да е от 2 март 2020 г. А Шишкова бе наградена с личен почетен знак първа спетен златен.

От догодина тестват нови правила за натовареност на прокурори и следователи

Друго важно решение на колегията от днес е за нови правила за измерване на натовареността на прокуратурите и отделната натовареност на прокурорите и следователите. Кадровиците ги приеха за „тестово прилагане“ от догодина, като паралелно с тях ще действат и старите правила.

Пламен Найденов обясни, че тестовите правила са резултат от работата на пет работни групи в петте апелативни района, като са отчетени и констатирани негативи от ВКП. Новото е във въвеждането на още близо 27 критерия за отчитане натовареността на следователите и 25 – за прокурорите, като тук влизали неотчитани досега прокурорски дейности като надзор за законност, административен надзор и прочие. В тестовия период ще се проверява и анализира действието на новите норми, най-вече дали те няма да покажат съществено отклонение в измерването на натовареността.

Калина Чапкънова напомни, че Пленумът на ВСС още през лятото е приел междинна оценка, реализирана по проект по ОПДУ,  именно за измерване натовареността на прокурорите и следователите. „Междинната оценка посочи, че логическата същност на тези правила е такава, че правилно отразява натовареността на прокурорите и следователите от гледна точка на избрания водещ критерий необходимо време за осъществяване на работата. Стигна се до извода, че индивидуалната дневна натовареност е правилно определена, предложенията бяха за допълнителни критерии, които сега са отчетени“, каза Чапкънова.

Пламена Цветанова от позицията на дългогодишен следовател обаче настоя за промени, които да увеличат „утежняващите критерии“ при измерването на работата на тези магистрати. „Иначе това ще демотивира колегите, които работят по сложни дела“, категорична бе Цветанова. Така към „утежняващите критерии“ за следователите освен анализиране на материали над 500 листа и проучване на веществени доказателствени средства, се добяват и още три – събиране на доказателства за престъпна дейност на повече от едно лице, за повече от едно деяние и по по повече от един квалифициращи признаци.

Всички предложения бяха приети.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.