Последни новини
Home / Законът / Цацаров предаде вахтата на Гешев под знака на „атаки“ за унищожението на прокуратурата

Цацаров предаде вахтата на Гешев под знака на „атаки“ за унищожението на прокуратурата

Defakto.bg

Новият обвинител №1 ще се изкаже в дебата за основния закон, когато разбере неговия предмет

Освен с горди усмивки, „мъжки“ обещания и отправяне на пожелания към журналистите като по филчево време, днешната церемония в зала „Тържествена“ по предаването на властта в прокуратурата впечатли и с друго. В изказванията си и бившият главен прокурор Сотир Цацаров, и нововстъпилият на поста Иван Гешев еднозначно поставиха под въпрос започнатите от президента консултации за конституционния модел на ПРБ. И, по принцип, провидяха атаки срещу държавното обвинение, целящи неговото дестабилизиране – или унищожение.

В речта си на церемонията Цацаров заговори за „т.нар. консултации за т.нар. конституционен модел на българската прокуратура“. А веднага след тържеството, пред журналисти Гешев обяви, че дебат се започва, когато си наясно с проблема, а не за да разбереш дали има проблем. За това новият главен прокурор щял да участва в този дебат, когато си изясни неговия предмет. В момента се давали само политически заявки.

Гости в зала „Тържествена“

В зала „Тържествена“ на Съдебната палата, подготвяна за днешната церемония още от понеделник, бяха председателят на парламента Цвета Караянчева, министрите Данаил Кирилов и Младен Маринов, конституционни съдии, бившите главни прокурори проф. Васил Мръчков и Никола Филчев, членове на ВСС и на Инспектората.

Направи впечатление също, че макар отдавна да е станал прокурор, за което се полага клетва, днес Иван Гешев повтори същата прокурорска клетва, представена като такава на главния прокурор (в ЗСВ клетвите са само за магистрати). Но – да го отдадем на желанието за повече тържественост. Още повече, че за целта председателят на НС Цвета Караянчева е предоставила оригиналния екземпляр на Конституцията, съхраняван в кабинета й.

Сотир Цацаров: Атаките ни направиха много по-силни!

В речта си пред залата бившият главен прокурор заяви: „След минути г-н Иван Гешев ще встъпи в длъжност главен прокурор на Република България и от днес, 18 декември ще започне неговият мандат. Вчера, 17 декември, приключи моят мандат. В обръщение до магистратите и служителите написах, че за мен бе чест да работя с тях. Благодаря им за усилията, енергията, спечелените битки. За мен бе чест и предизвикателство. Благодаря и на онези, които в продължение на 7 г. използваха политическата си кариера или пребиваването на върха на съдебната система за атаки срещу ПРБ и главния прокурор. Те така и не разбраха, че така направиха всички нас много по-силни.

Г-н Гешев, лесен мандат имат само онези, които не правят нищо и оправдават собственото си бездействие с други. Аз не съм такъв, вие също. Първото предизвикателство към вас са започналите дебати по т.нар. консултации за т.нар. конституционен модел на българската прокуратура. Силно се надявам, че те нямат за цел евтин политически шум, а са за доброто на българските граждани. Силно се надявам, че прокуратурата ще остане в системата на съдебната власт, не защото това е въпрос на самоцел и на наше оцеляване, а защото само така тя може да работи ефективно, без да е подчинена на политическата конюнктура. Нямам навика и самочувствието да давам съвети – пазете прокуратурата, хората в нея, без тях е нищо. Уважавам българските съдии, без които правова държава не може да има, друго няма да кажа, защото, знаете, имам още„. Преди това спомена за  малцината, „за които тогата се измерва в политика и в грантове“.

Последва клетвата и подписване на акта за встъпване. От страна на прокуратурата парафите си са сложили тримата действащи заместници: Ася Петрова, Борислав Сарафов и Мария Шишкова, подчерта Цацаров.
И още гости

 

„Първото слово“ на Иван Гешев (с цитати от Линкълн и Левски):

 

„Искам да благодаря на магистратите и съдебните служители, не само защото ме подкрепиха, а защото показаха, че ПРБ е колектив и екип, който може сам да ръководи съдбата си. Показахме какво можем когато сме единни и имаме обща цел. Предстои, променяйки се и стъпвайки на традициите и добрата основа, да отговорим на очакванията на българските граждани, на хората, които ни плащат заплатите, за повече справедливост, независимо дали става дума за бедни или богати, работещи или безработни, от София или отдругаде. Ще се справим, ако сами решаваме собствените си проблеми, а не прехвърляме своята отговорност на други, това е път, избран от други.

Знаем, че не сме безгрешни, ще успеем само ако защитаваме прокуратурата от атаки, целящи нейната дестабилизация или унищожението й. Знам, че ще е трудно и тежко в този мандат, но и никога не е било друго. Цената си заслужава, една по-добра и правова държава, която да оставим на децата и внуците си. Ейбрахам Линкълн, е казвал, перифразирам: може да вървим с малки крачки, да вървим бавно, но никога не вървим назад. А Апостолът Левски: дела трябват,  а не думи!“

На излизане

Двамата главни герои бяха спрени от журналистите на излизане от зала „Тържествена“.

„В кабинета на главния прокурор се влиза през врата и се излиза също през врата. Излизам с усещане, че свършихме малко работа“, обяви Сотир Цацаров. На въпрос какво е имал предвид с думите за „така наречените консултации“, първо отвърна на репортерите: „Желая ви весели празници!“. После все пак заяви: „Казах ясно – ако консултациите и дебатите са насочени за доброто на прокуратурата и на българските граждани, начинанието трябва да бъде приветствано, ако консултациите, разговорите, дебатите, въобще целият, не само при президента е с цел да създаде някаква платформа за някаква дискусия, която да оправдае бъдещи политически проекти или избори…“

Иван Гешев каза: „Чака ме най-тежкият мандат от всички досегашни от 1989 г. Такава е ситуацията, в два аспекта – стигнали сме предела, в държавата, когато трябва да отговори на очакванията на българските граждани за повече справедливост. Прокуратурата защото е в добра кондиция, заработи на по-добри обороти в последните години и бе подложена на атаки, целящи и унищожението й. Атаките са от различни хора, които са засегнати или се притесняват от закона. Не казвам, че ще я дестабилизират, а че се опитват да я дестабилизират. В консултациите виждам политически заявки, дебат трябва да започне, когато ясно си формулирал проблем, а не да започваш дебат, за да установиш дали има проблеми. Когато ми стане ясен дебатът ще кажа своето мнение, ще сформирам консултативен съвет, в момента това е политически въпрос, в него няма право и този проблем е от компетентност на НС и на политиците“

На въпрос трябва ли да се изпълнят препоръките на Венецианската комисия, отговори: „Знаете ли какво е Венецианската комисия? Това е експертен съвет в структура извън структурите на ЕС, те имат огромно морално въздействие, но формално препоръките им не са задължителни. Някои от препоръките имат логика, други сочат, че не са добре запонати със законодателството ни, но правителството е поело ангажимент да спази препоръките в рамките на българската Конституция“.

Снимки: Веселин Боришев

 

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.