Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев: „Независимият“ прокурор може да не се случи в рамките на живота ми, аз няма да върша престъпления!

Иван Гешев: „Независимият“ прокурор може да не се случи в рамките на живота ми, аз няма да върша престъпления!

Defakto.bg

С Лозан Панов сме различни типажи

Предложеният от правителството механизъм за „независим“ прокурор може да не се случи в рамките на нашия живот, аз нямам притеснения, защото нямам намерение да върша престъпления. Тази заявка направи новият главен прокурор Иван Гешев в интервю пред БНТ.

А, след като вчера разясни на журналистите какво е Венецианската комисия и с каква тежест са нейните препоръки, днес обвинител №1 даде мнението си и за решението на Евросъда по правата на човека по делото „Колеви срещу България“, в което за първи път остро бе поставен въпросът за липсата на гаранции за ефективно и безпристрастно разследване срещу главния прокурор у нас. И което България все още не е изпълнила, а Комитетът на министрите на СЕ настоятелно поиска това да се случи.

Иван Гешев днес каза: „За съжаление, на базата на едно изолирано решение „Колеви срещу България“, което повечето не са чели, през годините бе наложена политическа теза, приета от партньорите ни, за това, че българският главен прокурор е безотговорен и безотчетен. Това не е вярно, и сега има механизъм, по който главният прокурор може да бъде отстранен и то далеч по-лесно – например за уронване на престижа на съдебната власт, и той е в Конституцията. След Нова година ще дадем становището си по този проект, поискано от МС. Виждам едни добри идеи в предложението на правителството, както и ред проблеми, които видяха много юристи. Хората, които искат такъв механизъм, никога няма да са доволни – с тази тема те се хранят буквално, с грантове и няма да са доволни от друг вариант, освен техния. Те искат да ме махнат, да бъда заменен с някой от техния кръг и искат да унищожат прокуратурата чрез нейната децентрализация, дестабилизация или изваждане от съдебната власт„.

После обори „недосегаемостта“ със заведените срещу самия него дела за клевета: „Едно лице, за което съм казал пред БНТ, че е лице, което вие, медиите, наричате Крокодила е образувал дело в СРС, получих призовка за подсъдим за клевета. Аз се гордея с това нещо, защото това лице е завело над 800 дела срещу магистрати и журналисти. По този начин се упражнява реален тормоз. къде са тези хора, които говорят за свобода на медиите, за справедливост? В нито една държава това не може да се случи да се образува дело срещу главен прокурор. И не е единственото – онзи, който носеше транспаранти на Правосъдие за всеки и той е образувал на смешно основание (очевидно става дума за тъжбата за клевета, внесена от ромския активист Христо Николов за „и циганите правят така“ – б.р.)“.

За „сегмента“ извън НС и ежедневния политически натиск

Пред националната телевизия Гешев повтори вече казаното от него вчера за стартиралите консултации при президента – че в момента това бил „политически дебат с откровено политически цели, без нищо юридическо в тази тема“ и той не бил наясно какъв е неговият предмет. Но, ако ставало дума за изваждане на прокуратурата от съдебната власт, това може да се направи само от Велико Народно събрание.

Аз съм против прокуратурата да е извън съдебната власт, тогава ще отиде в изпълнителната власт, ще се сложи край на независимостта на всеки прокурор и ще е подложена на ежедневен политически натиск. Това са политически идеи няма да кажа на десни екстремисти, а на сегмент на политиците извън НС за унищожаване на прокуратурата. Целят се две неща – механизъм за отстраняване на конкретен главен прокурор, когото не харесващ. И унищожаване на прокуратурата по начина, по който беше унищожено следствието по времето на премиера Иван Костов„, обобщи Иван Гешев.

После напомни за „погрома“ върху следствието, който той лично е преживял. И причината за него: „Причината беше, че г-н Иван Костов не харесваше г-н Бойко Рашков и го направи директор на следствие без следствия – всеки окръжен град си имаше следствие и всяко от тях не комуникираше с НСлС. Това е все едно главнокомандващият на армията да може да командва не военните поделения, а щаба си“.

(Очевидно г-н Гешев е пропуснал да научи, че промяната в НПК и „ликвидацията“ на следствието,  беше едно от условията за присъединяването на България към Европейския съюз.  Последните акорди на новия НПК тогава приветства лично еврокомисарят Оли Рен, пристигнал у нас, за да се увери, че реформата  ще бъде извършена.  Друга тема е, че НПК бе приет през зъби, защото  наказателния елит и отляво, и отдясно, не одобряваше промените. б.р.)

Казах на Кьовеши, че тук с въдица ловим слон и отвреме навреме го хващаме

Новият главен прокурор обяви също, че за него „сериозният дебат, който никога не се повдига и нещата се решават на парче, е за законите, които са морално остарели“.

После илюстрира: „Имах две срещи със сегашния шеф на Европейската прокуратура г-жа Кьовеши, едната беше за кратко в Брюксел (в началото на декември двамата се озоваха на изслушване в комисията ЛИБЕ на Европарламента, а Лаура Кьовеши си тръгна, без да изслуша изложението на Гешев – б.р.), втората в България по покана на Сотир Цацаров. Тя каза, че не може с въдица да се лови слон, аз й отговорих, че ние това правим и колкото да е странно, отвреме навреме хващаме!

Подобно на предшествениците си, първият от които бе Борис Велчев, и този главен прокурор призна, че за всички нерешени проблеми в държавата се търси прокуратурата. „Въпрос на уважение е да приемеш председател на парламентарна група, на партия, когато иска да внесе сигнал, но ще им обяснявам, че не съм пощенска кутия. Това за тях е политически пиар, но не е част от моята работа„, каза по този повод Гешев.

Готов съм да работя с Панов, но се съмнявам, че и той е готов

За бъдещата си работа със Сотир Цацаров като председател на КПКОНПИ новият главен прокурор е спокоен.

„Той е изключително добър администратор, сигурен съм, че ще поведе комисията към по-добро. Но тя далеч не е толкова зле функционираща, колкото се опитват да я представят, казах го пред комисията в Европейски парламент“, заяви Гешев по този повод.

За бъдещата работа с председателя на ВКС Лозан Панов, с когото заедно ще са във Висшия съдебен съвет, обаче обяви: „Сигурен съм, че аз съм различен типаж. Мен не ме интересува дали някой ме харесва или не ме харесва, дали мисли за мен добро или лошо, когато трябва да направя нещо, го върша, не се влияя от емоции или предубеждения. Ако се налага, съм готов за работя с г-н Лозан Панов, но се съмнявам, че той мисли по същия начин„.

Срещу „уравниловката“ на магистратските възнаграждения

Новият главен прокурор се обяви срещу „уравниловката“ на заплащането в съдебната власт. А именно: „При нас не е отстранено мисленето отпреди 10 ноември за уравниловка. Истината е, че във всички европейски правоприлагащи органи има силно развита система за стимули, не говоря само за материални и една похвала е достатъчна. При нас е възможно да работиш в пъти различно и да получаваш еднакво възнаграждение и този проблем трябва да бъде решен„. Като, очаквано, даде примери с многото работа в спецпрокуратурите и спецсъдилищата.

Гешев обаче пропусна да си спомни, че управляващите със закон „стимулираха“ работещите в спецправосъдието с бонуси до 6 заплати годишно – недостижими за „обикновените“ съдии и прокурори, които също работят, често в условия на свръхнатовареност, а резултатите от работата им са видими. Както и че на края на тази година с решения на кадровиците спецсъдиите, прокурорите, следователите и служителите получават до 3 заплати премии, а „обикновените“ магистрати и служители – до една.

Няма да се променям!

Накрая Иван Гешев обеща: „Аз не смятам да се променям, правя неща, в които вярвам и говоря неща, които мисля. Няма как да бъде харесван главният прокурор, един кръг от хора задължително трябва да не те харесват – онези, които нарушават закона. Има няколко емблематични дела срещу изключително богати хора, които са под стража… Има един друг, който го пази друга държава, нямам друго обяснение да не го екстрадират 6-7 годни… Тези хора няма как да са щастливи. Аз съм с ясното съзнание какво ме очаква, но дори ми е интересно“.

И заключи: „Аз съм назначение на колегите ми прокурори, следователи, съдебни служители“.

About De Fakto

Проверете също

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Правен екип на ИПИ: Пренебрегнатият въпрос за бюджета на съдебната власт в Конституцията не крепи доверието във ВСС

„Де Факто“ публикува становището, изпратено до парламентарната комисия по конституционни въпроси, от страницата на Института …

Един коментар

  1. НИКОЛАЙ СТАТКОВ

    така стана и деполитизацията на системата при новата конституция до сега ………

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 + seventeen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.