Последни новини
Home / Законът / Кабинетът пита КС може ли главният прокурор да осуети разследване срещу себе си

Кабинетът пита КС може ли главният прокурор да осуети разследване срещу себе си

Defakto.bg

В Конституционният съд подобно искане – засега – не е получено

На последното си заседание вчера Министерският съвет е одобрил искане до Конституционния съд за задължително тълкуване на  разпоредбата на чл. 126, ал. 2 от Конституцията на Република България. Текстът гласи, че „главният прокурор осъществява надзор за законнност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори“.

Формулираният от правителството въпрос до КС е: „Общият надзор за законност и методическото ръководство, осъществявани от главния прокурор съгласно чл. 126, ал. 2 КРБ, включват ли случаите, когато прокурор извършва проверки, разследване и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор, предвид общоприетия правен принцип „никой не може да съди себе си“ /nemo judex in causa sua/, който е елемент на правовата държава?

Подобно искане до момента не е постъпвало в Конституционния съд, съобщиха оттам.

Поводът за тълкувателното искане, за което се говори от дни, е проектът на кабинета за промени в НПК и в Закона за съдебната власт, гласуван на извънредно заседание в събота, на 7 декември. Според правителството той въвежда фигурата на „независим“ прокурор, шеф на Инспектората на ВКП, който ще се избира с 2/3 от гласовете в Прокурорската колегия на ВСС и ще провежда „независимо“ разследване срещу Главния. Извънредното заседание дойде часове след мащабните критики от Венецианската комисия на предния проект, за „пакетно“ търсене на отговорност на „тримата големи“ в Темида. А Бойко Борисов обяви, че веднага го изпраща на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. На 9 декември проектът бе внесен в Народното събрание, но „движение“ по комисии по него, засега, няма.

А президентът Румен Радев стартира консултации за конституционния модел на прокуратурата и правомощията на главния прокурор.

От МС заявяват:

„Повод за тълкувателното питане, което предстои да бъде внесено в КС, са отправените препоръки от независимия технически анализ на Прокуратурата на Република България за необходимостта от изготвяне на ефективен механизъм за разследване срещу главния прокурор.

Като аргумент за допустимост на тълкуването е посочено, че нормата на чл. 126, ал. 2 от Конституцията не дава ясен отговор на този въпрос, а това води до различни тълкувания и колебания, както в юридическите, така и в политическите среди с оглед внесения на 9 декември 2019 г. в Народното събрание проект на Закон за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс“.

 

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.