Последни новини
Home / Законът / Манолова: Правителството разпредели над 2,7 млрд. лева излишък за пътища, но за майките, пациентите и пенсионерите пари не се намериха

Манолова: Правителството разпредели над 2,7 млрд. лева излишък за пътища, но за майките, пациентите и пенсионерите пари не се намериха

Defakto.bg

Правителството разпредели 2,7 млрд. лева за час и половина за пътища и асфалт. Ние поискахме да се отпуснат 66 млн. лева за безплатни градини за всяко дете, малко над 80 млн. лева за направления, профилактика и изследвания, искахме да се увеличи втората година на майчинството – майките взимат по 380 лева и това не е променено, пенсионерите не са получавали преизчисления на пенсиите се от 10 години. За тези разходи нямаше пари, но за пътища се намериха и то за приближени кръгове.

Това каза председателят на „Изправи се.БГ” Мая Манолова, която бе в Пазарджик за мобилна приемна и среща с обществеността.

Под  1 млрд.  лв. е нужен да се преизчислят пенсиите на база 2009-2010 г. при положение, че това от 10 години не е правено, добави Манолова.

Властта ме набеляза като елемент, който представлява заплаха и като кандидат за кмет, и сега, коментира Манолова на въпрос защо напусна омбудсманството, като посочи, че властта не е позволявала да се бори за каузите на хората.

Припомняме, че миналата седмица Манолова откри клон на „Изправи се.БГ” във Видин, а следващата седмица ще продължи с мобилната приемна в Севлиево и други населени места.

Манолова съобщи, че „Изправи се.БГ” ще участва в протеста в София против мръсния въздух.

В Пазарджик имаме сигнали и жалби по проблеми с канализацията. ВиК- асоциацията ви е без утвърден бизнес план от КЕВР. От водната реформа на властта остана само гарантираното повишение на цената на водата. И толкова.  Мрежата ремонтира ли се, колко от нея, какво е качеството, колко са намалени загубите точно – в момента са над 60 % – това са огромни течове, но самата КЕВР не е публикувала още доклада си за състоянието на ВиК-сектора и следователно няма отговори на тези въроси, каза Манолова.

Колкото по-късно се предприеме увеличението на цената на водата, толкова по-лавинообразно ще е то за четирите области без бизнес-планове, какъвто е случаят с Пазарджик. Обмисляме да подадем жалби пред Административния съд по текстове от Наредба 4, според която са дискриминирани хората в апартаменти спрямо тези в къщи за задължителната подмяна на всеки пет години на водомерите в домовете им, каза още Манолова.

Жалби от мобилни оператори и банки, жалби за бързи кредити, от частни съдебни изпълнители са преобладаващи за днес, обобщи Манолова за приемната си и даде пример с казус на жена, която е изтеглила 13 кредита от фирми за бързи кредити, а после, за да ги обслужва, изтеглила ипотечен кредит, в резултат на което станала жертва и на ЧСИ.

Внесох проекто-закон срещу произвола на банките. Депутатите обаче гласуваха в полза на банковото лоби  и предпочетоха да обслужват него, а не гражданите. И сега единственото ви жилище не е под защита, ако банката ви го поиска заради неплатени кредити, обясни Манолова.

Ще информираме ЕК, защото България  е в наказателна процедура, за приетите от депутатите текстове в полза на монопола на банките, подчерта Манолова, като добави, че така се нарушава и Директивата за правата на потребителите, и тази за защита от неравноправни клаузи, заяви лидерът на „Изправи се“. БГ

Първата ни победа бе спирането на Закона за земеделските земи, според който се предвиждаше насилствена комасация, уедряване на земеделските земи в ущърб на малките, обясни Манолова.

Втората ни победа е налагането на мораториум върху повишението на водата поне за Перник, които са на воден режим, обобщи тя.

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.