Последни новини
Home / Законът / Доц. Наталия Киселова: Въпросът на правителството до КС за „независимия“ прокурор, е формулиран некоректно

Доц. Наталия Киселова: Въпросът на правителството до КС за „независимия“ прокурор, е формулиран некоректно

Defakto.bg

„Въпросът на правителството към Конституционния съд е зададен некоректно“ – товя заяви пред  БНР доц. Наталия Киселова – преподавател по конституционно право по повод питането на кабинета за възможностите на „независим“ прокурор да разследва главния.  Тя обясни, че във формулировката на въпроса има израз „общ надзор за законност“, а в Конституцията няма такова нещо – там се говори само за надзор.

Формулираният от правителството въпрос до КС е: „Общият надзор за законност и методическото ръководство, осъществявани от главния прокурор съгласно чл. 126, ал. 2 КРБ, включват ли случаите, когато прокурор извършва проверки, разследване и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор, предвид общоприетия правен принцип „никой не може да съди себе си“ /nemo judex in causa sua/, който е елемент на правовата държава?

Подобно искане до вчера още не бе постъпило в Конституционния съд, показа проверка на Де факто. В ранните часове на петък също нямаше съобщение на съда за получаването му.

Според доц. Киселова нуждата от дискусии за  промени в прокуратурата,  инициирани от президента Румен Радев, са навременни, защото дават възможност да се чуят повече мнения.

Съдия Емил Дечев – член на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България,  заяви,че предложението на правителството за независим прокурор, който да разследва главния прокурор, не е работещ вариант:

„Той ще бъде само на думи независим. Неговата зависимост от главния прокурор остава. Той ще бъде избиран и атестиран от същите хора от Прокурорската колегия, които са избрали главния прокурор. Срещу него може да бъде образувано дисциплинарно производство от същите хора. Той може да бъде командирован в друг район – без негово съгласие“.

Съдия Дечев обясни идеята, представена по време на консултациите при президента в четвъртък, че  наказателен съдия от ВКС да може да разследва и да поема казуси, свързани с главния прокурор:

„Това е по-добрият вариант, защото, ако някога постъпи жалба във ВКС, тя ще бъде разпределена на случаен принцип на съдия от Наказателната колегия. Този съдия, за разлика от един т. нар. „независим прокурор“, ще има наистина пълна независимост от страна на главния прокурор и от страна на Прокурорската колегия в сегашния ВСС“.

Доц. Наталия Киселова уточни, че при такъв вариант трябва да има промяна в Конституцията:

„В момента само прокурор може да повдига обвинение. Поради тази причина изключението трябва да бъде изрично посочено на конституционно ниво“. Според нея тази промяна би могла да се осъществи от действащо Народно събрание.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.