Последни новини
Home / Законът / Кметът на Несебър ще е опасен на свобода, няма пускане, реши апелативният спецсъд

Кметът на Несебър ще е опасен на свобода, няма пускане, реши апелативният спецсъд

Defakto.bg

Избраният за четвърти мандат кмет на Несебър Николай Димитров няма да напусне ареста. Тъй като бил зад решетките сравнително отскоро, на свобода имало опасност той да извърши ново престъпление.

Това оконателно постановява състав на апелативния специализиран съд начело с Галя Георгиева. И отменя определението на Емил Желев от първоинстанционния спецсъд, който замени най-тежката мярка за кмета и новоизбрания общински съветник в Несебър Петър Тодоров с парични гаранции съответно от по 40 000 лв. и 20 000 лв. Съдия Желев се бе мотивирал с факта, че прокуратурата явно е събрала всичките си доказателства и по това разследване вече не се извършват действия.

Апелативният спецсъд обаче има други аргументи: “Към момента не е намалял интензитетът на опасност обвинените да извършат ново престъпление. По делото са събрани доказателства за наличие на организирана престъпна група, от които може да се направи и обосновано предположение, че привлечените към наказателна отговорност са извършили престъплението, за което са обвинени”, (съобщи прокуратурата).

Димитров бе задържан навръх първия тур на местния вот и обвинен за организирана престъпна група за купуване на гласове. Но изборите минаха, макар и зад решетките, кандидадът спечели нов мандат от раз и – явно – вече няма за какво да купува гласове, ако го е правил.

Според състава на апелативния спецсъд не е така. Нещо повече, мотивирайси определението си, втората инстанция подчертава, че купуването се извършвало не в малка, а в голяма община, даже в няколко квартала. Което прилича на присъда.

Отменено е и освобождаването на общинския съветник Тодоров.

В началото арестантите по това дело бяха повече, че всички освен двамата отдавна са на свобода, включително и заради липсата на обосновано предположение за наличието на организирана група.

Делото срещу несебърския кмет привлича вниманието най-вече заради подозренията, че с него спецпрокуратурата се опитва да зачертае вота на избирателите край морето. Дотук на Димитров бе осигурена възможността да положи клетва, макар и с белезници. Но продължаващото задържане трупа аргументи за отстраняването му.

В няколко писма адвокат Ина Лулчева се обърна към държавното обвинение, спецсъда, ВСС с предупреждението, че обвинението е незаконно и не е подсъдно на спецправосъдието. Отговори няма.

На снимката: 11 ноември, община Несебър, клетвата на кмета четвърти мандат, докаран под конвой.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев: Много партии броят гласове и разпалват протести, но не излизат с ясни позиции за кризата

Много от партиите в момента броят гласове – ще вземат ли или ще изгубят гласове, …

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.