Последни новини
Home / Законът / КС образува дело по “прокурорското” питане на кабинета

КС образува дело по “прокурорското” питане на кабинета

Defakto.bg

Въпросът е “леко” коригиран

Конституционният съд образува дело по искането на Министерския съвет за тълкуване на чл. 126, ал. 2 от основния закон. Докладчик по него е съдия Гроздан Илиев.

Съдия Гроздан Илиев

Делото е 15 за 2019 г., последното за изтичащата година. Искането до КС е изпратено днес.

В получения от Конституционния съд вариант правителството му задава въпроса: “В надзора за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, осъществявани от главния прокурор по чл. 126, ал. 2 от Конституцията, включват ли се случаите, когато прокурор извършва проверки, разследвания и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор, предвид общоприетия правен принцип “никой не може да съди себе си” като елемент на правовата държава?”

Редакцията е в изчезването на “общия” надзор за законност, който главният прокурор по Конституция не упражнява. Това изрично отбеляза днес доц. Наталия Киселова. Според съобщението на МС въпросът им започваше с “общия надзор”.

С това правните възражения, разбира се, не се изчерпват.

А резултатът от стартиралите консултации при президента, които ще приключат с предложения на Румен Радев за промени в Конституцията, става все по-любопитен. На “голямата” среща с неправителствени и съсловни организации вчера бяха предложени ред конкретни идеи, включително за окончателната подялба на ВСС на два отделни съвета – съдийски и прокурорски, при различно определени квоти в тях. Преобладаващото мнение бе за увеличаване на “професионалната” квота на съдиите и превес на “обществена” квота при прокурорите, като в нея да влизат юристи извън държавното обвинение. Има и предложения свои представители в Прокурорския съвет да изпраща и президентът.

Обясним акцент бе и осигуряването на независимо разследване срещу главния прокурор, като вчера нямаше привърженик на предложението на кабинета това да е обвинител от системата. Съюзът на съдиите предлага функцията да се възложи на наказателен съдия от ВКС.

Трети, не по важност, момент, е отвореният – отново – дебат за мястото на прокуратурата. По него участниците не бяха единодушни за прехвърлянето й към изпълнителната власт, но имаше единомислие по въпроса, че сегашната ситуация, в която съдът и прокуратурата са абсолютно приравнени на конституционно ниво, трябва да се промени.

Обществено и професионално одобрение получава и предложението на държавния глава да се въведе индивидуална конституционна жалба, с която гражданите биха могли самостоятелно да се обръщат по определени въпроси към КС.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.