Последни новини
Home / Законът / КС образува дело по „прокурорското“ питане на кабинета

КС образува дело по „прокурорското“ питане на кабинета

Defakto.bg

Въпросът е „леко“ коригиран

Конституционният съд образува дело по искането на Министерския съвет за тълкуване на чл. 126, ал. 2 от основния закон. Докладчик по него е съдия Гроздан Илиев.

Съдия Гроздан Илиев

Делото е 15 за 2019 г., последното за изтичащата година. Искането до КС е изпратено днес.

В получения от Конституционния съд вариант правителството му задава въпроса: „В надзора за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, осъществявани от главния прокурор по чл. 126, ал. 2 от Конституцията, включват ли се случаите, когато прокурор извършва проверки, разследвания и други процесуални действия по сигнали срещу главния прокурор, предвид общоприетия правен принцип „никой не може да съди себе си“ като елемент на правовата държава?“

Редакцията е в изчезването на „общия“ надзор за законност, който главният прокурор по Конституция не упражнява. Това изрично отбеляза днес доц. Наталия Киселова. Според съобщението на МС въпросът им започваше с „общия надзор“.

С това правните възражения, разбира се, не се изчерпват.

А резултатът от стартиралите консултации при президента, които ще приключат с предложения на Румен Радев за промени в Конституцията, става все по-любопитен. На „голямата“ среща с неправителствени и съсловни организации вчера бяха предложени ред конкретни идеи, включително за окончателната подялба на ВСС на два отделни съвета – съдийски и прокурорски, при различно определени квоти в тях. Преобладаващото мнение бе за увеличаване на „професионалната“ квота на съдиите и превес на „обществена“ квота при прокурорите, като в нея да влизат юристи извън държавното обвинение. Има и предложения свои представители в Прокурорския съвет да изпраща и президентът.

Обясним акцент бе и осигуряването на независимо разследване срещу главния прокурор, като вчера нямаше привърженик на предложението на кабинета това да е обвинител от системата. Съюзът на съдиите предлага функцията да се възложи на наказателен съдия от ВКС.

Трети, не по важност, момент, е отвореният – отново – дебат за мястото на прокуратурата. По него участниците не бяха единодушни за прехвърлянето й към изпълнителната власт, но имаше единомислие по въпроса, че сегашната ситуация, в която съдът и прокуратурата са абсолютно приравнени на конституционно ниво, трябва да се промени.

Обществено и професионално одобрение получава и предложението на държавния глава да се въведе индивидуална конституционна жалба, с която гражданите биха могли самостоятелно да се обръщат по определени въпроси към КС.

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: По случая „Гигова“ ВАдвС прие една декларация, в сайта се оказа друга – помпозна и нелепа срещу журналистите

Изненадващо научаваме, че позицията на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) срещу журналистическа публикация  за конфликт на …

ВСС избира измежду петима кандидати национален член, негов заместник и помощник в Евроюст

Висшият съдебен съвет предстои да избере национален член от България в Агенцията на Европейския съюз …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.