Последни новини
Home / Законът / „Фаворит“ за шеф на апелативната спецпрокуратура се оттегля?

„Фаворит“ за шеф на апелативната спецпрокуратура се оттегля?

Defakto.bg

Николай Найденов се съгласил на повишение във ВКП

Фаворитът в надпревата за шеф на апелативната специализирана прокуратура Николай Найденов, в момента и.ф.началник, може да се отттегли от състезанието след Нова година.

Причината е, че той е в списъка за повишение във Върховната касационна прокуратура и е дал съгласието си за такова назначение. Прокурорската колегия на ВСС ще гласува повишенията в началото на 2020 г.

Колегията трябваше да избере нов шеф на апелативната спецпрокуратура на 27 ноември, но вотът бе отложен по молба на Найденов, който представи болничен. Нова дата не бе определена.

Освен него, за поста има още двама кандидати, като и двамата не са от тази прокуратура. Единият,  Росен Радев работи в долната спецпрокуратура, другият – Пламен Евгениев, е съдия в спецсъда.

От март 2018 г. апелативната спецпрокуратура е без титулярен ръководител, а първият конкурс приключи без избор, след изненадващото оттегляне в последния момент на фаворитката Емилия Русинова (градски прокурор на София). Конкурент й бе следователят Бойко Атанасов – той, очаквано, не получи одобрението на кадровиците.

Каква е ситуацията с Николай Николов?

Той е участвал в конкурс за повишение във ВКП, обявен през 2018 г., но е останал „под чертата“.

Междувременно обаче се овакантяват нови длъжности във Върховната касационна прокуратура, които да се заемат по реда на чл. 193, ал. 6 от съдебния закон – от първите некласирани кандидати, при условие че балът им е поне много добър (5,00).

На 4 декември Прокурорската колегия вече повиши следващите петима по реда на класирането.

Но има три нови освободени длъжности заради пенсионирания. И Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) предлага нови повишения във ВКП според класирането – на Митко Димитров от Софийската градска прокуратура, Вичо Вичев от Софийската апелативна прокуратура и на Николай Найденов. Найденов, както  останалите, са изразили изричното си желание да заемат длъжностите във ВКП.

Щом е така, изглежда да е направил избора си къде и като какъв иска да работи. Другият вариант е Николай Найденов да си гарантира, че след приключване на мандата начело на апелативната спецпрокуратура (ако бъде избран) ще се върне във ВКП. Но той изглежда доста странен.

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.