Последни новини
Home / Законът / Христо Бисеров осъди прокуратурата за незаконно обвинение

Христо Бисеров осъди прокуратурата за незаконно обвинение

Defakto.bg

Бившият зам.-председател на парламента и на ДПС Христо Бисеров осъди прокуратурата за незаконно обвинение. На първа инстанция той спечели заведеното дело по Закона за отговорността и държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Поводът е наказателното преследване срещу Бисеров (довело и до напускането на политиката), което приключи с пълното му оправдаване на три инстанции.

С решение от 20 декември зам.-председателят на Софийския градски съд Стефан Кюркчиев осъжда Прокуратурата на Република България да заплати 15 000 лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди, „в следствие на повдигането и поддържането на обвинение в извършване на престъпление от общ характер“. Държавното обвинение дължи на Бисеров и законната лихва върху присъдения размер на обезщетението, считано от датата на влизането в сила на оправдателната присъда 20 декември 2016 г. до деня на окончателното плащане. Освен това прокуратурата трябва да заплати на Христо Бисеров и съдебни разноски от 170 лева.

Решението не е окончателно, може да се оспори пред столичния апелативен съд.

Христо Бисеров бе поискал обезщетение от 70 000 лева, делото по ЗОДОВ бе образувано през 2018 г. А прокуратурата оспорваше причините за претърпените вреди, понеже освен приключилото наказателно преследване срещу Бисеров имало и дело за гражданска конфискация по иск на КОНПИ.

В наказателното производство, стартирало през 2013 г., прокуратурата го обвиняваше първоначално за пране на пари, укриване на данъци в особено големи размери, нарушаване на валутния режим, невярна декларация пред Сметната палата. Впоследствие обвинението за пране на пари бе оттеглено, но другите останаха. А наказателната репресия съвпадна с оттеглянето на Христо Бисеров от поста на зам.-председател на парламента, както и от политическия  живот.

С решение от 20 декември 2016 г. ВКС окончателно чете: невинен. Като цялото дело се въртеше около швейцарска сметка и преводи от нея, за която прокуратурата настояваше да е на Бисеров заради суифт съобщения, но в крайна сметка не откри нито едно доказателство той изобщо да е бил титуляр. Нито за периода на извършване на въпросните преводи. А от Швейцария отказаха разкриване на банкови тайни.

Миналата година доведеният син на Христо Бисеров Ивайло Главинков вече спечели дело срещу прокуратурата по ЗОДОВ на първа инстанция, като СГС му присъди 8 000 лева обезщетение за незаконни обвинения. През 2013 г. Главинков също бе привлечен като обвиняем, но впоследствие самата прокуратура прекрати производството срещу него.

Що се отнася до делото за гражданска конфискация срещу Бисеров, съпругата му и Главинков през декември м.г. то бе прекратено от СГС след тълкуването на Върховния касационен съд, че оправдателната присъда е абсолютно основание за отпадане на конфискационните претенции. КПКОНПИ обаче оспори прекратяването заради последвалите експресни законови промени, зачертали тълкувателното решение на ВКС. В края на юни състав начело с председателя на апелативния съд Даниела Дончева потвърди прекратяването, като директно се позова на Евродирективата за конфискация на средства и облаги от престъпна дейност. Правото на ЕС позволява конфискация само при извършено престъпление, категорична бе съдия Дончева.

Отделно по проблема има две преюдициални запитвания до Съда на ЕС от магистрати от Софийския градски съд.

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 + 15 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.