Последни новини
Home / Законът / Край, и ВАС реши: Радослав Димов е новият апелативен прокурор на София

Край, и ВАС реши: Радослав Димов е новият апелативен прокурор на София

Defakto.bg

Върховният административен съд сложи точка на спора за новия апелативен прокурор на София. В идните пет години това ще е Радослав Димов, следва от окончателното решение на ВАС от днес.

Преди това, в края на октомври върховните съдии Георги Георгиев, Тодор Тодоров и Стела Динчева по искане на Прокурорската колегия на ВСС постановиха предварително изпълнение на решението за избора на Димов.

Вотът бе оспорен от досегашния апелативен прокурор на столицата Албена Вутова, подкрепена за втори мандат от магистратите. Кадровиците обаче предпочетоха Димов, който бе районен прокурор на София.

В жалбата си до ВАС Вутова бе заявила, че е нарушен законът, допускащ назначаването на кандидат от по-ниско ниво на съдебната власт само по „изключение“, а в случая изключението не е било налице и не са изложени мотиви, които да го обосновават.

На 11 септември с 8 „за“ Прокурорската колегия предпочете Радослав Димов пред Албена Вутова, която получи само 1 глас подкрепа – от Даниела Машева. Дебат за „изключението“ наистина нямаше, бе обявено, че Димов е комуникативен, проактивен и решението за него е „нетрадиционно“. Отбелязано бе все пак и че той напуска мандата си начело на СРП, без дори да го е преполовил. А Албена Вутова бе отхвърлена за втори път – първата процедура за поста тя бе единствен кандидат и не бе избрана, понеже не била новатор.

Сходни аргументи четем и в окончателното решение на Върховния административен съд. Тримата върховни съдии заявяват, че щом кандидат от „същото ниво“ веднъж не е бил одобрен от кадровиците, втория път се прилага „изключението“. И няма нужда от изрични мотиви.

Из решението:

„Възраженията се свеждат до приложението на чл. 169 от Закона за съдебната власт и съмнения в професионалния му опит (на Радослав Димов – б.р.) с оглед мястото на полагане на стажа.

Видно от изказванията на членовете на ПК на ВСС се установява, че подкрепата за кандидатурата на Р. Димов е с отчитане на много сериозно и отговорно решение с оглед разпоредбата на чл. 169 ЗСВ. В изказванията има подкрепа и за кандидатурата на А. Вутова и за неподкрепяне и на двамата кандидати. Решението е взето с 8 гласа, което е в съответствие с разпоредбата на чл. 33, ал. 4 вр. с чл. 30, ал. 5 т. 4 от ЗСВ която изисква мнозинство от 6 гласа.

По отношение приложението на чл. 169 ЗСВ съдът намира възраженията за неоснователни. Разпоредбата посочва, че за административен ръководител се назначава прокурор от същото или по високо ниво на орган на съдебната власт, с високи професионални и нравствени качества с придобит статут на несменяемост и с положителна комплексна оценка „много добра“ или „добра“ от последното периодично атестиране, на когото през последните пет години не е било налагано някое от дисциплинарните наказания по чл. 308, ал. 1, т. 3, 4, 5 или 6 с влязло в сила решение. По изключение може да се назначава прокурор от по ниско ниво на орган на съдебната власт, който отговаря на останалите изисквания по тази алинея, както и на изискванията по чл. 164.

Разпоредбата не съдържа алгоритъм за практическо приложение на изключението, поради което преценката на кандидатите в конкурса следва да се извършва за всички, като следва да има мотиви защо се налага и се прилага изключението. По приложението на чл. 169 ЗСВ съдът се е произнесъл с решение № 4448/26.03.2019г. по адм. дело № 8117/2018г.

В настоящият случай обаче е налице хипотеза, равнозначна на фактическия състав при който кандидатите от същото ниво не са одобрени с решение по предходен конкурс, а настоящият се явява като приложение на изключението по чл. 169 ЗСВ. С решение по т. 1 от протокол № 2 от заседание на ПК на ВСС, проведено на 23.01.2019г. А. Вутова е била единствен кандидат за длъжността и не е била назначена за длъжността административен ръководител апелативен прокурор на Апелативна прокуратура София. Веднага след това е обявен настоящия конкурс в който тя отново е кандидат наред с избрания Р. Димов. След проведения предходен конкурс кадровия орган е преценил професионалните и нравствени качества на А. Вутова и е изложил мотиви при вземането на решението си. В настоящия конкурс е представена същата или сходна концепция от А. Вутова, която вече е била преценена и неодобрена. По отношение на професионалните й качества кадровия орган вече е бил изложил мотивите си, и предвид краткия период от предишната преценка е налице правно положение в хипотезата на изключението по чл. 169 ЗСВ да бъде назначен кандидат от по ниско ниво.

Това положение е обективно съществуващо и дори да няма мотиви на ПК на ВСС, че се намира в тази ситуация, на практика няма одобрен кандидат от ПК на ВСС от същото ниво и следва да се избере кандидат от по ниско ниво. По отношение професионалните му качества в субективната преценка на членовете на ПК на ВСС е да прецени тези предпоставки с оглед на доказателствата и концепцията, каквато е една от основните функции на административния орган. При вземане на решението са изложени подробни мотиви от членовете на ПК на ВСС относно концепцията и качествата на избрания кандидат, поради което няма нарушения в обосновката на избора от такъв аспект.
Предвид изложеното доводите за незаконосъобразност на решението са неоснователни, а жалбата не основателна и като такава следва да бъде отхвърлена“.

 

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев пред студенти и преподаватели от УниБИТ: Няма причина България да не е в Шенген

  „Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на …

Мнозинството в парламента окончателно наложи замисъла си за промени в Изборния кодекс

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Изборния кодекс (ИК). Един от най-характерните коледни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.