Последни новини
Home / Законът / Две разследвания за водния кошмар в Перник, Гешев разпореди специален надзор от ВКП (допълнена)

Две разследвания за водния кошмар в Перник, Гешев разпореди специален надзор от ВКП (допълнена)

Defakto.bg

Нито едно от тях не е срещу министри

Две са разследванията за водната криза в Перник, заради която градът потъна в кошмар, точно по празниците и, изглежда, задълго . Едното досъдебно производство се води в спецпрокуратурата – срещу „длъжностни лица от общинската и областната администрация“ за безстопанственост. Второто е в Окръжна прокуратура-Перник – също за безстопанственост, но за действия или бездействия на „длъжностни лица от ВиК-Перник“.

Това става ясно от съобщение на прокуратурата от днес. От ПРБ уведомяват също, че по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев и двете разследвания са взети на специален надзор, който ще се извършва лично от прокурор от ВКП.

От текста на съобщението се разбира, че въпреки първоначалните данни след старта на първото разследване, в момента на мушката на обвинението няма министри. А, преди да препрати преписката на специализираната прокуратура, ОП-Перник конкретно бе посочила сред заподозрените за кризата двама министри – регионалния Петя Аврамова и този на екологията Нено Димов.

Съобщението:

Във връзка с множество запитвания от представителите на медиите по повод кризата с питейната вода в гр. Перник, Пресцентърът на Прокуратурата на Република България предоставя следната информация:

Образувани са досъдебни производства в Специализираната прокуратура и в Окръжна прокуратура – Перник.

Разследването, наблюдавано от прокурор от СП, се води срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация, за това, че в периода 2017 – ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи, съответно за водопреносната и водоснабдителната мрежа в Община Перник, и за стопанисването на водния ресурс в яз. Студена. От това са настъпили значителни вредни последици. Разследването се води по чл. 219, ал.1 от НК (за безстопанственост).

Следствените действия са възложени на следовател от СО – СП.

В хода на досъдебното производство следва да се изясни кога е бил достигнат критичния минимум на водата на яз. Студена; имало ли е и какви водни загуби в периода 2017 – 2019 г., дължащи се на амортизирани експлоатационни съоръжения; извършвани ли са метеорологични, хидрологични и воднобалансови оценки на язовира и ако да – кога. Ще се проверят разрешителните за водовземането и ползването на водите от яз. Студена,  дали са пренасочвани водни ресурси към други населени места и промишлени потребители , както и дали е имало незаконосъобразно разходване. Предмет на разследване са действия или бездействия на длъжностни лица във „ВиК-Перник“ ООД, Община Перник, Областна администрация и Басейнова дирекция-Западнобеломорски басейн в Благоевград.

В ОП – Перник се води досъдебно производство за действия или бездействия на длъжностни лица от „ВиК – Перник“ ООД по чл. 219, ал. 1 от НК (за безстопанственост). Разследването се води от екип от прокурори от ОП – Перник и служители на ОДМВР – Перник. Извършват се интензивни процесуално – следствени действия на място, разпитват се свидетели. В хода на разследването следва да се изяснят и евентуални данни за нарушаване на целостта на хидротехническо съоръжение от Паракарийския деривационен (воден) канал в местността „Кокалов егрек), където е отклонявана вода за с. Ярлово, Община Самоков.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследванията са взети на специален надзор. Надзорът ще се извършва лично от прокурор от Отдел „Специализиран“ във ВКП.

А Борисов заговори за едно държавно ВиК

На последното за годината заседание на кабинета, на което всички министри отчетоха работата си през 2019-а, стана ясно, че министър-председателят Борисов предлага да се обсъди окрупняване на всички ВиК дружества в едно държавно предприятие. За решаване на водната криза в Перник настояването на премиера е да се изгради изцяло нов водопровод, съобщи БНР.

Премиерът коментирал в детайли водната криза в Перник, като съобщил, че  ще се изгради нов магистрален водопровод в града,тъй като старият не подлежи на цялостен ремонт.

Държавата ще финансира проекта:

„Максимално бързо да изтеглим нов водопровод, за да намалим загубите. Там вече няма да може по него да се краде или да се злоупотребява. Надявам се МВР да установят в следващите дни и да ги предаде на прокурорите – така че да има възмездие за тези, които не са си свършили работата“, казал премиерът.

И поставил задача на министрите да преценят дали всички ВиК в страната да не се обединят в едно предприятие:

„Така че  – помислете. И да не ни почват да ни настъпват така кризи. Обединете ги, където трябва да интервенираме, така мисля. Вие сте по-големи специалисти, ако измислите нещо друго, ми предложете, но това не може така да бъде“.

Само един въпрос: А не можеше ли нещата да се случат навреме, така че днес Перник да не бедства?

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.