Последни новини
Home / Законът / Проверката за теча на данни на Мирослава Тодорова от Инспектората приключи, КЗЛД определя наказанието до дни

Проверката за теча на данни на Мирослава Тодорова от Инспектората приключи, КЗЛД определя наказанието до дни

Defakto.bg

Проверката за теча на лични данни на съдия Мирослава Тодорова, а и на други магистрати от Инспектората към ВСС, е приключила. Това научи Де факто след запитване до Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). На 27 декември са получени възраженията от Инспектората, а в началото на идната седмица или в първите работни дни на 2020 г. ще бъде издадено наказателно постановление. То ест ще бъде определен размерът на санкцията.

През лятото, след „пробива“ в системата на НАП, в резултат на който изтекоха личните данни на над 5 милиона българи, приходната агенция бе глобена от КЗЛД с 5,1 милиона лева.

Скандалът с „теча“ от Инспектората, макар и не така масов, бе не по-малко шумен. Още повече, че именно Инспекторатът към ВСС е контрольорът за сигурността на личните данни в Темида. Но на 17 юли именно оттам публикуваха имотната декларация на известната съдийка Мирослава Тодорова, с пълните данни за нея и семейството й – три ЕГН (на Тодорова, нейния съпруг и непълнолетния им син), данните от личната карта на Тодорова, както и адреса й. Нещо повече, файлът за тази съдийка бе озаглавен „NE SE CHISTIIIII“. Последваха обяснения, че случилото се било плод на „техническа“ грешка, но дни наред Тодорова не бе получила дори извинения от Инспектората.

В крайна сметка след вътрешноведомствена проверка двама служители са били уволнени, а двама наказани.

Своя проверка започна и КЗЛД. През ноември от комисията обявиха пред Де факто, че не само съдия Тодорова, но и други магистрати са пострадали от нарушения на Регламента за защита на личните данни (GDPR) от страна на Инспектората и че проверката им скоро окончателно ще приключи.

В края на годината попитахме комисията за резултатите. От КЗЛД отговориха:

„Проверката е приключила. Установени са нарушения на закона и регламента и е съставен акт, който е връчен на Инспектората на ВСС. В предвидения 3-дневен срок (на 27 декември) Комисията е получила възраженията на Инспектората и в момента ги анализира, за да излезе с окончателно решение под формата на Наказателно постановление. Окончателното решение на Комисията може да бъде взето и публично обявено или на 30/31 декември или в началото на 2020 година“.

Законът за защита на личните данни предвижда няколко вида мерки срещу нарушителите. Веднъж те могат да бъдат задължени да си поставят в ред системата или дори да преустановят обработката на лични данни. Това е принудителна административна мярка по ЗАНН, постановява се с решение на комисията и се обжалба по реда на АПК.
Друга мярка е глобата – тогава се съставя акт за установяване на нарушение и наказателно постановление – актовете се съставят от член на комисията или упълномощен служител, а наказателното постановление се издава от председателя. Размерът на санкциите се определя по правилата на GDPR.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.