Последни новини
Home / Законът / Иван Костов: Главният прокурор ме оклевети, позовавайки се на слухове. Недопустимо!

Иван Костов: Главният прокурор ме оклевети, позовавайки се на слухове. Недопустимо!

Defakto.bg

„Главният прокурор на републиката ме оклевети, че съм разрушил държавна институция, основавайки се на слухове. Което е абсолютно недопустимо!“ – това заяви днес бившият премиер Иван Костов.

Пред БНТ той отговори на отправени му обвинения от Иван Гешев в интервю пред националната телевизия, веднага след встъпването на новия главен прокурор в длъжност. По повод на Костов, Гешев бе обявил, че причината за преживения лично от него „погром“ на следствието е била, че „г-н Иван Костов не харесваше г-н Бойко Рашков и го направи директор на следствие без следствия… Това е все едно главнокомандващият на армията да може да командва не военните поделения, а щаба си“.

„Обвиненията на г-н Гешев, че съм унищожил или почти унищожил следствието са неверни. Институцията на следствието е в Конституцията. Обвинителят ми като юрист би следвало да знае, че държавните институции не се унищожават, те се прекратяват или закриват. И когато това се прави, активите им, функциите, структурите отиват в други институции“, категоричен бе Иван Костов.

Той също заяви: „Текстовете на чл. 128 на Конституцията от 2001 г. и на Закона за съдебната власт по онова време показват, че следствието никога не е било закривано или почти закривано, прекратявано или почти прекратявано. Защо отправя юридически несъстоятелни обвинения, ползвайки недопустим за поста му език, следва да отговори само главният прокурор.

Той заявява, че съм ликвидиридал следствието, защото не съм харесвал директора му. Както стана ясно, подобно нещо няма.

Главният прокурор ме оклеветява, че съм разрушил държавна институция, основавайки се на слухове, което е абсолютно недопустимо.

Г-н Гешев твърди, че почти смъртоносно съм ранил следствието, защото трябвало директорът му Бойко Рашков да не може да контролира следствието. Чл. 117, ал. 2 от Конституцията прогласява: при осъществяване на функциите си съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите се подчиняват само на закона.

Аз поемам отговорност за реформата от 1998 г. , когато се създадоха ВКС и ВАС, въведе се триинстанционното производство, защитиха се правата на българските граждани. Същината на реформата на следствието бе засилване на независимостта на следователите и правата им в разследването, фокусирането върху сложни дела. Да, на МВР бе възложено разследването на престъпления, с тази реформа България влезе в ЕС. А за две десетилетия никоя политическа сила на власт не промени създадения от нас модел.

Новият главен прокурор следва да е наясно, че прокуратурата носи цялата неотменима отговорност за следствието, преди 10 г., когато стана част от самата прокуратура, то загуби своята самостоятелност и бе оглавено от зам.-главен прокурор. Ако смята, че е налице деквалификация на следователите, да потърси отговорност от началниците на следствените отдели или от своя заместник. Или като ръководител да извърши кадрова и структурна оптимизация на самото следствие“.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът внесе в НС предложение да отпаднат глобите за платена, но сгрешена винетка

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в парламента промени в Закона за пътищата и Закона за движение …

Законопроект на ГЕРБ – СДС приключва радикално и „веднъж завинаги“ носталгията по комунизма

  Ще има глоби, ако сградите в България нямат табели, че комунистическият режим е престъпен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.