Последни новини
Home / Законът / Пак абсурди по казуса „Полфрийман“ – чужденецът хем има забрана да напуска страната, хем няма

Пак абсурди по казуса „Полфрийман“ – чужденецът хем има забрана да напуска страната, хем няма

Defakto.bg

И в края на годината казусът „Джок Полфрийман“ не е решен, обратното – заплита се в нови абсурди.

Очакваното от октомври насам произнасяне на Върховния касационен съд по искането на бившия главен прокурор за отмяна на влязлото в сила определение за условно предсрочно освобождаване на Полфрийман, очевидно остава за догодина.

Но междувременно в административния съд София-град се развиват още няколко производства, по жалби на чужденеца – две от тях срещу наложената забрана да напуска страната. Както е известно, след окончателното определение на Софийския апелативен съд за условното предсрочно освобождаване от 19 септември, той бе задържан в центъра „Бусманци“, а спрямо него, оказа се, има едновременно две „биещи“ се принудителни административни мерки – от една страна му е забранено да мине границата, от друга – е постановено експулсиране и забрана да влиза в България за 10 години.

В крайна сметка Полфрийман напусна центъра в Бусманци, но делата продължават. А объркването нараства.

Така с определение на Камелия Стоянова от Административен съд- София-град (АССГ) искането на австралиеца срещу бездействието на директора на „Миграция“ в МВР да заличи забраната за напускане на страната от регистрите, е оставено без уважение, а делото – прекратено. Като мотивът е, че в случая липсва правен интерес – забраната е заличена още на 3 октомври тази година!

По друга жалба – срещу незаконосъбразността на въпросната заповед обаче се води и друго дело в АССГ, в което представителят на МВР заявява, че мярката е правилна и законосъобразна, защото вътрешното министерство в случая действа в условията на обвързана компетентност – забраната е наложена по предложение на Софийската градска прокуратура и може да бъде вдигната само след писмено уведомяване от СГП за това. Нещо повече – по въпросното дело съдия Боряна Бороджиева е искала справка от ВКС дали не се е произнесъл по искането на Сотир Цацаров за спиране на предсрочното освобождаване и връщането на Полфрийман в затвора. Касационният съд е отговорил, че не се е произнесъл. А на 16 декември АССГ е обявил това дело за решаване.

Логичният въпрос е кое вярното – вдигната ли е, в крайна сметка прословутата забрана, или действа и понастоящем?

Адвокатът на чужденеца Калин Ангелов обясни пред Де факто – станало е объркване. Съдия Стоянова всъщност се е позовала на една забрана, наложена по реда на НПК през 2008 г. И тя вече не съществува в регистрите. Но през 2011 г., вече по Закона за чужденците, е наложена нова – по закон обаче тя действа до изтърпяване на наказанието. И също вече би следвало да е заличена ex lege, по силата на закона. Но, както се разбира от становището на „Миграция“ пред АССГ, това не е станало.

 

About De Fakto

Проверете също

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и …

Гешев се оплаква на Европарламента от „тежкия формализъм“ на НПК и „негативите“ от закритото спецправосъдие

Главният прокурор на Република България Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.