Последни новини
Home / Законът / Пак абсурди по казуса „Полфрийман“ – чужденецът хем има забрана да напуска страната, хем няма

Пак абсурди по казуса „Полфрийман“ – чужденецът хем има забрана да напуска страната, хем няма

Defakto.bg

И в края на годината казусът „Джок Полфрийман“ не е решен, обратното – заплита се в нови абсурди.

Очакваното от октомври насам произнасяне на Върховния касационен съд по искането на бившия главен прокурор за отмяна на влязлото в сила определение за условно предсрочно освобождаване на Полфрийман, очевидно остава за догодина.

Но междувременно в административния съд София-град се развиват още няколко производства, по жалби на чужденеца – две от тях срещу наложената забрана да напуска страната. Както е известно, след окончателното определение на Софийския апелативен съд за условното предсрочно освобождаване от 19 септември, той бе задържан в центъра „Бусманци“, а спрямо него, оказа се, има едновременно две „биещи“ се принудителни административни мерки – от една страна му е забранено да мине границата, от друга – е постановено експулсиране и забрана да влиза в България за 10 години.

В крайна сметка Полфрийман напусна центъра в Бусманци, но делата продължават. А объркването нараства.

Така с определение на Камелия Стоянова от Административен съд- София-град (АССГ) искането на австралиеца срещу бездействието на директора на „Миграция“ в МВР да заличи забраната за напускане на страната от регистрите, е оставено без уважение, а делото – прекратено. Като мотивът е, че в случая липсва правен интерес – забраната е заличена още на 3 октомври тази година!

По друга жалба – срещу незаконосъбразността на въпросната заповед обаче се води и друго дело в АССГ, в което представителят на МВР заявява, че мярката е правилна и законосъобразна, защото вътрешното министерство в случая действа в условията на обвързана компетентност – забраната е наложена по предложение на Софийската градска прокуратура и може да бъде вдигната само след писмено уведомяване от СГП за това. Нещо повече – по въпросното дело съдия Боряна Бороджиева е искала справка от ВКС дали не се е произнесъл по искането на Сотир Цацаров за спиране на предсрочното освобождаване и връщането на Полфрийман в затвора. Касационният съд е отговорил, че не се е произнесъл. А на 16 декември АССГ е обявил това дело за решаване.

Логичният въпрос е кое вярното – вдигната ли е, в крайна сметка прословутата забрана, или действа и понастоящем?

Адвокатът на чужденеца Калин Ангелов обясни пред Де факто – станало е объркване. Съдия Стоянова всъщност се е позовала на една забрана, наложена по реда на НПК през 2008 г. И тя вече не съществува в регистрите. Но през 2011 г., вече по Закона за чужденците, е наложена нова – по закон обаче тя действа до изтърпяване на наказанието. И също вече би следвало да е заличена ex lege, по силата на закона. Но, както се разбира от становището на „Миграция“ пред АССГ, това не е станало.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Президентът поканен да поеме патронажа на 30-ия конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE)

Предстоящият 30-и конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който ще се проведе в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.