Последни новини
Home / Законът / Здравка Калайджиева: Не само „Колеви“, над 50 решения на Евросъда в Страсбург за липса на ефективно разследване не са изпълнени

Здравка Калайджиева: Не само „Колеви“, над 50 решения на Евросъда в Страсбург за липса на ефективно разследване не са изпълнени

Defakto.bg

Конституционната реформа да започне с изрично записване на правото на независим и безпристрастен съд

В Комитета на министрите, органът на изпълнителната власт на Съвета на Европа, висят над 50 неизпълнени решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, свързани с ефективното разследване. Освен известното дело „Колеви“ (за липсата на институционални гаранции за независимо разследване на главния прокурор – б.р.), това са казуси за деца, загинали от глад и студ, неразследване на изнасилване и принуда към проституция, за изтръгвате на самопризнания и полицейско насилие.

Печалната статистика обяви известният адвокат и правозащитник Здравка Калайджиева, бивш наш съдия в Страсбург, пред БНР.

„Във всички тези случаи става дума за неефективността на правозащитните органи, включително прокуратурата. Тя е свободна да преценява кога да образува наказателно производство и как да го проведе, срещу кого да го проведе, дали и какви доказателства да събира. Това предопределя правото на жертвите да получат правосъдие. Но целта на ефективното разследване е властите да гарантират, че всички нарушили закона ще бъдат преследвани, това е изискване за резултат, а не за мними усилия“, категорична бе Калайджиева.

Като представител на „Български адвокати за правата на човека“, Здравка Калайджиева участва в срещата на неправителствения сектор с президента Румен Радев, по започнатите от него консултации за конституционни промени. Днес тя каза, че, според нея, в конституционната реформа на първо място трябва да бъде отбелязано правото на всеки гражданин на справедлив съдебен процес пред независим съд.

Започнатата от президента дискусия е отдавна необходима. Защото е съмнително дали конституционните гаранции за справедливост и защитата на основните права са достатъчни гаранции за упражняването на тези права. У нас Конституцията не гарантира правото на всеки гражданин на справедлив съдебен процес пред независим и безпристрастен съд. А функциите на съда и прокуратурата не са достатъчно ясно разграничени. Защото на всички структури се възлага да защитават правата и интересите и на гражданите, и на държавата. Но един съд решава спорове включително между гражданите и властите. А прокурорите не могат да са съдии, като страна в процеса те не могат да раздават правосъдие, не бива да се месят и в гражданските спорове, защото не функционират при същите гаранции като съда„, категорична бе Здравка Калайджиева.

Без промени прокурорите могат да изберат и бъдещия председател на ВКС

Тя каза още: „Тези обстоятелства са известни от 1998 г., когато се постановиха решения на ЕСПЧ по функциите на прокуратурата. Оттогава Венецианската комисия постанови няколко становища, критикуващи функциите на прокуратурата. Прокуратурата не може осигури онази независимост, която е присъща на съда и тези функции трябва да са ясно изразени в Конституцията, за да се определи както статутът на лицата, упражняващи прокурорска функция, така и на съда. Макар че е страна в процеса, виждаме мощното влияние на прокуратурата, което се отразява на функционирането на съда. Видяхме това влияние в лицето на ВСС при избора на г-н Иван Гешев за главен прокурор – предложението бе на 11 бивши и бъдещи прокурори от съвета и тези 11 гласа на практика блокират всеки друг възможен избор. Опасявам се, че без промени в Конституцията, ще станем свидетели на избора на нов председател на Върховния касационен съд не от избраниците на съдиите, а отново от прокурорите„.

СЕ предупреждава, че проектът за „независимия прокурор“ не изпълнява изискванията за независимост

По повод основния дебат – за гарантирането на ефективно и независимо разследване срещу главния прокурор, за което настоя в резолюция през декември Комитетът на министрите на СЕ и чиито параметри изрично бяха начертани от Венецианската комисия, Калайджиева припомни, че за становищата на Комисията за демокрация чрез право българската държава неизменно казва – те са препоръчителни, не задължителни.

„Резолюцията от декември м.г. беше много категорична и въпреки нея и становището на Венецианската комисия българският Министерски съвет  спешно прие законопроект, който не е преминавал през никакви дискусии. На 15 декември директорът на Директората по правата на човека, основният отдел на СЕ, отправи писмо до българските власти, в което както поздрави българското правителство за усилията му да реши проблема, но отбеляза, че новите законодателни предложения изглеждат недостатъчни, за да се изпълнят изискванията за институционална, йерархична и практическа независимост на разследването, когато става дума за главния прокурор и припомни привременната резолюция на Комитета на министрите. Той насърчава правителството да приеме такива реформи, които правят невъзможно главният прокурор да влияе върху назначаването и извършването на разследващи действия срещу него. Независимо от това на 20 декември МС отправи питане до Конституционния съд, като че ли мнението на Комитета на министрите, на Венецианската комисия, нямат значение за българския Министерски съвет. Сега мога само да се надявам, че Конституционният съд няма да достигне до извода, че българският главен прокурор е недосегаем по Конституция„.

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.