Последни новини
Home / Законът / Нинова при Гешев в понеделник за водната криза в Перник, Манолова обвини управляващите за бедствието

Нинова при Гешев в понеделник за водната криза в Перник, Манолова обвини управляващите за бедствието

Defakto.bg

На 6 януари главният прокурор Иван Гешев ще проведе среща с председателя на парламентарната група „БСП за България“  Корнелия Нинова, съобщиха от ПРБ.

Поводът са „водените разследвания относно водната криза в гр. Перник и публично заявеното намерение на г-жа Нинова да предостави допълнителна информация от значение за предприетите действия от правоприлагащите органи“. Междувременно от БСП обявиха и че искат вот на недоверие на кабинета заради бедствието в града. Първата среща в прокуратурата бе с кмета на Перник Станислав Владимиров. На 22 ноември той разговаря с тогавашния обвинител №1 Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев.

На 27 декември прокуратурата обяви за две разследвания за водния кошмар в града, за безстопанственост. Едното се води в спецпрокуратурата, на прицел са „длъжностни лица от общинската и областната администрация“. Второто е на Окръжна прокуратура-Перник, за действия или бездействия на „длъжностни лица от ВиК-Перник“. За отговорност министри не става дума, поне засега.

Междувременно днес от гражданската платформа „Изправи се.БГ” (учредена от Мая Манолова и 27 нейни съмишленици) направиха второ дарение в кампанията „Вода за Перник, вода за България”, съобщиха оттам.

Доставени са нови 11 хиляди литра минерална и трапезна вода за жителите на пернишкия квартал „Църква“, който от 4 дни бедства без вода. Дарението е приел кметът на квартала, то ще бъде раздадено на гражданите.

А във видео Мая Манолова посочва, че „хората бедстват заради безхаберието на управляващите във ВиК-сектора.“

„Водата, която доставихме, е нашият жест за съпричастност и ще продължим с кампаниите за доставяне на вода. Управляващите да обяснят на хората кога ще им бъде възстановена водата”, каза още Манолова.

На 30 януари в Централната ремонтна база в кв. „Проучване“ в Перник от „Изправи се.БГ” доставиха дарение от 2730 литра минерална вода за жителите на Перник.

На 28 декември от „Изправи се.БГ” разпространиха позиция с 10 въпроса към премиера Борисов във връзка с кризата във водния сектор.

„В отговор на изявлението му, че изпраща МВР във ВиК-дружествата в страната, подчертаваме, че това е прах в очите на хората – от 28 ВиК-дружества в областните градове, 27 се управляват от държавата, тъй като или са 100 % държавна собственост или имат над 51 % собственост на държавата. Само в София водата се управлява от частна компания с концесия и участие на Столичната община. Ако премиерът е имал политическа воля да осъществи контрол, е можел да го направи в последните 10 години. Аналогичен е и случаят с ВиК – Перник. Дружеството е с 51 % държавно и 49 % общинско участие. Загубите на вода в Перник са над 74 %, според официалните данни на КЕВР и това е състоянието от години. И общината в Перник до скоро, и държавата от 10 години се ръководят от ГЕРБ, водният режим за гражданите е факт, а оставки няма”, се казва още в позиция на „Изправи се.БГ”.

Режим на водата има в областите Перник, Плевен, Габрово и Ловеч, а от вчера стана ясно, че пред режим са Сливен, Шумен, Търговище, Ботевград, Варна и др., които са на минимума на водните си запаси.

От платформата напомнят, че от 1 януари 2020 г. повишение на цените на водата вече е обявено за 20 области, между които Ямбол (100 % държавно ВиК-дружество), Бургас (100 % държавно), Сливен (51 % държавно и 49 % общинско) , Варна (51 % държавно и 49 % общинско ), София (частно, концесия) и още 15 други, където ВиК-дружествата не се възползваха от правото си да не повишават цените. Само в 8 области на България водата не се повишава.

 

About De Fakto

Проверете също

Да 21 октомври ВКС приема заявления за избор на един член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия

До 21.10.2022 г. във ВКС ще се приемат заявления за участие в процедура за избор …

Министър Зарков решава проблеми, поставени от синдикати на затворите

Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между синдикати и Министерството на правосъдието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.