Последни новини
Home / Законът / Нинова при Гешев в понеделник за водната криза в Перник, Манолова обвини управляващите за бедствието

Нинова при Гешев в понеделник за водната криза в Перник, Манолова обвини управляващите за бедствието

Defakto.bg

На 6 януари главният прокурор Иван Гешев ще проведе среща с председателя на парламентарната група „БСП за България“  Корнелия Нинова, съобщиха от ПРБ.

Поводът са „водените разследвания относно водната криза в гр. Перник и публично заявеното намерение на г-жа Нинова да предостави допълнителна информация от значение за предприетите действия от правоприлагащите органи“. Междувременно от БСП обявиха и че искат вот на недоверие на кабинета заради бедствието в града. Първата среща в прокуратурата бе с кмета на Перник Станислав Владимиров. На 22 ноември той разговаря с тогавашния обвинител №1 Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев.

На 27 декември прокуратурата обяви за две разследвания за водния кошмар в града, за безстопанственост. Едното се води в спецпрокуратурата, на прицел са „длъжностни лица от общинската и областната администрация“. Второто е на Окръжна прокуратура-Перник, за действия или бездействия на „длъжностни лица от ВиК-Перник“. За отговорност министри не става дума, поне засега.

Междувременно днес от гражданската платформа „Изправи се.БГ” (учредена от Мая Манолова и 27 нейни съмишленици) направиха второ дарение в кампанията „Вода за Перник, вода за България”, съобщиха оттам.

Доставени са нови 11 хиляди литра минерална и трапезна вода за жителите на пернишкия квартал „Църква“, който от 4 дни бедства без вода. Дарението е приел кметът на квартала, то ще бъде раздадено на гражданите.

А във видео Мая Манолова посочва, че „хората бедстват заради безхаберието на управляващите във ВиК-сектора.“

„Водата, която доставихме, е нашият жест за съпричастност и ще продължим с кампаниите за доставяне на вода. Управляващите да обяснят на хората кога ще им бъде възстановена водата”, каза още Манолова.

На 30 януари в Централната ремонтна база в кв. „Проучване“ в Перник от „Изправи се.БГ” доставиха дарение от 2730 литра минерална вода за жителите на Перник.

На 28 декември от „Изправи се.БГ” разпространиха позиция с 10 въпроса към премиера Борисов във връзка с кризата във водния сектор.

„В отговор на изявлението му, че изпраща МВР във ВиК-дружествата в страната, подчертаваме, че това е прах в очите на хората – от 28 ВиК-дружества в областните градове, 27 се управляват от държавата, тъй като или са 100 % държавна собственост или имат над 51 % собственост на държавата. Само в София водата се управлява от частна компания с концесия и участие на Столичната община. Ако премиерът е имал политическа воля да осъществи контрол, е можел да го направи в последните 10 години. Аналогичен е и случаят с ВиК – Перник. Дружеството е с 51 % държавно и 49 % общинско участие. Загубите на вода в Перник са над 74 %, според официалните данни на КЕВР и това е състоянието от години. И общината в Перник до скоро, и държавата от 10 години се ръководят от ГЕРБ, водният режим за гражданите е факт, а оставки няма”, се казва още в позиция на „Изправи се.БГ”.

Режим на водата има в областите Перник, Плевен, Габрово и Ловеч, а от вчера стана ясно, че пред режим са Сливен, Шумен, Търговище, Ботевград, Варна и др., които са на минимума на водните си запаси.

От платформата напомнят, че от 1 януари 2020 г. повишение на цените на водата вече е обявено за 20 области, между които Ямбол (100 % държавно ВиК-дружество), Бургас (100 % държавно), Сливен (51 % държавно и 49 % общинско) , Варна (51 % държавно и 49 % общинско ), София (частно, концесия) и още 15 други, където ВиК-дружествата не се възползваха от правото си да не повишават цените. Само в 8 области на България водата не се повишава.

 

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten + four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.