Последни новини
Home / Законът / След сигнала на омбудсмана: Прокурори и социални инспектори започват проверки в дома в Горско Косово

След сигнала на омбудсмана: Прокурори и социални инспектори започват проверки в дома в Горско Косово

Defakto.bg

Ден, след като омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев за големия брой смъртни случаи в дома за хора с деменция в с. Горско Косово – 24 в рамките само на една година, днес са започнали две проверки там.

Рано тази сутрин на проверка в дома са влезли експерти от Инспектората към Агенция „Социално подпомагане“, съобщи БГНЕС.

„Ще проверяваме изнесените данни, които са във връзка с високата смъртност, условията при които живеят потребителите, грижите, които се полагат за тях”, заявява Татяна Димитрова от Дирекция „Социално подпомагане“.

Днес на проверка в дома влиза и прокуратурата, след като вчера окръжният прокурор на Велико Търново се е самосезирал по случая.

Вчера кметът на Сухиндол Петър Чернев увери, че за хората в дома се полагат необходимите грижи, но общината нямала средства за ремонт в него. Днес той съобщава за получено уверение от социалния министър Деница Сачева, че държавата ще съдейства за изготвянето на проект за изграждане на нов център за настаняване от семеен тип, в който 57-имата домуващи да бъдат преместени.

Община Сухиндол и Министерството на труда и социалната политика ще изготвят проект за нов център от семеен тип, а финансирането ще се търси по европейски проект.

Повечето от хората, които постъпват тук са с редица придружаващи заболявания и най- често биват настанявани в изключително тежко състояние, разказва пък личният лекар на домуващите.

„Имам случаи, когато я карат следобед в петък и в събота сутринта почива. Има домуваща, която я карат в 1 часа, в 3 следобед почива, има домуваща, която я карат на носилка от реновирано заведение, след няколко дни почина. Защото при нас ги карат, а не на друго място, има заповед, директорката е длъжна да ги приеме, а ние сме длъжни да ги обслужваме“, посочва д-р Христо Йорданов.

Снимка: БНР

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.