Последни новини
Home / Законът / След сигнала на омбудсмана: Прокурори и социални инспектори започват проверки в дома в Горско Косово

След сигнала на омбудсмана: Прокурори и социални инспектори започват проверки в дома в Горско Косово

Defakto.bg

Ден, след като омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев за големия брой смъртни случаи в дома за хора с деменция в с. Горско Косово – 24 в рамките само на една година, днес са започнали две проверки там.

Рано тази сутрин на проверка в дома са влезли експерти от Инспектората към Агенция „Социално подпомагане“, съобщи БГНЕС.

„Ще проверяваме изнесените данни, които са във връзка с високата смъртност, условията при които живеят потребителите, грижите, които се полагат за тях”, заявява Татяна Димитрова от Дирекция „Социално подпомагане“.

Днес на проверка в дома влиза и прокуратурата, след като вчера окръжният прокурор на Велико Търново се е самосезирал по случая.

Вчера кметът на Сухиндол Петър Чернев увери, че за хората в дома се полагат необходимите грижи, но общината нямала средства за ремонт в него. Днес той съобщава за получено уверение от социалния министър Деница Сачева, че държавата ще съдейства за изготвянето на проект за изграждане на нов център за настаняване от семеен тип, в който 57-имата домуващи да бъдат преместени.

Община Сухиндол и Министерството на труда и социалната политика ще изготвят проект за нов център от семеен тип, а финансирането ще се търси по европейски проект.

Повечето от хората, които постъпват тук са с редица придружаващи заболявания и най- често биват настанявани в изключително тежко състояние, разказва пък личният лекар на домуващите.

„Имам случаи, когато я карат следобед в петък и в събота сутринта почива. Има домуваща, която я карат в 1 часа, в 3 следобед почива, има домуваща, която я карат на носилка от реновирано заведение, след няколко дни почина. Защото при нас ги карат, а не на друго място, има заповед, директорката е длъжна да ги приеме, а ние сме длъжни да ги обслужваме“, посочва д-р Христо Йорданов.

Снимка: БНР

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen + eighteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.