Последни новини
Home / Законът / Спецпрокуратурата иска отстраняване на освободения кмет на Несебър, щял да влияе на свидетели

Спецпрокуратурата иска отстраняване на освободения кмет на Несебър, щял да влияе на свидетели

Defakto.bg

На втория работен ден от новата година и реалното поемане на кметския пост в Несебър от Николай Димитров, специализираната прокуратура поиска неговото отстраняване от поста.

В съобщение от днес от държавното обвинение заявява, че макар да няма опасност на свобода той да извърши ново престъпление, заради което е и пуснат от ареста, НО на кметския пост “разполага с възможности за повлияе на свидетели”!

Констатацията идва, след като веднъж през декември специализираният съд бе постановил замяна на ареста с парична гаранция с мотива, че прокуратурата очевидно е събрала доказателствата си по делото срещу Николай Димитров.

Кметът е обвинен за организатор на група за купуване на гласове. Но, въпреки стартиралото разследване и задържането му навръх местния вот, Димитров за четвърти път бе избран от гражданите на Несебър.

Съобщението:

“Днес, 3 януари 2020 г., Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за отстраняване от длъжност на кмета на община Несебър Николай Димитров, обвинен като ръководител на организирана престъпна група за престъпления срещу изборните права на гражданите.
На 23 декември 2019 г. Специализираният наказателен съд измени мярката за неотклонение на Димитров от „Задържане под стража“ в „Гаранция в пари“ в размер на 50 000 лева. Съдът определи, че не е налице опасност той да се укрие, отпаднала е и опасността да извърши ново престъпление, доколкото са събрани значителен обем доказателства по досъдебното производство.
На 27 декември 2019 г. определената на Николай Димитров прична гаранция бе внесена и от 2 януари 2020 г. той отново изпълнява функциите на кмет на община Несебър.
Специализираната прокуратура поиска отстраняването му от длъжност до приключване на досъдебното производство, тъй като в качеството си на кмет той е основен работодател на голям брой фирми и лица в общината и разполага с възможности да повлияе на свидетели.”

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.