Последни новини
Home / Законът / Гешев отмени срещата с Нинова за водната криза в Перник, провидя „политически цели“ (допълнена)

Гешев отмени срещата с Нинова за водната криза в Перник, провидя „политически цели“ (допълнена)

Defakto.bg
Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев е отменил срещата си с лидера на БСП Корнелия Нинова, насрочена за днес. Обяснението, оповестено от ПРБ, е, че „прокуратурата няма да позволи да бъде използвана за политически цели“.

Срещата бе по искане на Нинова, поводът – водната криза в Перник и предоставянето на информация по водените разследвания. За визитата официално оповестиха именно от държавното обвинение миналия петък. До обрата в намеренията на главния прокурор обаче се стигнало заради публично обявеното намерение на лидера на БСП да даде брифинг в Перник след визитата при Гешев.

Също така публично Корнелия Нинова бе обявила и увереността, че разследването на водния кошмар трябва да обхване и действията на министри – нещо, което първоначално бе направила и Окръжната прокуратура в Перник. Дни по-късно обаче се оказа, че се водят две разследвания – от обвинителите в града и от спецпрокуратурата, като в нито едно от тях не се споменава за членове на Министерския съвет. на мушка са „длъжностни лица“ от общината и областната управа, както и от ВиК-Перник. И дотам.

Корнелия Нинова

Междувременно от БСП заявиха, че внасят нов вот на недоверие срещу кабинета. В неделя пред БНР Нинова каза: „С вота на недоверие към правителството на Борисов поставяме  за пореден път остро въпросите за чистия въздух, чистата вода и българската земя. От 2017 до  края на 2019 г. 17 пъти сме поставяли в парламента темата за водата в Перник и  47 пъти за вноса, преработването и изгарянето на боклуци на територията на цялата страна, но  никой не ни чу. Предлагали сме и решения  по отношение  на язовирите и на водопреносната мрежа”.

Съобщението на прокуратурата:

„Днес,  6 януари 2020 г., главният прокурор Иван Гешев трябваше да проведе среща с председателя на Парламентарната група „БСП за България“ Корнелия Нинова по нейно искане и с оглед на заявеното й желание да предостави информация от значение за водените разследвания по повод водната криза в гр. Перник.

Поради публично заявеното намерение да бъде проведен брифинг в гр. Перник от председателя на ПГ „БСП за България“ г-жа Нинова, с основна тема – срещата в Прокуратурата на Република България, същата беше отменена от главния прокурор.

Прокуратурата на Република България няма да позволи да бъде използвана за постигане на политически цели и в нарушение на конституционно регламентираните й правомощия, независимо от политическия субект.

По всяка информация или сигнал за извършено престъпление, ПРБ ще извърши проверка и ще предприеме необходимите действия, съгласно българското законодателство.

При заявена необходимост за предоставяне на информация от значение за упражняване на парламентарните правомощия на народните представители, поради значимостта и обществения отзвук на проблемите с водоснабдяването на населението в района на Община Перник, главният прокурор на Република България има готовност да предостави на Народното събрание обобщени данни за предприетите действия, след съгласуване с наблюдаващите прокурори (по реда на чл. 198, ал. 1 от НПК и съгласно Решение на Конституционния съд от 06.06.2017 г., к.д. 15/2016 г.).

Съзнавайки своята отговорност към българските граждани, Прокуратурата на Република България периодично ще информира обществото за напредъка по взетите на специален надзор от прокурор от ВКП разследвания“.

Отговорът на Нинова: Писмено зададох въпросите на главния прокурор

На пресконференция в Перник Корнелия Нинова коментира ситуацията така:

„На 29 декември проведохме среща с жители на Перник, общински съветници, кметове на населени места и обсъдихме кризисната ситуация. Тогава бях упълномощена от тях да поискам среща с главния прокурор, да потърся информация- води ли се разследване за кризата в Перник. Хората искаха да се поеме отговорност и виновните да бъдат разследвани. Поех този ангажимент и от тяхно име поисках срещата с Иван Гешев, като се ангажирах след нея да се върна обратно и да дам информация. Както знаете, днес тази среща беше отменена. Това е работа на главния прокурор. Той преценява с кого да се среща и с кого не. Нашата работа по искане на жителите на Перник е да търсим истината и да търсим справедливост. Затова след отмяната на срещата зададох въпросите от името на перничани писмено до главния прокурор.

Те са: Има ли образувани досъдебни производства във връзка с водната криза в Перник, ако има такива, срещу кои длъжностни лица са те и по кой член на НК?

Води ли се разследване по договора за ремонт на стената на яз. „Студена“ на стойност 32 млн. лв? Когато получа отговор, ще уведомя перничани“.

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 + eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.