Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор нареди проверка на всички депа за отпадъци

Главният прокурор нареди проверка на всички депа за отпадъци

Defakto.bg

Извършване на съвместни проверки за спазване на Закона за управление на отпадъците и на Закона за опазване на околната среда е разпоредил Иван Гешев на вътрешния министър Младен Маринов и на шефа на ДАНС Димитър Георгиев.

Обект на проверката ще са всички „притежатели на отпадъци“, наличието на разрешителни за сътоветната дейност и площадка, както и изпълнение на законовите им задължения. Целта е да се устани дали са нали;е „предпоставки за упражняване на правомощията на ПРБ“.

Проверките идват след съобщения за „боклука на италианската мафия в България“ и акции в депата за отпадъци в Плевен и във Враца.

Съобщението:

„Днес, 06.01.2020 г. главният прокурор Иван Гешев разпореди на министъра на вътрешните работи и на председателя на ДАНС извършване на съвместни проверки за спазване на Закона за управление на отпадъците и на Закона за опазване на околната среда от притежателите на отпадъци на територията на страната.

Проверката е разпоредена с цел извършване на преценка за наличие на предпоставки за упражняване на правомощията на Прокуратурата на Република България.

В хода на проверката следва да бъдат установени всички „притежатели на отпадъци“ по смисъла на §1, т.29 от ЗУО на територията на Република България, като се изискат и приложат следните документи – разрешение, комплексно разрешително или регистрационен документ по чл. 35 от ЗУО за съответната дейност и площадка и др. Ще бъде извършена проверка за спазване на задълженията на лицата по т.1 по чл. 8, ал.2 от ЗУО. Разпоредено е да бъде изискана информация за извършвани проверки от контролните органи на лицата по т.1 – съответните РИОСВ и кметове на общини, и предприети мерки, в случай на установени нарушения.

Главният прокурор Иван Гешев е указал при непосредствено установяване на данни за извършено престъпление от общ характер, незабавно да се уведоми и съответната компетентна прокуратура“.

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.