Последни новини
Home / Законът / Кирилов и Херо Мустафа обсъдиха индивидуалната жалба до КС

Кирилов и Херо Мустафа обсъдиха индивидуалната жалба до КС

Defakto.bg

Въвеждането на индивидуалната конституционна жалба са дискутирали министърът на правосъдието Данаил Кирилов и посланикът на САЩ Херо Мустафа. Това е станало на среща вчера, съобщиха от МП.

Даването на право на всеки гражданин да се обърне към Конституционния съд е сред промените в основния закон, дебатирани на започналите консултации при президента Румен Радев. Държавният глава особено държи на въвеждането на подобна конституционна възможност.

Кирилов и Мустафа са обсъдили предстоящата първа сесия на Стратегическия диалог България-САЩ, която ще се проведе в сряда, 8 януари 2020 г., в чиято програма е включена и работна сесия „Върховенство на закона“. Стратегическият диалог се разглежда като продължение на срещата на премиера Бойко Борисов с президента Доналд Тръмп през ноември 2019 г. в САЩ, сред чиито акценти бе и правоприлагането.

По темата за превенция срещу корупцията министър Кирилов запознал посланик Мустафа с целите на закона за  противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество и дейността на едноименната комисия, оглавявана вече от Сотир Цацаров.

В сряда ще бъдат дебатирани темите за по-добра отчетност на прокуратурата и по-голяма независимост на съда.

На срещата в Министерството на правосъдието са присъствали още регионалният директор за Централна и Източна Европа / Близкия Изток в Службата за развитие, подпомагане и обучение на чуждестранни прокурори Пол Веки, постоянният съветник по юридическите въпроси към посолството на САЩ Джесика Ким и сътрудникът по въпросите на върховенството на закона в посолството на САЩ Радостина Михалкова, както и заместник-министрите на правосъдието Десислава Ахладова и Евгени Стоянов.

About De Fakto

Проверете също

Гаранция от 40 000 лева за граничен полицай, обвинен за подкуп, постанови Апелативният специализиран съд

Задържаният през юни по обвинение за участие в престъпен сговор за “смачкване” на разследвания за …

Очаквано: КС прекрати делото за комисията “Десислава Атанасова”, от която управляващите “навреме” се отказаха

Очаквано, КС единодушно прекрати делото за установяване на противоконституционност на решението на Народното събрание от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.