Последни новини
Home / Законът / Над 3 000 души дописани неправомерно на изборите в София, установява експертиза засега

Над 3 000 души дописани неправомерно на изборите в София, установява експертиза засега

Defakto.bg
Съдът отложи за 15 януари делото за касирането на кметския вот
Над 3000 души, граждани на ЕС, са дописани неправомерно в списъците за гласуване на местния вот в София. Това е установила дотук експертиза, назначена от Административен съд – София-град (АССГ) по делото за касиране на резултатите от кметската надпревара.
След проведения втори тур на 3 ноември, по официалните данни на ОИК и ЦИК Йорданка Фандъкова е спечелила срещу Мая Манолова с разлика от 20 366 гласа. А Манолова и щабът й оспориха резултата пред съда с ред аргументи, включително за неправомерни дописвания, над 7 000 недействителни бюлетини, странни „поправки“ в изборните протоколи, които са довели до фалшифициране на резултата.
Днес бе третото поред заседание по казуса в АССГ, който отказа ръчно преброяване на бюлетините, но разпореди експертиза за съставянето на избирателните списъци и допълнителното включване на хора в тях.
Днес делото за втори път е отложено, тъй като представителите на ОИК не са се запознали с резултатите от експертизата и са направени нови доказателствени искания. Следващата дата е 15 януари. Тогава съдът ще реши и дали приема заключенията на вещото лице.

„Въпреки че, съдът не прие заключението, то изцяло потвърждава твърденията ни, че в част втора на избирателните списъци (там се дописват гражданите на ЕС, с право да участват в местния вот – б.р.) са дописани неправомерно над 3000 души, които са гласували на местните избори. От данните на Информационно обслужване пък става ясно, че 408 протокола са коригирани повече от веднъж“, обяви Манолова след заседанието.

По думите й корекциите на протоколите не са нанесени по установения от Изборния кодекс ред, тъй като не са присъствали всички членове на секционната избирателна комисия и поправките не са направени след броенето на бюлетините.

Причината за 7000 невалидни бюлетини е това, че Общинската избирателна комисия е била информирана за нарушенията на ЦИК от 3 ноември, затова как трябва да се отчитата недействителните бюлетини, но СИК не е била информирана своевременно.

„Истинските резултати могат да станат ясни единствено чрез отваряне на чувалите и повторно преброяване на бюлетините“, категорична е Манолова.

Относно защитната теза на отсрещната страна, че повторното преброяване на бюлетините няма да промени резултата, Манолова заяви, че „дори простите сметки – 7000 недействителни бюлетини, близо 7000 души дописани неправилно и гласували по време на изборите и две трети от секционните протоколи, в които са правени корекции, включително от назначени сътрудници не по установения ред, водят до извода, че резултатът е различен“.

About De Fakto

Проверете също

След 12 часа дискусии по Изборния кодекс в петък, заседанието приключи с обещание за дело в съда (обновена)

След 12 -часов дебат по извънредните  промени в изборното законодателство,  петъчният  парламентарен ден приключи с …

Съобщение на Инспектората към ВСС за нов образец на имуществените декларации

Инспекторатът към ВСС разпространи съобщение за утвърждаване на нов образец на имуществените декларации по чл. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.