Последни новини
Home / Законът / По стахановски: След боклука и водата, Гешев взема на спецотчет и „къщите за гости“

По стахановски: След боклука и водата, Гешев взема на спецотчет и „къщите за гости“

Defakto.bg

Сериозна активност, по стахановски, развива новият главен прокурор Иван Гешев в рамките на два дни. И се задейства все по болни за обществото и „горещи“ теми. Остава, освен шума, да има и резултати.

От понеделник насам от ПРБ ни информираха за наредена от него на МВР и ДАНС проверка на всички депа за отпадъци (след медийни разкрития, че боклукът на италианската мафия се е озовал у нас). Както и за продължаващи разследвания – две на брой, за водната криза в Перник, а от днес и за наредена от спецпрокуратурата нова проверка дали частният ВЕЦ на Златеви не точи водата на Ботевград.

Последната новина е, че Гешев е взел на прицел също разследванията и проверките на прословутите „къщи за гости“ на властта, строени с евросредства, но за собствена консумация – те изплуваха покрай скандала „Апартаментгейт“, а бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев вече бе пратен на съд.

Поредното съобщение:

„Днес, 07.01.2020 г., главният прокурор Иван Гешев разпореди на апелативните прокуратури в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново вземане на специален надзор на 23 досъдебни производства за престъпления, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз и др. престъпления от общ характер, при финансиране на т.нар. къщи за гости.

Главният прокурор е указал на административните ръководители на апелативните прокуратури в страната по всяко досъдебно производство прокурор да определят конкретен наблюдаващ прокурор, който да оказва засилена методическа и организационна помощ по отношение на прокурорите от първоинстанционните прокуратури, ръководещи разследванията.

Припомняме, че по разпореждане на главния прокурор от м. април 2019 г. стартираха проверки за общо 746 къщи за гости, финансирани със средства на Европейския съюз.

Към настоящия момент на територията на страната са образувани 23 досъдебни производства за представяне на неверни сведения, за да бъде получено финансиране от фондове, принадлежащи на Европейския съюз или предоставени от ЕС на българската държава /престъпления по чл. 248 а от Наказателния кодекс/. Досъдебни производства са образувани от Софийска градска прокуратура -11 бр., от Окръжна прокуратура –Монтана – 3 бр., от Окръжна прокуратура – Хасково- 1 бр., от Окръжна прокуратура – Пазарджик – 1 бр., от Окръжна прокуратура – Пловдив – 1 бр., от Окръжна прокуратура Ямбол – 1 бр., от Окръжна прокуратура – Плевен – 1 бр., от Окръжна прокуратура – Велико Търново – 2 бр., от Окръжна прокуратура – Силистра – 1 бр., от Окръжна прокуратура – Варна – 1 бр.

По всички останали случаи продължава извършването на проверки, като се осъществява и служебен контрол върху постановените прокурорски актове до върховното ниво в Прокуратурата на Република България.

Главният прокурор ще продължи да следи произнасянията на прокуратурите в страната и ще указва вземане на специален надзор върху всяко новообразувано досъдебно производство за престъпленията  засягащи финансовите интереси на Европейския съюз и др. престъпления от общ характер, при финансиране на т.нар. къщи за гости“.

Засега е това, до края на деня може да изникне и нова инициатива. За сериозността на вършеното обаче се съди по присъдите.

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.