Последни новини
Home / Законът / Полски съдии организират Марш на справедливостта, турски магистрат ги приветства от затвора

Полски съдии организират Марш на справедливостта, турски магистрат ги приветства от затвора

Defakto.bg
В събота, 11-ти януари, най-голямата професионална организация на полските съдии Юстиция, заедно с други съсловни асоциации, организират във Варшава Марш за защита на справедливостта, съобщават от Съюза на съдиите в България.
Съдия Мурат Арслан

И цитират писмо на уволнения турски съдия Мурат Арслан, носител на наградата „Вацлав Хавел“, излежаващ 10-годишна присъда и лидер на закрития съюз на турските съдии Йаршав до полските му колеги:

Може да има времена, в които сме безсилни да предотвратим несправедливостта, но никога не трябва да има време, в което да се откажем да протестираме срещу нея“. Ели Визел
Нашата мисия е проста: „Справедливост за всеки“. Като юристи, наш дълг е да осигурим функционирането на независима и безпристрастна съдебна система, което се оказа едно от най-големите предизвикателства в нашето съвремие.
Превърна се в общ навик амбициозни политически фигури от правителства по целия свят да се намесват в съдебната власт. Всяко правителство с авторитарна нагласа, първо и преди всичко, взема на прицел независимостта на съдебната власт, което се дължи на факта, че тя е единствената пречка пред него за прицелването му в действителната мишена, която е народът.
Опазването на правовия ред, осигуряващ основните права и свобода понякога изисква да издигнем гласове срещу посегателствата, заплашващи върховенството на правото. Както е казано „Ние винаги трябва да заемаме страна. Неутралитетът е в полза на насилника, никога на жертвата. Мълчанието насърчава мъчителите, никога измъчваните“ Ели Визел
В процеса на продължаващата трагедия за човечеството и правото в Турция нашите полски колеги, както и много други, винаги са били редом до нас, подкрепящи каузата ни и споделящи нашето страдание. Сега със съжаление трябва да отбележа, че подобни процеси са на ход в полската съдебна система.
Независимата съдебна власт е една от базисните необходимости в държавата и липсата й води до лишаване от свобода по политически причини, мъчения, принудителни изчезвания, убийства без съд и присъда, масови изселвания, насилие срещу деца и жени, разрушаване на околната среда, широкоразпространена корупция, наказване на свободното слово, заглушаване на медиите, задушаване на опозицията…. Списъкът може да бъде продължен.
Независимата и безпристрастна съдебна власт е като ключалката на кутията на Пандора, която я пази затворена и безопасна. Всеки опит за взломяването й ще донесе страдания на всички, вкюлчително и на осквернителите й.
В този критичен момент, тишината, която ще бъде демонстрирана във Варшава, е ярък вик срещу намесата в съдебната власт, разпростираща се като зараза в много страни по света. Всеки, който отиде там ще представлява милиони, които се борят като тях за същата цел на различни места.
Нямам съмнение, че справедливостта ще възтържествува рано или късно. Това, за което съм разтревожен, са човешките загуби в този процес. Защото винаги най-уязвимите са тези, които страдат най-много. Жените, децата, малцинствата, бедните, младите, възрастните, околната среда и т.н.
Пазителите на върховенството на правото и справедливостта трябва задължително да бъдат подкрепяни на всяка цена. Бих шествал с вас, ако можех. Но тъй като съм в затвора, това е невъзможно засега. Въпреки това, настоятелно призовавам всеки, поддържащ принципите, които и аз, да отиде там и да бъде част от тази борба за човечност и справедливост.
Позволете ми да ви напомня още веднъж: „Несправедливостта където и да е заплаха за справедливостта навсякъде“ Мартин Лутър Кинг„.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е иззела над 10 хиляди дози наркотици и обвинила над 400 души в хода на операция „Бяло“

В операцията „Бяло“ бяха иззети над 10 хиляди дози наркотици, като палитрата е разнообразна – …

Управляващият интернет търсачка премахва от резултатите при търсене информация, за която се твърди, че е неистина

Лицето, което управлява интернет търсачка, следва да премахне от резултатите при търсене, информацията, включена в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.