Последни новини
Home / Законът / След Нася Ненова, Валя Червеняшка осъди либийски мъчители у нас

След Нася Ненова, Валя Червеняшка осъди либийски мъчители у нас

Defakto.bg

Втора от легендарните медицински сестри, разследвани, съдени и осъдени по т.нар. „СПИН процес“, на свой ред получи справедливост, у нас.

След като, както Де факто писа, в края на 2018 г. Софийският градски съд направи пробив и уважи иска на Нася Ненова срещу 9 либийски офицери, сред които и един генерал, за изтезанията в ареста, вече е постановено второ такова решение на СГС.

Софийски градски съд осъди 12 либийски офицери да заплатят 500 000 лв. за неимуществени вреди, причинени на медицинската сестра Валя Червеняшка. Съдебният състав приема за безспорно установено по делото, че Червеняшка е била изтезавана с цел изтръгване на самопризнания в периода 09.02.1999 г.-24.07.2007 г., съобщиха от СГС.

Първото решение – за Нася Ненова, бе на съдия Вергиния Мичева. Тя присъди 500 000 лева обезщетение за изтърпените болки и страдания и 26 617 лева за нанесените имуществени вреди.

Сегашното решение – за Валя Червеняшка, е на съдия Петя Алексиева. Определеното обезщетение за страданията е в същия размер като на Ненова и претенцията е уважена изцяло. Искът за имуществени вреди е отхвърлен, тъй като, според СГС, не са налице пропуснати ползи. Червеняшка наистина не е можела да упражнява професията си през 8-те години, изкарани зад решетките в Джамахирията, но арестът е бил в рамките на наказателен процес, преценява този състав на съда.

Но не това е най-важното. Забележителното е, че втори поред от внесените още през 2012 г. от медицинските сестри искове в СГС се увенчава с успех. И увеличава шансовете и на останалите.

Две от делата – по исковете на Кристияна Вълчева и на Валентина Сиропуло бяха прекратени от СГС. Висящо е делото на Снежана Димитрова.

Първият от медиците, съдени по „СПИН процеса“, потърсил сметка за изтезанията, бе палестинският лекар Ашраф-ал-Хаджудж, от 2007 г. български гражданин. Той заведе дело пред граждански съд в Хага, който на 21 март 2012 г. излиза с осъдително решение срещу девет високопсотавени либийски полицаи, осъдени солидарно да платят на лекаря 750 000 евро за нанесените материални щети и 250 000 евро за неимуществени вреди. Холанодското дело даде основаната и на процесите в България.

Проблемите у нас бяха няколко – първо, установяването на имената на либийските офицери, измъчвали сестрите (холандското дело решава този проблем), второ обаче – как да бъдат известени, призовани и кой да защитава интересите им. В крайна сметка уведомлението става чрез „Държавен вестник“, но в тези случаи непременно се назначават особени предствители на ищците, като солидните разноски се поемат от ищеца. Именно поради невъзможност това да бъде сторено са прекратени първите две дела. И още – процесите са по ЗЗД, по които обичайно се внася и 4 % от стойността на иска.

След съдия Вергиния Мичева, и съдия Петя Алексиева освобождава Валя Червеняшка от заплащането на държавна такса и разноски. И приема, че СГС е международно компетентен да разгледа предявените искове, като се позовава на Кодекса за международно частно право, тъй като ищцата е български гражданин. Като делото се развива по реда на българския ГПК, като материалноправните основания са в либийските закони.

Цялото решение можетте да прочетете тук.

То не е окончателно, може да бъде оспорено през Софийския апелативен съд.

 

Съдът отхвърли като неоснователен и недоказан предявения иск за имуществени вреди в размер на 55 334,56 лв.

Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Софийски апелативен съд.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.