Последни новини
Home / Законът / Гешев в Перник за водната криза, разследващи влязоха в екоминистерството в София (допълнена)

Гешев в Перник за водната криза, разследващи влязоха в екоминистерството в София (допълнена)

Defakto.bg

Борисов поздрави прокуратурата, Нено Димов отведен за разпит

Главният прокурор Иван Гешев отиде в Перник, където се провежда акция на спецпрокуратурата, КПКОНПИ, МВР и ДАНС. Поводът е разследването на водната криза в града. Разследващите са влезли в областната управа и във ВиК-Перник – досъдебното производство е за неправомерни действия на длъжностни лица оттам.

На излизане от сградата на прокуратурата в града, пред журналисти, Гешев обяви, че паралелно от спецпрокурори и следователи се извършват разпити, претърсвания и изземвания и в Министерството на околната среда и водите в София. Дали ще има задържани и обвинени не каза – щяло да стане ясно „до края на деня“. Както е известно, първоначално прокуратурата в Перник бе взела на мушка и двама министри – на екологията Нено Димов и на регионалното развитие Петя Аврамова. След като разследването бе поето от спецпрокуратурата за министри не ставаше дума. По съобщенията на ПРБ се разследваше безстопанственост.

В екоминистерството днес са влезли и служители на ДАНС и МВР, вече по проверката за „различните разрешителни режими на внос на боклук от Италия“, обяви главният прокурор.

„Не съм се срещал с областния управител, срещнах се с кмета на Перник Станислав Владимиров, в продължение на предишния ни разговор. Уведомих го, че по досъдебното производство се провеждат активни действия по разследването и се очакват сериозни резултати. Не съм уведомявал премиера, не ми е работа да го правя, но МВР и ДАНС са на пряко подчинение на правителството и министър-председателят най-вероятно е запознат“, каза още Гешев.

Планирани са за разпитване над 30 лица до утре, проверява се включително ремонтът на язовирната стена, допълни главният прокурор. „Положението е трагично. Това не е следствие само на евентуално извършени престъпления, а на комплекс от фактори“, заключи Гешев.

По-късно тръгнаха неофициални информации, че са арестувани трима „бивши“ – екскметицата на Перник Вера Церовска, бившият областен управител Ирена Соколова и отстраненият шеф на ВиК-Перник Иван Витанов. Церовска и Соколова са кадри на ГЕРБ.

Екоминистърът Нено Димов пък е отведен за разпит в спецпрокуратурата. “Оказваме съдействие в момента. Ще направя изявление, след като приключим. Не съм задържан”, е заявил той, цитиран от БГНЕС.

„Борбата с корупцията и безотговорността си има материални измерения. Колегите от икономическа полиция и ДАНС работиха много време. Подготвиха това, което считат за достатъчно като материал, предадоха в прокуратурата. Така че поздравявам прокурорите, че така активно работят“, обяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС. И съобщи:  „На коалиционен съвет ще обсъдим оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов“.

И още от Борисов: „Моята работа е да осигуря условия на МВР, ДАНС и прокуратурата да работят. Оттук нататък вече ще говорят прокурорите. Те работиха активно седмици наред, докладваха на прокуратурата, и след като решиха, че това е достатъчно, днес сабале в 5 часа започнаха акцията“.

За арестите на Церовска и Соколова партийният лидер заявява: „Това дали си от ГЕРБ или БСП не би трябвало да значи нищо. Има свършена работа и несвършена работа. Те си отидоха от ГЕРБ, отидоха си от постовете си, – оттук нататък какво повече да направим?“

А бедствието в Перник продължава.

Официалното съобщение на прокуратурата:

Главният прокурор и кметът

„Днес, 09.01.2020 г., главният прокурор Иван Гешев беше на място в гр. Перник с оглед координация на провеждащи се действия по разследването по образувано досъдебно производство под надзора на Специализираната прокуратура по повод водната криза в града.

Следователи от Следствения отдел на Специализирана прокуратура, съвместно с органите на ДАНС, КПКОНПИ и МВР извършват действия по разследването-претърсвания и изземвания в Областна администрация – Перник, ВиК – гр.Перник и Министерство на околната среда и водите. Събират се доказателства за извършени престъпления от длъжностни лица, довели до проблемите с водоснабдяването в гр.Перник.

Главният прокурор Иван Гешев се срещна с кмета на гр.Перник Станислав Владимиров в продължение на проведената на 22.11.2019 г. в Съдебната палата среща с ръководството на ПРБ, във връзка с подаден от него сигнал за водната криза, причинена от експлоатацията на язовир „Студена“.

На 27.12.2019 г. по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследванията на водната криза в Перник и причините, довели до нея, са взети на специален надзор, който се извършва лично от прокурор от Отдел „Специализиран“ във Върховната касационна прокуратура.

Също днес, 09.01.2020 г. бяха извършени действия от ДАНС и ГД “НП“ във връзка с разпоредена от главния прокурор на Република България  проверка за спазване на Закона за управление на отпадъците и на Закона за опазване на околната среда от притежателите на отпадъци на територията на страната. Проверката беше възложена на министъра на вътрешните работи и на председателя на ДАНС на 6 януари 2020 г.“

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.