Последни новини
Home / Законът / Гешев в Перник за водната криза, разследващи влязоха в екоминистерството в София (допълнена)

Гешев в Перник за водната криза, разследващи влязоха в екоминистерството в София (допълнена)

Defakto.bg

Борисов поздрави прокуратурата, Нено Димов отведен за разпит

Главният прокурор Иван Гешев отиде в Перник, където се провежда акция на спецпрокуратурата, КПКОНПИ, МВР и ДАНС. Поводът е разследването на водната криза в града. Разследващите са влезли в областната управа и във ВиК-Перник – досъдебното производство е за неправомерни действия на длъжностни лица оттам.

На излизане от сградата на прокуратурата в града, пред журналисти, Гешев обяви, че паралелно от спецпрокурори и следователи се извършват разпити, претърсвания и изземвания и в Министерството на околната среда и водите в София. Дали ще има задържани и обвинени не каза – щяло да стане ясно „до края на деня“. Както е известно, първоначално прокуратурата в Перник бе взела на мушка и двама министри – на екологията Нено Димов и на регионалното развитие Петя Аврамова. След като разследването бе поето от спецпрокуратурата за министри не ставаше дума. По съобщенията на ПРБ се разследваше безстопанственост.

В екоминистерството днес са влезли и служители на ДАНС и МВР, вече по проверката за „различните разрешителни режими на внос на боклук от Италия“, обяви главният прокурор.

„Не съм се срещал с областния управител, срещнах се с кмета на Перник Станислав Владимиров, в продължение на предишния ни разговор. Уведомих го, че по досъдебното производство се провеждат активни действия по разследването и се очакват сериозни резултати. Не съм уведомявал премиера, не ми е работа да го правя, но МВР и ДАНС са на пряко подчинение на правителството и министър-председателят най-вероятно е запознат“, каза още Гешев.

Планирани са за разпитване над 30 лица до утре, проверява се включително ремонтът на язовирната стена, допълни главният прокурор. „Положението е трагично. Това не е следствие само на евентуално извършени престъпления, а на комплекс от фактори“, заключи Гешев.

По-късно тръгнаха неофициални информации, че са арестувани трима „бивши“ – екскметицата на Перник Вера Церовска, бившият областен управител Ирена Соколова и отстраненият шеф на ВиК-Перник Иван Витанов. Церовска и Соколова са кадри на ГЕРБ.

Екоминистърът Нено Димов пък е отведен за разпит в спецпрокуратурата. “Оказваме съдействие в момента. Ще направя изявление, след като приключим. Не съм задържан”, е заявил той, цитиран от БГНЕС.

„Борбата с корупцията и безотговорността си има материални измерения. Колегите от икономическа полиция и ДАНС работиха много време. Подготвиха това, което считат за достатъчно като материал, предадоха в прокуратурата. Така че поздравявам прокурорите, че така активно работят“, обяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС. И съобщи:  „На коалиционен съвет ще обсъдим оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов“.

И още от Борисов: „Моята работа е да осигуря условия на МВР, ДАНС и прокуратурата да работят. Оттук нататък вече ще говорят прокурорите. Те работиха активно седмици наред, докладваха на прокуратурата, и след като решиха, че това е достатъчно, днес сабале в 5 часа започнаха акцията“.

За арестите на Церовска и Соколова партийният лидер заявява: „Това дали си от ГЕРБ или БСП не би трябвало да значи нищо. Има свършена работа и несвършена работа. Те си отидоха от ГЕРБ, отидоха си от постовете си, – оттук нататък какво повече да направим?“

А бедствието в Перник продължава.

Официалното съобщение на прокуратурата:

Главният прокурор и кметът

„Днес, 09.01.2020 г., главният прокурор Иван Гешев беше на място в гр. Перник с оглед координация на провеждащи се действия по разследването по образувано досъдебно производство под надзора на Специализираната прокуратура по повод водната криза в града.

Следователи от Следствения отдел на Специализирана прокуратура, съвместно с органите на ДАНС, КПКОНПИ и МВР извършват действия по разследването-претърсвания и изземвания в Областна администрация – Перник, ВиК – гр.Перник и Министерство на околната среда и водите. Събират се доказателства за извършени престъпления от длъжностни лица, довели до проблемите с водоснабдяването в гр.Перник.

Главният прокурор Иван Гешев се срещна с кмета на гр.Перник Станислав Владимиров в продължение на проведената на 22.11.2019 г. в Съдебната палата среща с ръководството на ПРБ, във връзка с подаден от него сигнал за водната криза, причинена от експлоатацията на язовир „Студена“.

На 27.12.2019 г. по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследванията на водната криза в Перник и причините, довели до нея, са взети на специален надзор, който се извършва лично от прокурор от Отдел „Специализиран“ във Върховната касационна прокуратура.

Също днес, 09.01.2020 г. бяха извършени действия от ДАНС и ГД “НП“ във връзка с разпоредена от главния прокурор на Република България  проверка за спазване на Закона за управление на отпадъците и на Закона за опазване на околната среда от притежателите на отпадъци на територията на страната. Проверката беше възложена на министъра на вътрешните работи и на председателя на ДАНС на 6 януари 2020 г.“

About De Fakto

Проверете също

Софийска градска прокуратура извършва проверка на дейността на Български пощи

Софийска градска прокуратура проверява дейността на „Български пощи“ ЕАД по сигнал за длъжностни и компютърни …

По искане на двама правосъдни министри: ВСС пак ще мъдрува уронвал ли е Иван Гешев престижа на съдебната власт

Почти година от първия опит за отстраняване на  главния прокурор Иван Гешев,  Пленумът на Висшият …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.