Последни новини
Home / Законът / Делото за убийството на 7-годишното дете от Сотиря тръгва по съкратената процедура

Делото за убийството на 7-годишното дете от Сотиря тръгва по съкратената процедура

Defakto.bg

Процесът за убийството на 7-годишната Кристин от село Сотиря мина цедката на разпоредителното заседание и тръгва по същество в Окръжния съд в Сливен. Председател на състава е шефът на съда Мартин Минчев.

Обвинен за тежкото престъпление е Мартин Трифонов. Той се отказа от разпит на ред свидетели и поиска делото да върви по съкратената процедура. Всички страни се съгласиха с искането, предаде „Фокус„.

Трагедията в Сотиря и протестът на жителите му с настоявания за тежки наказания провокираха промяна в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), която зачерта възможността за прилагане на съкратено съдебно следствие при умишлено причиняване на смърт (чл. 369а НПК). Изменението е в сила от края на октомври 2019 г. и действа оттогава. Но законът забрани при умишлените убийства да се редуцира наказанието с 1/3 при признаване на вина и на всички факти на обвинението. В конкретния процес става дума за друга хипотеза на съкратената процедура – даване на съгласие съдът да не разпитва всички или част от свидетелите, като се зачитат показанията им пред досъдебното производство. В тези случаи няма редукция с 1/3, а даденото съгласие се отчита като смекчаващо отговорността обстоятелство, то ест присъдата може да бъде намалена, но не драстично.

Срещу Мартин Трифонов са повдигнати три обвинения. Той  е обвинен за убийство на малолетно дете с особена жестокост, за което законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.
Второто обвинение е опит за изнасилване, за което се предвижда от 10 до 20 години затвор. Третото обвинение е за блудство с малолетно дете, като предвиденото наказание е от 5 до 20 години „Лишаване от свобода“.
Мярката за неотклонение на Трифонов засега остава „задържане под стража“.

Следващото заседание е на 30 януари, когато показания ще даде единственият останал свидетел съдебният лекар Тома Чаушев.

Днес са предявени граждански искове от страна на майката на Кристин Гергана, в размер на 400 000 лв. за причинени неимуществени вреди, и в размер на 200 000 лв. от страна на бабата и дядото на убитото дете Милка и Красимир Георгиеви.
На този етап Мартин Трифонов не е пожелал да дава обяснения, но е заявил, че разбира в какво го обвиняват.
„Убиец!“, категорични са били близките на момиченцето.

Снимка: БНР

About De Fakto

Проверете също

283 кандидати са допуснати до устния изпит за 39 длъжности на „младши съдии“

283 кандидати  са допуснати до устен изпит в конкурса за 39 длъжности „младши съдия“ в …

Министерство на правосъдието предлага ключови изменения в производството по несъстоятелност

  Министерството на правосъдието предлага ключови изменения и допълнения на Търговския закон за усъвършенстване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.