Последни новини
Home / Законът / Манолова пита министър Караниколов къде са 500 млн. лева, дадени за ремонт на 418 аварийни язовира

Манолова пита министър Караниколов къде са 500 млн. лева, дадени за ремонт на 418 аварийни язовира

Defakto.bg

Няколко месеца след юли 2018 г., като получава 500 млн. лева за ремонт на язовирите, Държавната консолидационна компания учредява предприятие за управление на язовирите, чиято първа работа е да си купи 30 нови автомобила без обществена поръчка, съобщават  от „Изправи се.БГ”

Вчера председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова е изпратила заявление за достъп до информация до министъра на икономиката Емил Караниколов относно отпуснатите за ремонт на аварийни язовири 500 млн. лева преди 18 месеца (юли 2018 г.)., съобщава пресофисът й.   Заявление за достъп до обществена информация е изпратено и до изпълнителния директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) Ясен Спасов, капиталът на която е трябвало да бъде увеличен с тези 500 млн. лева, съгласно решения и постановление на Министерския съвет от юли и следващите месеци  на 2019 г.
Манолова е поискала  подробна справка-отчет от 1 октомври 2018 година до 30 септември 2019 година на язовирите, язовирните стени и съоръженията към тях, по отношение на които са възложени или изпълнени ремонтни дейности и реконструкции, както и за сумата пари за тези ремонти.

Очаква се  информация и за сумите, ако има такива, които са изразходени за други дейности, финансирани със средствата, предоставени на Държавната консолидационна компания.  От „Изправи се.БГ“ искат и план или програма за ремонтните дейности и реконструкции на язовири, както и списък на язовирите, които предстои да бъдат възложени за ремонт през 2020 г.

В рамките на ДКК в края на миналото лято бе създадена  Държавно предприятие за управление и стопанисване на язовирите, чиято първа работа е  била да си купи 30 нови автомобила, сочи съобщението, като се позовава на отчети на дружеството, публикувано на страницата на МФ.
Според наличната до момента публична информация, ремонтите за 500 млн. лева е трябвало да се осъществят от дружеството „Монтажи” ЕАД, което също е част от структурата на ДКК. По официални твърдения на Министерството на икономиката към началото на декември 2019 г. обаче, на „Монтажи” са възложени ремонтите на 182 от общо 418 аварийни язовира, за които са отпуснати парите, посочват от платформата.

За останалите 236 язовира не е ясно дали са възложени ремонтни дейности. Няма данни и колко от аварийните язовири са ремонтирани до момента с целевите 500 млн. лева.

About De Fakto

Проверете също

Потвърдено: Лидерът на партия Атака Волен Сидеров е осъден на 5000 лв. глоба за обида и клевета на Искрен Веселинов

Софийски градски съд потвърди осъдителната присъда на Волен Сиделов, произнесена от Софийски районен съд  за …

Заобикалянето на повсеместния слон в стаята

 Иван Брегов, Институт пазарна  икономика Характерно у нас е, че корупцията живее най-добре по високите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen + 19 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.