Последни новини
Home / Законът / Нено Димов обвинен за умишлена безстопанственост за водата в Перник, остава арестант за 72 часа

Нено Димов обвинен за умишлена безстопанственост за водата в Перник, остава арестант за 72 часа

Defakto.bg

Ако не е давал разрешение за „теглене“ от язовир „Студена“, нямало да се стигне до кошмара в Перник

Подалият оставка министър на околната среда  водите Нено Димов е обвинен за умишлена безстопанственост за водната криза в Перник. Той остава в ареста за 72 часа с мотив, че може да повлияе на разследването, да извърши ново престъпление или да укрие доказателства. Утре прокуратурата ще иска постоянния му арест.

Това потвърди пред Де факто говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Язовир „Студена“ е доведен до т.нар. мъртъв обем и не може да осигурява нуждите на населението, заяви на брифинг пред журналисти прокурор Милева.

По думите ѝ министърът е този, който е утвърждавал графиците на язовира. „Той е разрешавал ползването на водите на язовира за промишлени нужди на определени дружества – „Стомана Перник“  и „Топлофикация – Перник“ и така е нарушил служебните си задължения. Не е положил достатъчно грижи за обемите на водата на язовир „Студена“. Изразходвани са милиони литри вода, което е довело до криза с питейната вода на Перник“, каза още тя.

Наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев допълва, че предмет на разследване е управлението на водния ресурс на язовир „Студена“ от длъжностните лица. 51 % от ВиК дружеството се държат от МОСВ. „Събрани са доказателства в 48 тома, има умишлено деяние за безстопанственост  и се предвижда от 2 до 8 години лишаване от свобода по чл.219 от НК. Престъплението е умишлено, но дали е виновен или не – ще каже съдът. Има няколко претърсвания в домовете на бившия кмет, на бившия областен управител, в дома на министър Димов. Събраните доказателства все още не са категорични. Привлечен в качеството на обвиняем е Нено Димов в умишлена безстопанственост. Той е бил системно уведомяван от ВиК оператора, но той е продължавал да подава същите обеми вода в графиците, не е изпълнил задълженията му по закон. Щетата, която е нанесена, е на стойност 11 867 389 лв. Ако той бе изпълнил конкретните си задължения, то в язовира щеше да има над 7 млн. куб. метра вода и те щяха да са напълно достатъчни за питейните нужди на Перник и нямаше да има воден режим„, казва още наблюдаващият прокурор.

„Когато това деяние се осъществява в продължителен период от време – над 20 месеца, категорично става въпрос за умишлена безстопанственост. Говорим за изключителен дълъг период от време, което е довело до значителни щети. Именно за това е безстопанственост, защото министърът не е правил нищо в дълъг период от време, въпреки  че неколкократно е бил уведомяван за щетите“, обявява още Ангел Кънев.

Уверява – Димов не бил арестуван показно. „Министърът няма имунитет, за да не може да бъде задържан. Това, че е министър не означава, че ние не трябва да упражним закона“, смята прокурор Кънев.

About De Fakto

Проверете също

След 12 часа дискусии по Изборния кодекс в петък, заседанието приключи с обещание за дело в съда (обновена)

След 12 -часов дебат по извънредните  промени в изборното законодателство,  петъчният  парламентарен ден приключи с …

Съобщение на Инспектората към ВСС за нов образец на имуществените декларации

Инспекторатът към ВСС разпространи съобщение за утвърждаване на нов образец на имуществените декларации по чл. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.