Последни новини
Home / Законът / Окончателно. Елена Йончева спечели делото за клевета срещу премиера Бойко Борисов

Окончателно. Елена Йончева спечели делото за клевета срещу премиера Бойко Борисов

Defakto.bg

Елена Йончева окончателно спечели делото за клевета, което заведе срещу премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.   Решението на Софийски градски съд от април 2019 г. остава в сила,  след като на   6 януари Върховният касационен съд (ВКС) отхвърли като недопустима касационната жалба на Борисов и ГЕРБ, съобщи Дневник. Финалното  произнасяне е на състав на ВКС с председател Емил Томов и членове Драгомир Драгнев и Геновева Николаева.

Така в сила остават констатациите на  СГС, че  премиерът Бойко Борисов е заявил  обидни и неверни слова по адрес на Елена Йончева за работата й като журналист. Делото бе заведено от Йончева срещу Борисов за неговите изказвания  в предизборната кампания през 2017-а на 10 март в Бургас и на 12 март във Варна, в които той завявява, че правителството на ГЕРБ е било принудено да плаща милиони за интервюта й.

Първото виновно изказване на Борисов са думите му, че: „Ще ли сте успешни журналисти вие, ако по няколко милиона държавата ви плаща за едно интервю взето? Питам: Ако за интервю държавата България, през една от централите си, плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона струвайки, които даже нашето правителство беше принудено от предишното да доплати“.

Друга осъдителна  реплика е твърдението му, че: Бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж – премиер тогава“.  В нея бе акцентирано на връзката в миналото на Елена Йончева  с бившия премиер Сергей Станишев.

Бойко Борисов трябва да заплати 5000 лева обезщетение на Елена Йончева  заедно  със законната лихва върху главницита, считано от  10.03.2017 г. до окончателното изплащане, както и разноски за първоинстанционното производство в размер на 825 лв.

Йончева доказа, че правителството никога не ѝ е плащало пари за интервюта или за правенето на документални филми и репортажи, а  твърденията на Борисов са накърнили честта, достойнството, авторитета, доброто име и репутацията ѝ на общественик.

„Вярвам, че това е битка срещу тези, които смятат, че могат безнаказано да  клеветят, лъжат и заплашват“, заяви Йончева при завеждането на делото.  Това е битка за повече честност и морал, казва още тя.  „Ако Бойко Борисов си позволява така да клевети и заплашва  български гражданин , казал критични думи за него и неговото управление,  представяте ли си  как би постъпил с всеки един българин, който няма тази трибуна“, каза  тя.

И още: „Ще  докажа, че Борисов лъже и го призовавам, ако направя  това, той  да  напусне политиката“,  предизвика го  Йончева. „Един министър председател не може да си позволява да лъже, нито е държавническо, нито е морално“,  възмутено коментира тя.

Първоначалният иск на Йончева бе за 20 000 лв., но този размер бе отхвърлен и от Софийския райониен съд и от втората инстанция – Софийския градски съд.

На първа инстанция Софийският районен съд уважи твърдението на Йончева за  непозволено увреждане и осъди Борисов, като обяви, че партия ГЕРБ солидарно с него трябва да плати  5 000 лева обезщетение за неверните слова. Премиерът обжалва, а втората инстанция, СГС,  потвърди решението, като обяви, че адресатът частично е сгрешен. Лично Борисов трябва да плати обезщетението на Йончева, а не солидарно с партия ГЕРБ.

Тричленният състав на ВКС е отхвърлил възраженията, че  имуществена отговорност трябва да носи и политическа партия ГЕРБ заради клеветническите твърдения на  лидера й.

About De Fakto

Проверете също

Образуваха дисциплинарни производства срещу военни магистрати заради подслушвани разговори с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет  образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарни наказания на …

ЕСПЧ: Съдилищата не са зачели правата на жертва на сексуална експлоатация, с чиито пари се е обогатявал трафикантът й

 На 28 ноември Европейският съд постанови решението си по жалба Krachunova v. Bulgariа.  За първи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 + 20 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.