Последни новини
Home / Законът / Адвокатите са против разводите по взаимно съгласие да се извършват от нотариус, вместо от съд

Адвокатите са против разводите по взаимно съгласие да се извършват от нотариус, вместо от съд

Defakto.bg

Висшият адвокатски съвет намира идеята разводите по взаимно съгласие да бъдат възложени на нотариусите, за абсолютно неприемлива и несъвместима с основни принципи на гражданския процес у нас, и установените правни традиции. Това се казва в позиция на  съвета по повод оповестената  в началото на годината  идея на група юристи  разводите по взаимно съгласие, уредени като охранителни производства в ГПК, да се извършват вместо от съд от нотариус.

Те предлагат да се въведе възможност за по-бързо прекратяване на брака пред нотариус, като се позовават на френския опит, който сочи, че разводите по взаимно съгласие пред нотариус могат да се случват в рамките на максимум 40 дни.  При производството участват и адвокати, а ако семейството има непълнолетни деца, се взема становище и на социалните служби и др.

Към настоящия момент няма законодателна процедура за изменение на ГПК,  сочат адвокатите, но са категорични, че подобна възможност не гарантира интересите на децата, а смесването на нотариални действия с правораздавателна дейност, е лишено от правна логика.

Ето и още от съображенията:

На нотариусите, като частноправни субекти, е възложено осъществяването на публично-правни функции с ограничен характер – да извършват предвидените в закона „нотариални действия“ (чл. 2, ал. 1 от ЗННД) и не разполагат с обща компетентност по охранителните производства, подобна на съда.

Смесването на публично-правната удостоверителна функция (с каквато не разполагат пък съдилищата), с общата правораздавателна компетентност на съдилищата, би довело до твърде много проблеми от изцяло принципен характер – с какъв акт нотариусът ще прекратява брака, при положение че прекратяването на брака по взаимно съгласие става по решение на съда, което има конститутивен ефект; с какъв акт нотариусът ще се произнася по въпроса за издръжката, при положение, че решението в частта за издръжката трябва да има изпълнителна сила и да подлежи на промяна при промяна на обстоятелствата. Производството за развод по взаимно съгласие не е формално-правна процедура, каквото е нотариалното производство. Разводът, дори когато е по взаимно съгласие, засяга не толкова имуществените отношения, колкото личната и емоционална сфера, при това не само на съпрузите, но и на техните деца. Предоставянето на родителските права, личните отношения между родителите и децата, и преценката дали интересите на децата са защитени по най-добър начин, са въпроси, чиято преценка далеч надхвърля общата удостоверителна компетентност на нотариуса, поради което разрешаването на тези въпроси предполага винаги намесата на съда, който да може да извършва преценка в рамките на общата си правораздавателна компетентност на всички обстоятелства, от значение за развода по взаимно съгласие.

Висшият адвокатски съвет предприе незабавни действия по повод огласената идея, свърза се с Нотариалната камара на Република България и в Отговор от 09.01.2020 г. Нотариалната камара предложи провеждането на работна среща по темата, която предстои.

Резултатите от работната среща ще бъдат оповестени, посочват адвокатите.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.