Последни новини
Home / Актуално / Варшава: Български съдии подкрепиха Марша за справедливост на полските си колеги (обновена)

Варшава: Български съдии подкрепиха Марша за справедливост на полските си колеги (обновена)

Defakto.bg
Съдии от целия Европейски съюз се стекоха във Варшава да подкрепят полските си колеги в борбата им за независимо правосъдие.
„Походът на толкова много съдии от цяла Европа в жест на солидарност с държава, в която върховенството на закона е застрашено, е безпрецедентно събитие“, заяви  след многочасовото шествие Кристиян Маркевич, председател на асоциацията на съдиите Юстиция в Полша. 
В събота, 11-ти януари, най-голямата професионална организация на полските съдии Юстиция, заедно с други съсловни асоциации, проведе във Варшава протестен Марш за защита на справедливостта.
“  Излизаме на улицата, за да защитаваме общите си права като поляци, защото независимостта на съдиите означава независимост от всяко влияние върху съдебните дела и решения.  За съжаление изпълнителната власт и парламентарното мнозинство днес забравиха за това, каза Кристиян Маркевич.  (Цялото изявление по – долу)

Походът за справедливост, събрал над 20 000 съдии, прокурори, адвокати и  граждани,  подкрепи и Съюзът на съдиите в България. Протестът на полските съдии получи подкрепа на магистрати от 22 държави членки на ЕС, сред които Холандия, Франция и др.

Варшава, на снимката:  Председателят на ВКС Лозан Панов, Нели Куцкова и Атанас Атанасов от Апелативен съд – София и Владислава Цариградска – Районен съд Луковит.

„Право на независимост, право на Европа“ –  лозунгът на протестното  шествие срещу съдебната реформа в Полша. То тръгна от сградата на Върховния съд и стигна до полския Сейм – парламента.

Сред многохилядното множество са и български съдии – Нели Куцкова, Атанас Атанасов и Владислава Цариградска. 

„Право на независимост, право на Европа“ – това е лозунгът на протестното  шествие срещу съдебната реформа в Полша
Председателят на ВКС Лозан Панов специално пристигна във Варшава, за да подкрепи битката на полските съдии за  независимо правосъдие, без опека на политическата власт.
Отдавна  управляващите в Полша провеждат съдебна реформа, която им позволява поетапно да овладяват  съдебната система.  Последен пример е от края на м.г., когато полският парламент одобри трима кандидати, свързани с управляващата партия „Право и справедливост“ за членове на Конституционния съд.
В три свои решения от миналия ноември Съдът на ЕС предупреди полските власти, че трябва да осигурят пълна независимост на съдебната система. Това включва ненамеса в делата на съда, както и осигуряване на независимостта на съдебния съвет, който назначава и наказва редовите съдии.
Неотдавна „Право и справедливост“ внесоха в парламента поправки в законодателството, засягащо статута на съдиите. Законопроектът, който вече беше одобрен от Долната камара на парламента, позволява да  бъдат наказвани съдии, които изказват политически убеждения.
Полският Върховен съд излезе със становище, че съдебната реформа може да се окаже причина за излизането на Полша от Европейския съюз, тъй като законодателството й противоречи на правото на ЕС.
През 2017 г. Полша беше заплашена да остане без глас в ЕС заради “явен риск от сериозно нарушаване на върховенството на закона в страната”.  Според ЕК, която инициира процедурата, предприетата от Варшава съдебна реформа поставя под риск независимостта на съдебната власт, която може да се окаже под политически контрол на управляващите. Санкцията не бе наложена, след като Унгария обяви, че ще наложи вето
 Към момента на публикуването на информацията (19 ч., 11. 01), демонстрацията за върховенство на правото във Варшава  продължаваше трети час – мълчаливо,  но емоционално, солидарно и сериозно, както съдиите го могат.

Властта забрави, че  сърцевината на демокрацията е разделението на властите 

Изявление на Кристиян Маркевич, председател на асоциацията на съдиите Юстиция в Полша,  11 януари 2020 г., Варшава:

Нашият поход днес приключва.

Протестният марш приключи – но нашият поход за възстановяване на правовата държава не е.

Маршът мълчеше, но ние няма да мълчим.

Ние носехме знаме по време на похода: той обяви нашето право на независимост и правото на Европа. Няма да оставим настрана тези ценности; ще продължим да се борим за тях.

Марширувахме със знак, проектиран специално за нас от създателя на легендарното лого на Солидарност! Това е много символично, тъй като, за съжаление, се връщаме към времената, когато поляците мечтаеха за свобода и да станат пълноправни членове на западната цивилизация.

Марширувахме в тоги; няма да ги сваляме.
…..
Марширувахме в тоги, така че всички поляци да ни видят. Вижте, че ние не сме извънземни, каста, комунисти, предатели или крадци. Ние сме поляци, чиято професия има важна мисия. Съдийската тога е като униформа, лекарска мантия, символ на служба. И ние сме тук, за да служим на хората.

Излизаме на улицата, за да защитаваме общите си права като поляци, защото независимостта на съдиите означава независимост от всяко влияние върху съдебните дела и решения. Като юристи, със знанието на закона, ние сме наясно с последиците от прилагането на Закона от 20 декември 2019 г.

Неслучайно парламентарните процедури по този закон бяха умишлено насрочени четири дни преди най-важния празник за поляците, когато хората са заети с подаръци и коледни елхи. Не случайно не е имало абсолютно никакви консултации.

Марширувахме по пътя от Върховния съд, покрай президентския дворец и към парламента. Тези три сгради символизират три сили – сили, които трябва да работят съвместно и да се уважават, да си сътрудничат за доброто на гражданите.

За съжаление изпълнителната власт и парламентарното мнозинство днес забравиха за това. Те забравиха, че сърцевината на демокрацията е разделението на властите – разделение, което е от основно значение за осигуряване на баланс и защита на гражданите срещу злоупотреби на правителството.

Не походихме срещу тази или онази политическа партия. Ние вървяхме срещу промените в системата, които могат да засегнат и следващите поколения поляци, дори когато властта сменя позиции в Полша. Марширувахме, за да повишим информираността за този факт. Съдия или прокурор не може да има добронамерено отношение към никой политик. Защото често политиците застават пред съда, тъй като задача на съдилищата е да проверяват валидността на гласовете, подадени на избори.

Протестирахме срещу затварянето на устата на адвокатите. Адвокатите, а не политиците, трябва да вдигат алармата, когато законите се нарушават, точно както лекарите говорят на глас по въпросите на здравето, градинарите за дърветата и храстите, а психолозите как да се отглеждат деца.

В резултат на този закон, който предоставя дискреционни правомощия за отстраняване на съдии от длъжност, поляците ще зависят от капризите на политиците, които искат да станат юридически експерти. Трябва да бъде ясно заявено, те ще могат да повлияят на решенията по такъв начин, че членовете на тяхната собствена партия да не бъдат наранени, докато политическите противници ще бъдат изправени пред тежко наказание. Ние не сме съгласни с такава злоупотреба със съдебни производства.

Марширувахме заедно с гражданите на страната ни, но и с огромна група гости от много страни-членки на ЕС. Това е безпрецедентно събитие. Походът на толкова много съдии от цяла Европа в жест на солидарност с държава, в която върховенството на закона е застрашен, се проведе за първи път в историята на Европейския съюз. Благодаря ви много за това!

Марширувахме заедно в символичен израз на нашата ценностна общност. Европейският съюз не е наш враг или чуждо тяло. Ние сме национални и европейски съдии. Време е да разберем, че тези функции не са взаимно изключващи се. Можете да бъдете варшавянин, поляк и гражданин на ЕС, едновременно. Решихме нашата държавна система при конституционен референдум и потвърдихме желанието си да бъдем част от европейската ценностна общност в референдума за ЕС.

Марширувахме заедно с представители на всички юридически професии: съдии, прокурори, адвокати, юрисконсулти, не защото всички се познаваме добре и винаги имаме едно и също мнение, марширувахме заедно, защото винаги е задължение на всеки адвокат да пази и защитаваме правата на гражданите и категорично се противопоставяме на нарушенията на правата на човека, конституционните права, националното законодателство или законите и ценностите на международните общности, към които доброволно сме се присъединили. Правото на Европа означава правото на европейска правна система, за да могат поляците да се чувстват юридически сигурни.

Примери?

● Да вземем присъда по дело относно родителски права, когато един от родителите не е поляк – такова решение няма да бъде спазено в други страни от ЕС, може да бъде оспорено по всяко време.

● В случай на спор между дружества или компания и служител, относно възнаграждение за работа, извършена в ЕС, решение в полза на полски гражданин или компания може да бъде поставено под въпрос от образувание от друга държава;

● В крайна сметка увеличаващият се правен хаос може да накара чуждестранните предприемачи да спрат да инвестират в Полша, защото никой не иска да прави бизнес в нестабилна и рискова страна. В страна, в която няма документи, няма права на собственост.

Накрая искам да кажа, че има и такива, които не маршируваха с нас … не защото не искаха, а защото не можеха. Такъв човек е например Мурат Арслан. Турски съдия, защитник на върховенството на закона, осъден на 10 години въз основа на фалшиви обвинения, който ни написа писмо от затвора! Ние като поляци наистина искаме подобен сценарий тук? Отмяна на разделянето на властите и излизане от ЕС?

Днес отново, гледайки това огромно събиране – още повече вярвам в победата. Виждам, че не сме сами. Целият свят ни гледа! Не сме сами. Точно както не бяхме сами по време на борбата срещу комунизма.

Като съдии имаме право на независимост и всички поляци имат право да останат в общността на ценностите на ЕС!

Благодаря на всички, че дойдохте тук. Обръщам се към поляците: застанете до нас, подкрепете ни, защото това ни дава сили да се борим!

Тук е Полша, тук е Европа. И ви уверявам, че ако застанем заедно в солидарност, ще останем в тази Европа.“

About De Fakto

Проверете също

Окръжен съд – Пловдив отказа на КПКОНПИ да конфискува 6,8 млн. лева на Вълчо Арабаджиев – син

Антикорупционната комисия ще трябва да плати и държавната такса по делото от над 272 хил. …

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.