Последни новини
Home / Законът / Спецсъдът остави Нено Димов за постоянно в ареста

Спецсъдът остави Нено Димов за постоянно в ареста

Defakto.bg
Снимка БГНЕС

Министърът на околната среда и водите в оставка Нено Димов остава за постоянно в ареста, реши Специализираният наказателен съд.

Съдът прие мотивите на обвинението, че престъплението, в което Димов е обвинен е тежко, има преки доказателства, че той го е извършил и може да влия на свидетелите, ако бъде пуснат от ареста. Решението ще бъде обжалвано на 16 януари пред Апелативния наказателен съд.

Нено Димов е обвинен за умишлена безстопанственост  и според прокуратурата  има достатъчно доказателства, че от 1 януари 2018 г. до 17 ноември 2019 г. като министър той е издавал разрешителни за промишлено ползване на вода от язовир “Студена” за дружествата “Стомана индъстри” и “Топлофикация” – Перник.

Обвинението за  умисъл се извежда от факта, че въпреки че от месечните справки, които Димов е получавал от януари 2018 година, е ставало ясно, че водата в язовир „Студена“ драстично спада, казвал „да“ на исканията за промишлено водоподаване към „Стомана Индъстри“ и „Топлофикация – Перник“. Според прокурора Ангел Кънев,  Перник днес нямаше да е на драстичен воден режим, ако екоминистърът в оставка беше отказвал вода за двете дружества. Димов все още е министър, тъй като оставката му още не е гласувана от НС, и може да повлияе на свидителите, е друг мотив на прокурора за искания постоянен арест.

Адвокатът на Димов, Ина Лулчева, заяви, че  няма нито едно доказателство, което да потвърждава,  че Димов е бил уведомяван до ноември за проблемите с яз. “Студена” и предстоящия режим на водата в Перник, който започна на 18 ноември.  Според нея,  има ресорен зам.-министър, който отговаря за водните басейни. Независимо, че подписите под графиците на язовирите са на Димов, именно  заместникът му – Красимир Живков е имал преки ангажименти да следи какво е състоянието на язовирите от т.нар. “стратегическа система”.   Преди да достигне писмо за подпис от министъра, то минава през администрация и преглед от ресорния зам.-министър, напомни Лулчева. Категорична е,  че  клиентът ѝ е слагал подписа си под становища на експерти, които е трябвало да направят преценката да се ползва ли водата от „Студена“ и за промишлени нужди.

До септември 2019-а година в справките от ВиК Перник е посочвано,  че няма проблем с нивата на “Студена” и че режимът е средно влажен. През октомври 2019-а той вече става средно сух, а през ноември е сух режим и се стига вече и до водния режим.

Определението на съда е съдебен акт, доколкото е издадено от съд, но то не отговаря на критериите на правото за обоснованост, коментира Ина Лулчева решението министърът в оставка да остане за постоянно в ареста.  Той самият  поиска да бъде освободен  с обяснението, че е изпълнявал законосъобразно задълженията си.

Първоначално Нено Димов бе задържан за 24 часа, а по-късно с прокурорско постановление за още 72 часа. За негови наследници на поста се спрягат имената на Искрен Веселинов от ВМРЛО и   зам.министър Николай Кънчев.

About De Fakto

Проверете също

Двама надзиратели от ареста на Националното следствие са отстранени от длъжност за тежки дисциплинарни нарушения

Двама надзиратели от ареста на Националната следствена служба (НСлС) са отстранени от длъжност заради тежки …

Специализираният съд насрочи разпоредително заседание по делото срещу Лиляна Деянова на 2 юли

В разпоредително заседание на 2 юли Специализираният съд ще преценява прецизността на разледването срещу Лиляна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.