Последни новини
Home / Законът / Спецсъдът остави Нено Димов за постоянно в ареста

Спецсъдът остави Нено Димов за постоянно в ареста

Defakto.bg
Снимка БГНЕС

Министърът на околната среда и водите в оставка Нено Димов остава за постоянно в ареста, реши Специализираният наказателен съд.

Съдът прие мотивите на обвинението, че престъплението, в което Димов е обвинен е тежко, има преки доказателства, че той го е извършил и може да влия на свидетелите, ако бъде пуснат от ареста. Решението ще бъде обжалвано на 16 януари пред Апелативния наказателен съд.

Нено Димов е обвинен за умишлена безстопанственост  и според прокуратурата  има достатъчно доказателства, че от 1 януари 2018 г. до 17 ноември 2019 г. като министър той е издавал разрешителни за промишлено ползване на вода от язовир „Студена“ за дружествата „Стомана индъстри“ и „Топлофикация“ – Перник.

Обвинението за  умисъл се извежда от факта, че въпреки че от месечните справки, които Димов е получавал от януари 2018 година, е ставало ясно, че водата в язовир „Студена“ драстично спада, казвал „да“ на исканията за промишлено водоподаване към „Стомана Индъстри“ и „Топлофикация – Перник“. Според прокурора Ангел Кънев,  Перник днес нямаше да е на драстичен воден режим, ако екоминистърът в оставка беше отказвал вода за двете дружества. Димов все още е министър, тъй като оставката му още не е гласувана от НС, и може да повлияе на свидителите, е друг мотив на прокурора за искания постоянен арест.

Адвокатът на Димов, Ина Лулчева, заяви, че  няма нито едно доказателство, което да потвърждава,  че Димов е бил уведомяван до ноември за проблемите с яз. „Студена“ и предстоящия режим на водата в Перник, който започна на 18 ноември.  Според нея,  има ресорен зам.-министър, който отговаря за водните басейни. Независимо, че подписите под графиците на язовирите са на Димов, именно  заместникът му – Красимир Живков е имал преки ангажименти да следи какво е състоянието на язовирите от т.нар. „стратегическа система“.   Преди да достигне писмо за подпис от министъра, то минава през администрация и преглед от ресорния зам.-министър, напомни Лулчева. Категорична е,  че  клиентът ѝ е слагал подписа си под становища на експерти, които е трябвало да направят преценката да се ползва ли водата от „Студена“ и за промишлени нужди.

До септември 2019-а година в справките от ВиК Перник е посочвано,  че няма проблем с нивата на „Студена“ и че режимът е средно влажен. През октомври 2019-а той вече става средно сух, а през ноември е сух режим и се стига вече и до водния режим.

Определението на съда е съдебен акт, доколкото е издадено от съд, но то не отговаря на критериите на правото за обоснованост, коментира Ина Лулчева решението министърът в оставка да остане за постоянно в ареста.  Той самият  поиска да бъде освободен  с обяснението, че е изпълнявал законосъобразно задълженията си.

Първоначално Нено Димов бе задържан за 24 часа, а по-късно с прокурорско постановление за още 72 часа. За негови наследници на поста се спрягат имената на Искрен Веселинов от ВМРЛО и   зам.министър Николай Кънчев.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е иззела над 10 хиляди дози наркотици и обвинила над 400 души в хода на операция „Бяло“

В операцията „Бяло“ бяха иззети над 10 хиляди дози наркотици, като палитрата е разнообразна – …

Управляващият интернет търсачка премахва от резултатите при търсене информация, за която се твърди, че е неистина

Лицето, което управлява интернет търсачка, следва да премахне от резултатите при търсене, информацията, включена в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.