Последни новини
Home / Законът / Гешев в с. Галиче – показва, че „има държава“ (допълнена)

Гешев в с. Галиче – показва, че „има държава“ (допълнена)

Defakto.bg

Два дни след убийството на 18-годишно момиче в с. Галиче, последвано от задържането на 17-годишен заподозрян и съобщения за направени самопризнания от него, в селото се провежда спецполицейска операция. А на място са главният прокурор Иван Гешев, вътрешният министър Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

На въпрос на журналисти защо са там, министърът обяви „заради ситуацията“, а главният прокурор каза, че „за да се види, че има държава“, видя се в репортаж на бТВ. Без отговор останаха напомнянията, че след ареста на бившия кмет Ценко Чоков се твърдеше, че в Галиче вече е „спокойно“, но в същото време възрастни хора заявяват, че искат да се изселят, заради несигурността.

Гешев отклони питанията с репликата, че по-късно ще има брифинг в Окръжна прокуратура-Враца.

Рейдът в Галиче идва, след като миналия петък новият главен прокурор бе в Перник, като в същия ден разследващи влязоха в Министерството на окорната среда и водите, а министърът Нено Димов бе арестуван. Той даде оставка, но по искане на прокуратурата специализираният съд го остави под стража.

Съобщението на прокуратурата от днес:

Разговорът с кмета

„Главният прокурор на Република България Иван Гешев е в село Галиче във връзка със започнала рано тази сутрин специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност, за проверка на лица с криминални прояви и срещу нарушения на обществения ред. На място са и министърът на вътрешните работи Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Главният прокурор е разговарял с кмета на община Бяла Слатина Иво Цветков, с кмета на с. Галиче Страхил Стоянов, както и с жители на населеното място. Иван Гешев и Младен Маринов са поели ангажименти в рамките на функционалната компетентност на всяка една от институциите, които представляват, за опазване на обществения ред.

Припомняме, че на 11.01.2020 г. в с. Галиче бе извършено убийство на 17-годишно момиче.“

Извършителят бил „животно“ и „социопат“

„Много жестоко убийство на млад човек по подбуди, които по-скоро са присъщи на животни, а не на хората. Те са на много ниско ниво на човешките потребности”. Това заяви по-късно вътрешният министър Младен Маринов на брифинг във Враца по повод убийството на 18-годишната Андреа в село Галиче.

Задържан за престъплението е 17-годишният Аксел от същото село. По думите на вътрешния министър той вече бил осъждан. От последвали реплики се разбра, че е в „изпитателен срок“, т.е. присъдата е условна.

Заявено бе, че полицейското присъствие в Галиче засега ще продължи, до нормализиране на обстановката. А с кмета било говорено за въвеждане на видеонаблюдение.

Главният прокурор Иван Гешев, от своя страна, охарактеризира станалото така: „Брутално зверство от лица с един и същи профил – социопат, необразован, не е работил, под 18 години е и мисля, че няма смисъл да продължавам“. (Имаше предвид и обвинените за убийствата в с. Сотиря и в Русе).

Според обвинител №1 изходът е: „Трябва да има взаимодействие между институциите – между ПРБ и МВР, то е изключително добро, между структурите във Враца също е така, но не навсякъде е така. Личните отношения обаче не трябва да влияят на работата, всички получават заплатите си от българските граждани. Второто нещо е – взаимодействието с местната власт, един кмет знае кои са хората, които са потенциален проблем. Обясних на кмета, че трябва да има обратна връзка – да са активни, да уведомяват местните правоохрантелни органи. Говорих с жители на тази махала (в Галиче – б.р.), направиха ми много добро впечатление – будни хора, с образование и те трябва да информират.

Това е в сегмента правоохранителни  и правоприлагащи органи. За образованието и поминъка не сме компетентни ние“.

На въпрос дали поведението на задържания младеж не е подсказвало, че е опасен, Гешев отговори: „В прокуратурата и в МВР индикации за проблем няма. Затова казах, че е нужна обратна връзка. Не може на всеки гражданин, който е потенциален, да се назначи надзорник. Хората трябва да казват, да се обръщат към правоохранителните органи, да споделят проблемите си с местния кмет“.

На повторно настояване за поведението на задържания непълнолетен, главният прокурор се ядоса: „Тук сме да обсъждаме сериозни въпроси, залитаме в жълтата страна на въпроса! Казах ви, че става въпрос за социопат, как да се държи – да каже , че съжалява, че… “

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов тук поясни, че задържаният е бил „притиснат от доказателствата, от действията на колегите“. Каза също, че нямали данни в момента на престъплението той да е употребил алкохол, за упойващи вещества щяла да се произнесе назначената експертиза.

About De Fakto

Проверете също

Комисията „Божанов“ в НС изслушва Ивайла Бакалова и нейния съпруг Веселин Денков за посредничеството на брокера

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около …

Прокурорската колегия откри процедура за избор на окръжен прокурор на Кюстендил

Одобрен е съставът на конкурсната комисия за младши следователи в окръжните прокуратури Прокурорската колегия  откри …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.