Последни новини
Home / Законът / Гешев в с. Галиче – показва, че „има държава“ (допълнена)

Гешев в с. Галиче – показва, че „има държава“ (допълнена)

Defakto.bg

Два дни след убийството на 18-годишно момиче в с. Галиче, последвано от задържането на 17-годишен заподозрян и съобщения за направени самопризнания от него, в селото се провежда спецполицейска операция. А на място са главният прокурор Иван Гешев, вътрешният министър Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

На въпрос на журналисти защо са там, министърът обяви „заради ситуацията“, а главният прокурор каза, че „за да се види, че има държава“, видя се в репортаж на бТВ. Без отговор останаха напомнянията, че след ареста на бившия кмет Ценко Чоков се твърдеше, че в Галиче вече е „спокойно“, но в същото време възрастни хора заявяват, че искат да се изселят, заради несигурността.

Гешев отклони питанията с репликата, че по-късно ще има брифинг в Окръжна прокуратура-Враца.

Рейдът в Галиче идва, след като миналия петък новият главен прокурор бе в Перник, като в същия ден разследващи влязоха в Министерството на окорната среда и водите, а министърът Нено Димов бе арестуван. Той даде оставка, но по искане на прокуратурата специализираният съд го остави под стража.

Съобщението на прокуратурата от днес:

Разговорът с кмета

„Главният прокурор на Република България Иван Гешев е в село Галиче във връзка със започнала рано тази сутрин специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност, за проверка на лица с криминални прояви и срещу нарушения на обществения ред. На място са и министърът на вътрешните работи Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Главният прокурор е разговарял с кмета на община Бяла Слатина Иво Цветков, с кмета на с. Галиче Страхил Стоянов, както и с жители на населеното място. Иван Гешев и Младен Маринов са поели ангажименти в рамките на функционалната компетентност на всяка една от институциите, които представляват, за опазване на обществения ред.

Припомняме, че на 11.01.2020 г. в с. Галиче бе извършено убийство на 17-годишно момиче.“

Извършителят бил „животно“ и „социопат“

„Много жестоко убийство на млад човек по подбуди, които по-скоро са присъщи на животни, а не на хората. Те са на много ниско ниво на човешките потребности”. Това заяви по-късно вътрешният министър Младен Маринов на брифинг във Враца по повод убийството на 18-годишната Андреа в село Галиче.

Задържан за престъплението е 17-годишният Аксел от същото село. По думите на вътрешния министър той вече бил осъждан. От последвали реплики се разбра, че е в „изпитателен срок“, т.е. присъдата е условна.

Заявено бе, че полицейското присъствие в Галиче засега ще продължи, до нормализиране на обстановката. А с кмета било говорено за въвеждане на видеонаблюдение.

Главният прокурор Иван Гешев, от своя страна, охарактеризира станалото така: „Брутално зверство от лица с един и същи профил – социопат, необразован, не е работил, под 18 години е и мисля, че няма смисъл да продължавам“. (Имаше предвид и обвинените за убийствата в с. Сотиря и в Русе).

Според обвинител №1 изходът е: „Трябва да има взаимодействие между институциите – между ПРБ и МВР, то е изключително добро, между структурите във Враца също е така, но не навсякъде е така. Личните отношения обаче не трябва да влияят на работата, всички получават заплатите си от българските граждани. Второто нещо е – взаимодействието с местната власт, един кмет знае кои са хората, които са потенциален проблем. Обясних на кмета, че трябва да има обратна връзка – да са активни, да уведомяват местните правоохрантелни органи. Говорих с жители на тази махала (в Галиче – б.р.), направиха ми много добро впечатление – будни хора, с образование и те трябва да информират.

Това е в сегмента правоохранителни  и правоприлагащи органи. За образованието и поминъка не сме компетентни ние“.

На въпрос дали поведението на задържания младеж не е подсказвало, че е опасен, Гешев отговори: „В прокуратурата и в МВР индикации за проблем няма. Затова казах, че е нужна обратна връзка. Не може на всеки гражданин, който е потенциален, да се назначи надзорник. Хората трябва да казват, да се обръщат към правоохранителните органи, да споделят проблемите си с местния кмет“.

На повторно настояване за поведението на задържания непълнолетен, главният прокурор се ядоса: „Тук сме да обсъждаме сериозни въпроси, залитаме в жълтата страна на въпроса! Казах ви, че става въпрос за социопат, как да се държи – да каже , че съжалява, че… “

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов тук поясни, че задържаният е бил „притиснат от доказателствата, от действията на колегите“. Каза също, че нямали данни в момента на престъплението той да е употребил алкохол, за упойващи вещества щяла да се произнесе назначената експертиза.

About De Fakto

Проверете също

ВКС образува тълкувателно дело по защитата на правото на интелектуална собственост

Във ВКС бе образувано тълкувателно дело по въпрос, свързан с производствата по защита на правото …

Ген.адвокат по българско дело: Съдът трябва да изясни дали прокуратурата защитава обществен интерес като използва лични данни по дело срещу нея

Могат ли в хода на наказателно производство да се обработват лични данни на лица в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.