Последни новини
Home / Законът / Министерството на правосъдието с нова наредба за книжата, свързани със заповедното производство

Министерството на правосъдието с нова наредба за книжата, свързани със заповедното производство

Defakto.bg

Първоначално бе пусната за обществено обсъждане със „сгрешен“ доклад

Нова Наредба за утвърждаване на образци на заповед за изпълнение, заявление за издаване на заповед за изпълнение и други книжа във връзка със заповедното производство е публикувана за обществено обсъждане. Според портала за обществено обсъждане проектът е поместен на 10 януари, петък, но всъщност излиза днес. Срокът за изразяване на становища е 10 февруари. Наредбата се издава от министъра на правосъдието.

Любопитното е, че първоначално съпровождащият проекта доклад – в случая на зам.-министър Десислава Ахладова, бе за съвсем друг нормативен акт – наредбата за медиаторите. По-късно днес грешката бе оправена.

Действащата наредба за образците на заповеди за изпълнение и други книжа е от 2008 г., а две инстанции на Върховния административен съд отмениха два текста от нея заради грубо нарушение – приети са без да е проведено каквото и да било предварително обсъждане. Междувременно във ВАС бе образувано ново дело, този път по протест на Върховната административна прокуратура, която оспорва цялата наредба. То е висящо.

А Министерството на правосъдието излиза с проект за изцяло нова наредба. В доклада, откриваем на страницата на самото министерство, зам.-министър Ахладова мотивира нуждата от издаването на нов нормативен акт с последните мащабни промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Те въведоха проверката за неравноправни клаузи в договори с потребители като основно начало в процеса – съдът служебно ще следи за тях, а наличието им е основание както за спиране на незабавното изпълнение, така и за отхвърляне на заявление за издаване на заповед за изпълнение. Променена бе и подсъдността на заповедните производства по заявления срещу потребители – те вече ще се гледат по настоящия, а не по постоянния адрес на потребителя.

В доклада подробно се изброяват всички промени, свързани със заповедното производство, в отговор на откритата наказателна процедура срещу България. Включително и новите атрибути, които вече трябва да съдържа искането за издаване на заповед за изпълнение – банковият документ, от който произтича вземането; ценната книга, обезпечаваща вземане по договор с потребител и т.н.  Както и удължаването на срока за обжалване на разпореждането за незабавно изпълнение и въведената горна граница на дължимото обезпечение за спиране на изпълнението – тя е до 1/3 от вземането.
„Целта на предлаганата нова наредба е образците на заповед за изпълнение, заявление за издаване на заповед за изпълнение и другите книжа във връзка със заповедното производство да бъдат приведени в съответствие с цитираните промени в заповедното производство, направени със Закона за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс. (обн., ДВ, бр. 100 от 2019 г.).
Като резултат от прилагането на уредбата, съдържаща се в проекта на наредба, се очаква улесняване на упражняването и защитата на правата на потребителите в качеството им на длъжници в заповедното производство по ГПК.
За прилагането на разпоредбите на проекта на наредба няма да са необходими финансови и други средства. Предложеният проект на акт няма да доведе до пряко и/или косвено въздействие върху държавния бюджет. Разходите по изготвяне на образците на заповед за изпълнение, заявление за издаване на заповед за изпълнение и другите книжа във връзка със заповедното производство ще са в рамките на утвърдения за съответното ведомство бюджет“, обобщава истинският доклад на Ахладова.

About De Fakto

Проверете също

Държавата хищно укрива важна за обществото информация

Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от 22 години съществува специален закон как …

Рискът за здравето на издирваното лице може да отложи, но не и да обоснове отказ за изпълнение на ЕЗА

Според генерален адвокат Campos Sánchez-Bordona сериозният риск за здравето на издирваното лице може да обоснове …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.