Последни новини
Home / Законът / На втора инстанция: Не 4 години, 8 месеца затвор за хвърлена бомбичка, ранила тежко полицайка по време на мач

На втора инстанция: Не 4 години, 8 месеца затвор за хвърлена бомбичка, ранила тежко полицайка по време на мач

Defakto.bg

Ако наказанието остане такова, то е почти изтърпяно

Ефективно наказание, но от 8 месеца затвор и обществено порицание чрез обявяването на присъдата в два национални всекидневника определи Софийският апелативен съд по шумно дело.

Става дума за хвърлената от футболния фен Йордан Исаев бомбичка по време на дербито Левски-ЦСКА на 18 април 2018 г. на националния стадион, ранила двама полицаи. Сериозно пострада Гергана Зашева, зрението й бе увредено дотам да вижда само силуети с едното си око. Неин колега бе наранен по-леко.

Прокуратурата обвини Йордан Исаев за причиняване на тежка и лека телесна повреда на длъжностни лица по хулигански подбуди. Предвиденото наказание бе от 3 до 15 г. затвор.

Пред първата инстанция, Софийският градски съд, процесът се разви по съкратената процедура, след като Исаев призна всички факти на обвинението. Той сам се бе и предал. При това положение определеното от СГС наказание от 6 г. затвор бе намалено с 1/3 и присъдата стана 4 години затвор. Отделно Исаев бе осъден да плати 80 000 обезщетение на Гергана Зашева и 2 000 лева – на колегата й.

Първата присъда бе произнесена през февруари 2019 г., като тогава Исаев бе и освободен срещу гаранция от 2 000 лева, тъй като от април 2018 г., повече от 8 месеца е бил под „домашен арест“.

Друго е решението на втората инстанция, Софийския апелативен съд. С присъдата си Николай Джурковски – председател и докладчик, Александър Желязков и Емилия Колева преквалифицират обвинението на причиняване на тежка телесна повреда по непредпазливост (поради небрежност) плюс хулиганство. По първото наказанието е до 1 г. затвор или пробация, по второто – до 2 г. затвор или пробация, както и обществено порицание.

Приемайки, че също трябва да приложат съкратената процедура, съдиите определят общо наказание от 8 месеца затвор, но ефективно – иначе нямало да се изпълни генералната превенция. Обезщетенията остават същите, като осъденият трябва да плати и разноските по делото. Ако обаче новата присъда остане в сила, Исаев ще излежи около 3 месеца – по правилата на НК два дни „домашен арест“ се зачитат за 1 ден „лишаване от свобода“, а той е бил под „домашен арест“ близо 10 месеца.

Прокуратурата вече е обявила, че ще протестира пред ВКС.

В обширни мотиви САС разяснява позицията си. Най-общо съдиите приемат, че няма доказателства футболният запалянко да е целял или да е можел да предположи, че хвърлената от него бомбичка ще рани полицаите, то ест че е налице умисъл за причиняване на телесни повреди – от мястото на хвърлянето Исаев нямал видимост към мястото, където се е взривило устройството. Има и ред разсъждения за „причинно-следствен процес“, подчинен на „физични и химични закони“. За това се приема, че нараняванията са причинени по непредпазливост.

Безспорно умишлено е обаче самото хвърляне на самоделното взривно устройство, но това е престъплението „хулиганство“ по чл. 325, ал. 1 НК, категоричен е апелативният съд.

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + 10 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.