Последни новини
Home / Законът / Пред Съда на ЕС новата Европейска комисия тържествено обеща да работи в интерес на Съюза

Пред Съда на ЕС новата Европейска комисия тържествено обеща да работи в интерес на Съюза

Defakto.bg

На  тържествено съдебно заседание на Съда на Европейския съюз в понеделник  ръководството и членовете на новата Европейската комисия тържествено обещаха да спазват задълженията си, произтичащи от европейското законодателство,   съобщи пресцентърът на Съда.  Да спазват  Договорите и Хартата за човешките права  се заклеха  Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК,  Франс Тимерманс, зам. председател,   Маргарете Вестагер, изпълнителен зам.-председател,   Валдис Домбровски,  изпълнителен зам.- председател, Жозеф Борели,  върховен представител,  Вера Йоурова,  зам. -председател, Дубравка  ŠUICA, зам.- председател и всички еврокомисари сред които и българката Мария Габриел.

Председателят на ЕК и всеки от еврокомисарите произнесе клетвата на собствения си език, а след това подписа клетвен лист.

Европейското законодателство  не предвижда правила за тържественото поемане на задължения, но ЕК традиционно придава значение на церемонията  пред Съда на Европейския съюз.  Днес на нея са присъствали Великия херцог на Люксембург, председателя на Камарата на депутатите на Великото херцогство и   министър-председател. Еврокомисарите се заклеват да спазват своите задължения, включително по въпроса с почтеността и да се въздържат от приемане на определени постове или други облаги, след като напуснат комисията.

Ето и съдържанието на  тържествена декларация:

След като бях назначен(а) за член на Европейската комисия от Европейския съвет след  гласуването на одобрение от Европейския парламент, тържествено поемам задълженията:
да спазвам Договорите и Хартата на основните права на Европейския съюз при изпълнението на всички мои функции; да изпълнявам своите задължения при пълна независимост в общ интерес на Съюза; при изпълнение на своите задачи да не искам, нито да приемам инструкции от никое правителство, институция, орган, служба или агенция, да се въздържам от всякакви действия, които са несъвместими с естеството на моите функции или с изпълнението на моите задачи.
Съзнавам, че Договорът за функционирането на Европейския съюз установява задължение за всяка държава членка да зачита този принцип и да не се опитва да влияе на членовете на Комисията при изпълнението на техните задачи.
Освен това се задължавам както по време на мандата ми, така и след неговото изтичане да спазвам произтичащите от поста ми задължения, и в частност задълженията за почтеност и въздържане от приемането на определени постове или други облаги след края на мандата ми.

Проф. Кун Ленартс

Преди церемонията слово произнесе председателят на Европейския съд проф. Кун Ленартс, в което посочи, че  новата комисия е съставена от 12 жени и 15 мъже, сред които са бивши министър-председатели и министри, бивши депутати, видни личности от икономическата и финансовата област, дипломати.  По неговите думи еврокомисарите имат всички необходими умения, за да намерят решение на предизвикателствата пред ЕС.

Сред предизвикателствата Ленартс открои оттеглянето на Великобритания, както и измененията в природата, чието преодоляване нарече „задача на задачите“. По въпроса за миграцията председателят на Съда на ЕС отбеляза настъпилото разделение сред европейците, довело до възхода на национализма.

Напоследък в някои държави от ЕС се появи безпокойство за правовата държава, демокрацията, свободите и основните права,  каза професорът.  По този въпрос не може да има никакви отстъпки, категоричен бе той.

About De Fakto

Проверете също

Потвърдено: Лидерът на партия Атака Волен Сидеров е осъден на 5000 лв. глоба за обида и клевета на Искрен Веселинов

Софийски градски съд потвърди осъдителната присъда на Волен Сиделов, произнесена от Софийски районен съд  за …

Заобикалянето на повсеместния слон в стаята

 Иван Брегов, Институт пазарна  икономика Характерно у нас е, че корупцията живее най-добре по високите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.