Последни новини
Home / Законът / Българските съдии след протестното шествие във Варшава: Няма по-голяма обида за тогата от поробения съд!

Българските съдии след протестното шествие във Варшава: Няма по-голяма обида за тогата от поробения съд!

Defakto.bg

Гардиън  цитира Кийс Стерк – съдия от Нидерландия: “Представители на европейски сдружения на съдиите казват, че традиционният рефрен, че съдиите „говорят само с актовете си“ вече не е актуален. Съдиите се обръщат към гражданите, казвайки „Защитете нас, за да можем ние да защитим вас!“, 

Нели Куцкова, Владислава Цариградска, Атанас Атанасов

Българските съдии Нели Куцкова, Атанас Атанасов и Владислава Цариградска в събота подкрепиха на място във Варшава протестното шествие на полските магистати за независимо правосъдие. То получи мощна подкрепа  от магистрати на  целия Европейски съюз, сред които и предствителите на българския Съюз на съдии в България.  Към Марша за спраделивост се присъедини  председателят на ВКС Лозан Панов. Де Факто информира  за многохилядния впечатляващ марш на съдиите, в който се включиха   прокурори, адвокати, членове на Съдебните съвети, нотариуси  и граждани от всички държави членки на ЕС – Франция, Нидерландия , Румъния, Дания, Норвегия, Ирландия, България  и др. Шествието наброяваше близо 30 000 души.

В писмо до медиите съдиите Куцкова, Атанасов  и Цариградска разказват за участието и подкрепата  с уговорката, че “такава емоция трудно се пресъздава, но ще се опитаме да ви я предадем, както и да съобщим и малко сухи факти”.

Цялото писмо:

“Право на независимост, право на Европа“ – това б е лозунгът на протестното  шествие срещу съдебната реформа в Полша

В самия край на 2019 г. (с открито писмо от 30-ти декември) най-голямата организация на полски съдии „Юстиция“ отправи призив до всички магистратски организации в Европа и до всички европейски юристи да вземат участие в организирания от тях мълчалив протестен марш „Хиляда тоги“. Протестът на полските колеги е срещу приети от Сейма (долната камара на полския парламент) само за няколко дни, в навечерието на Коледа, изменения в полското законодателство, сериозно посягащи на независимостта на съда. Една от тези промени предвижда задължително деклариране на членство в професионални организации. Други са: забранява се на съдии да не прилагат разпоредби, които изрично не са признати за неконституционни от КС; забранява се на Общите събрания на съдиите да правят „политически декларации“; съдиите се задължават да обявяват профилите си в социалните мрежи.

Най-опасна от предложените нови разпоредби е забраната да не се прилага закон, който изрично не е обявен за противоконституционен. Целта на това предложение е да бъде предотвратено прилагането на решенията на Съда на ЕС, с които се установява противоречие с Правото на ЕС на различни промени, засягащи съдебната власт в Полша, приети през последните 4 години, като съдиите, нарушаващи тази забрана са застрашени от дисциплинарно отстраняване от длъжност. Това беше и смисълът за изразяване на подкрепа от останалите европейски държави, защото приемането на такива разпоредби би отделило Полша от ЕС и ЕС от Полша.

Варшава, отляво надясно – Владислава Цариградска, Нели Куцкова, Лозан Панов и Атанас Атанасов.

Тъй като се очаква тези промени да бъдат приети скоро от горната камара на полския парламент, съдиите са решили да организират тази форма на протест. За по-малко от две седмици полските колеги успяха да се подготвят за Марша, да уведомят европейските съдийски организации, да осъществят кампания сред плоското общество, да отпечатат материали и т.н.

На 11 януари, преди обяд, в сградата на Върховния съд на Полша се проведе среща на полските домакини с чуждестранните гости – над 55 на брой, от 21 държави от цяла Европа, от Европейската асоциация на съдиите, от МЕДЕЛ. Всеки от нас поднесе приветствията на своята организация и изрази солидарност с полските колеги. Освен представители на „Юстиция“, на тази среща присъстваше и председателката на Върховния съд Малгожата Герсдорф, както и председателят на полския Върховен административен съд.

Разбира се, първо беше прочетено изключително силното писмо на турския колега Мурат Арслан, изпратено от затвора – което знаете. Най-възторжено беше аплодиран присъстващ колега от Турция, уволнен след опита за преврат през 2016 г., успял да избяга със семейството си в централна Европа, сега със статут на бежанец. Той каза, „Колеги, ценете и пазете независимостта си докато я имате. Защото човек оценява такава ценност, когато я загуби.“

Председателката на полския Върховния съд Малгожата Герсдорф

Съдия от Върховния съд на Ирландия прочете писмо в подкрепа на полските съдии от председателя на ирландския Върховен съд. Съдия от Върховния съд на Нидерландия в своето обръщение посочи, че допреди няколко години за него е било немислимо, че би могъл да участва в протест с тогата си, но е било немислимо и че ще се стигне до сегашната ситуация, при която по такъв начин е засегнато върховенството на правото и независимостта на съдиите в Полша. Сред присъстващите чуждестранни участници бяха и членове на Висшите съдебни съвети на Румъния и Полша, дошли като съдии да подкрепят свои колеги.

Полските колеги бяха впечатлени, че в тяхна подкрепа във Варшава са дошли трима български съдии като представители на ССБ, както и председателя на Върховния съд Лозан Панов.

Следобяд, около 15 часа започна самият марш, като по създадената от полските колеги организация най-отпред бяха представителите на другите европейски държави, носещи с предоставени от организаторите табели с името на съответната страна, знамена на ЕС и на своята държава.

Очакваше ни огромно мнозинство и ние минавахме в шпалир от възторжени граждани, които ръкопляскаха, скандираха „Джйекуйеме“ – благодарим и името на съответната страна, понякога и на нейния език.

Маршът започна с изпълнение на националния химн на Полша – така наречения „Марш Домбровски“. Хилядно множество пееше химна. Шествието през централните улици на Варшава продължи повече от два часа и разстоянието беше не по-малко от 5 километра. По данни на „Юстиция“ и на общината, в марша са участвали между 25 000 и 30 000 души, от които 4 000 полски юристи – съдии, прокурори, адвокати, нотариуси, юридически съветници. Съдиите бяха не по-малко от 2 000 – от цяла Полша, всичките в тоги, като някои от тях бяха и със семействата си.

Предварително ни бяха предупредили, че ще се очакват „контрапротести“. За нас това не беше никаква изненада, но съдиите от „старите демокрации“ не можеха да разберат какво е това. Наистина, на няколко места имаше малки групички, които викаха нещо, но никой не им обръщаше внимание. Много интересно беше организирана охраната на марша. Полиция имаше само в началото. Разбрахме, че е имало някакво споразумение между съдиите и полицията, да бъде осигурена „гражданска охрана“. И по протежение на цялото шествие отстрани на тротоарите имаше верига от граждани и съдии в тоги.

И един трогателен епизод. В края на марша към нас се приближи група от един мъж и три жени. Мъжът ни заговори на български(с полски акцент, очевидно отдавна живее там). И той ни каза: „Толкова се радваме, че видяхме българското знаме. Ние не знаехме, дали ще има и български съдии и сега сме много горди!“

Вечерта имахме обща вечеря – гостите и представители на „Юстиция“. Отново много от гостите изразиха солидарност и благодарност за поканата, а домакините не спряха да ни благодарят за подкрепата. Дойде и националният омбудсман, който заяви, че ще продължи да работи заедно с полските съдии за отстояване на тяхната независимост, защото това е необходимо за защита на правата на всички граждани. Беше незабравим ден, един норвежки съдия каза: „Няма да забравя този ден докато все още мога да помня!“

Оказа се, че маршът е бил отразен много сериозно и обективно в медиите на Европа, дори в „Ню Йорк Таймс“ и „Вашингтон поуст“. По националната полска телевизия обаче излъчвали концерт по време на марша. Но частни медии и сайтове са го отразявали он-лайн.

Вестник „Гардиън“ цитира Кийс Стерк – съдия от Нидерландия, президент на Европейската мрежа на съдебните съвети: „Представители на европейски сдружения на съдиите казват, че традиционният рефрен, че съдиите „говорят само с актовете си“ вече не е актуален. Съдиите се обръщат към гражданите, казвайки „Защитете нас, за да можем ние да защитим вас!“. В държави, в който се съблюдава независимостта на съда, естествено съдиите не следва да се включват в политиката. Но когато съдебната независимост се разрушава, не може да се очаква от тях да се оставят да бъдат водени като агнета на заколение. На съдиите не само е разрешено да се борят – това е техен дълг!“

П.П. 1. Нямаме намерение да се отчитаме на ПИК и Правен свят, но считаме, че сме длъжни да ви информираме, че пътувахме на собствени разноски.

  1. Днес „Юстиция“ са пуснали във ФБ следния пост: „Тогата е за съдията, а не съдията е за тогата. Няма по-голяма обида за тогата от поробения съд. Юстиция Полска”. 

 

About De Fakto

Проверете също

Лозан Панов предложи критерии за анализа на спецправосъдието. Дайте ни ден да осмислим, призоваха кадровици

Лозан Панов е предложителят на критериите и обхвата на анализа за спецсъдилищата. Дайте ни шанс …

Назначиха Димитър Фикиин в Софийския апелативен съд, повишиха още четирима във ВАС

Доскорошният председател на Военно-апелативния съд Димитър Фикиин (на снимката) бе преназначен в цивилния Софийски апелативен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.