Последни новини
Home / Законът / Българските съдии след протестното шествие във Варшава: Няма по-голяма обида за тогата от поробения съд!

Българските съдии след протестното шествие във Варшава: Няма по-голяма обида за тогата от поробения съд!

Defakto.bg

Гардиън  цитира Кийс Стерк – съдия от Нидерландия: „Представители на европейски сдружения на съдиите казват, че традиционният рефрен, че съдиите „говорят само с актовете си“ вече не е актуален. Съдиите се обръщат към гражданите, казвайки „Защитете нас, за да можем ние да защитим вас!“, 

Нели Куцкова, Владислава Цариградска, Атанас Атанасов

Българските съдии Нели Куцкова, Атанас Атанасов и Владислава Цариградска в събота подкрепиха на място във Варшава протестното шествие на полските магистати за независимо правосъдие. То получи мощна подкрепа  от магистрати на  целия Европейски съюз, сред които и предствителите на българския Съюз на съдии в България.  Към Марша за спраделивост се присъедини  председателят на ВКС Лозан Панов. Де Факто информира  за многохилядния впечатляващ марш на съдиите, в който се включиха   прокурори, адвокати, членове на Съдебните съвети, нотариуси  и граждани от всички държави членки на ЕС – Франция, Нидерландия , Румъния, Дания, Норвегия, Ирландия, България  и др. Шествието наброяваше близо 30 000 души.

В писмо до медиите съдиите Куцкова, Атанасов  и Цариградска разказват за участието и подкрепата  с уговорката, че „такава емоция трудно се пресъздава, но ще се опитаме да ви я предадем, както и да съобщим и малко сухи факти“.

Цялото писмо:

„Право на независимост, право на Европа“ – това б е лозунгът на протестното  шествие срещу съдебната реформа в Полша

В самия край на 2019 г. (с открито писмо от 30-ти декември) най-голямата организация на полски съдии „Юстиция“ отправи призив до всички магистратски организации в Европа и до всички европейски юристи да вземат участие в организирания от тях мълчалив протестен марш „Хиляда тоги“. Протестът на полските колеги е срещу приети от Сейма (долната камара на полския парламент) само за няколко дни, в навечерието на Коледа, изменения в полското законодателство, сериозно посягащи на независимостта на съда. Една от тези промени предвижда задължително деклариране на членство в професионални организации. Други са: забранява се на съдии да не прилагат разпоредби, които изрично не са признати за неконституционни от КС; забранява се на Общите събрания на съдиите да правят „политически декларации“; съдиите се задължават да обявяват профилите си в социалните мрежи.

Най-опасна от предложените нови разпоредби е забраната да не се прилага закон, който изрично не е обявен за противоконституционен. Целта на това предложение е да бъде предотвратено прилагането на решенията на Съда на ЕС, с които се установява противоречие с Правото на ЕС на различни промени, засягащи съдебната власт в Полша, приети през последните 4 години, като съдиите, нарушаващи тази забрана са застрашени от дисциплинарно отстраняване от длъжност. Това беше и смисълът за изразяване на подкрепа от останалите европейски държави, защото приемането на такива разпоредби би отделило Полша от ЕС и ЕС от Полша.

Варшава, отляво надясно – Владислава Цариградска, Нели Куцкова, Лозан Панов и Атанас Атанасов.

Тъй като се очаква тези промени да бъдат приети скоро от горната камара на полския парламент, съдиите са решили да организират тази форма на протест. За по-малко от две седмици полските колеги успяха да се подготвят за Марша, да уведомят европейските съдийски организации, да осъществят кампания сред плоското общество, да отпечатат материали и т.н.

На 11 януари, преди обяд, в сградата на Върховния съд на Полша се проведе среща на полските домакини с чуждестранните гости – над 55 на брой, от 21 държави от цяла Европа, от Европейската асоциация на съдиите, от МЕДЕЛ. Всеки от нас поднесе приветствията на своята организация и изрази солидарност с полските колеги. Освен представители на „Юстиция“, на тази среща присъстваше и председателката на Върховния съд Малгожата Герсдорф, както и председателят на полския Върховен административен съд.

Разбира се, първо беше прочетено изключително силното писмо на турския колега Мурат Арслан, изпратено от затвора – което знаете. Най-възторжено беше аплодиран присъстващ колега от Турция, уволнен след опита за преврат през 2016 г., успял да избяга със семейството си в централна Европа, сега със статут на бежанец. Той каза, „Колеги, ценете и пазете независимостта си докато я имате. Защото човек оценява такава ценност, когато я загуби.“

Председателката на полския Върховния съд Малгожата Герсдорф

Съдия от Върховния съд на Ирландия прочете писмо в подкрепа на полските съдии от председателя на ирландския Върховен съд. Съдия от Върховния съд на Нидерландия в своето обръщение посочи, че допреди няколко години за него е било немислимо, че би могъл да участва в протест с тогата си, но е било немислимо и че ще се стигне до сегашната ситуация, при която по такъв начин е засегнато върховенството на правото и независимостта на съдиите в Полша. Сред присъстващите чуждестранни участници бяха и членове на Висшите съдебни съвети на Румъния и Полша, дошли като съдии да подкрепят свои колеги.

Полските колеги бяха впечатлени, че в тяхна подкрепа във Варшава са дошли трима български съдии като представители на ССБ, както и председателя на Върховния съд Лозан Панов.

Следобяд, около 15 часа започна самият марш, като по създадената от полските колеги организация най-отпред бяха представителите на другите европейски държави, носещи с предоставени от организаторите табели с името на съответната страна, знамена на ЕС и на своята държава.

Очакваше ни огромно мнозинство и ние минавахме в шпалир от възторжени граждани, които ръкопляскаха, скандираха „Джйекуйеме“ – благодарим и името на съответната страна, понякога и на нейния език.

Маршът започна с изпълнение на националния химн на Полша – така наречения „Марш Домбровски“. Хилядно множество пееше химна. Шествието през централните улици на Варшава продължи повече от два часа и разстоянието беше не по-малко от 5 километра. По данни на „Юстиция“ и на общината, в марша са участвали между 25 000 и 30 000 души, от които 4 000 полски юристи – съдии, прокурори, адвокати, нотариуси, юридически съветници. Съдиите бяха не по-малко от 2 000 – от цяла Полша, всичките в тоги, като някои от тях бяха и със семействата си.

Предварително ни бяха предупредили, че ще се очакват „контрапротести“. За нас това не беше никаква изненада, но съдиите от „старите демокрации“ не можеха да разберат какво е това. Наистина, на няколко места имаше малки групички, които викаха нещо, но никой не им обръщаше внимание. Много интересно беше организирана охраната на марша. Полиция имаше само в началото. Разбрахме, че е имало някакво споразумение между съдиите и полицията, да бъде осигурена „гражданска охрана“. И по протежение на цялото шествие отстрани на тротоарите имаше верига от граждани и съдии в тоги.

И един трогателен епизод. В края на марша към нас се приближи група от един мъж и три жени. Мъжът ни заговори на български(с полски акцент, очевидно отдавна живее там). И той ни каза: „Толкова се радваме, че видяхме българското знаме. Ние не знаехме, дали ще има и български съдии и сега сме много горди!“

Вечерта имахме обща вечеря – гостите и представители на „Юстиция“. Отново много от гостите изразиха солидарност и благодарност за поканата, а домакините не спряха да ни благодарят за подкрепата. Дойде и националният омбудсман, който заяви, че ще продължи да работи заедно с полските съдии за отстояване на тяхната независимост, защото това е необходимо за защита на правата на всички граждани. Беше незабравим ден, един норвежки съдия каза: „Няма да забравя този ден докато все още мога да помня!“

Оказа се, че маршът е бил отразен много сериозно и обективно в медиите на Европа, дори в „Ню Йорк Таймс“ и „Вашингтон поуст“. По националната полска телевизия обаче излъчвали концерт по време на марша. Но частни медии и сайтове са го отразявали он-лайн.

Вестник „Гардиън“ цитира Кийс Стерк – съдия от Нидерландия, президент на Европейската мрежа на съдебните съвети: „Представители на европейски сдружения на съдиите казват, че традиционният рефрен, че съдиите „говорят само с актовете си“ вече не е актуален. Съдиите се обръщат към гражданите, казвайки „Защитете нас, за да можем ние да защитим вас!“. В държави, в който се съблюдава независимостта на съда, естествено съдиите не следва да се включват в политиката. Но когато съдебната независимост се разрушава, не може да се очаква от тях да се оставят да бъдат водени като агнета на заколение. На съдиите не само е разрешено да се борят – това е техен дълг!“

П.П. 1. Нямаме намерение да се отчитаме на ПИК и Правен свят, но считаме, че сме длъжни да ви информираме, че пътувахме на собствени разноски.

  1. Днес „Юстиция“ са пуснали във ФБ следния пост: „Тогата е за съдията, а не съдията е за тогата. Няма по-голяма обида за тогата от поробения съд. Юстиция Полска“. 

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът внесе в НС предложение да отпаднат глобите за платена, но сгрешена винетка

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в парламента промени в Закона за пътищата и Закона за движение …

Решението за конкурса за назначение на 28  длъжности „прокурор” в районните прокуратури е обнародван в „ДВ“

Решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за обявяване на конкурса за първоначално назначаване и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.