Последни новини
Home / Законът / Ген. адвокат на Съда на ЕС: Ограниченията, наложени от Унгария върху финансирането на НПО от чужбина, са несъвместими с правото на ЕС

Ген. адвокат на Съда на ЕС: Ограниченията, наложени от Унгария върху финансирането на НПО от чужбина, са несъвместими с правото на ЕС

Defakto.bg

Ограниченията, наложени от властите в Унгария върху финансирането на неправителствени организации от чужбина, са несъвместими със законодателството на ЕС.  Тези ограничения нарушават принципа на свободно движение на капитали и редица основни права. Това  гласи  заключението на генералния адвокат Мануел Кампос Санчес-Бордона по делото на Европейската комисия срещу Унгария за неизпълнение на задълженията си към Съюза

Фактите

През 2017 г. Унгария прие закон за гарантиране на прозрачността на гражданските организации при получаване на дарения от чужбина. Според закона тези организации трябва
да се регистрират пред  унгарските власти като „организация, получаваща помощ от в чужбина “, веднага щом размерът на даренията, получени за една година надхвърлят определения праг.   При регистрацията те трябва да посочат и името на дарителите, чиито помощта е достигнала или надвишила сумата от 500 000 унгарски форинта (HUF) (около 1500 евро) и  точен размер на помощта. След това тази информация се публикува безплатно на електронна платформа.  В допълнение гражданските организации трябва да споменават на началната си страница и в публикациите си, че са „организация получаване на помощ от чужбина „.

Еврокомисията започна производство срещу Унгария за неизпълнение на задълженията пред СЕС.  Според нея законът за прозрачност на НПО, финансирани от чужбина, нарушават както принципа на свободно движение на капитали, така и редица права, гарантирани от Хартата за основните права на ЕС. Това са правото на личен живот, на защита на личните данни и на свободата на сдружаване.

Заключението

Трансферът на дарение от чужбина в полза на унгарска НПО представлява движение на капитали, посочва  генералният адвокат Мануел Кампос Санчес-Бордона.  В Унгария това движение е подложено на условия, които се  прилагат единствено в случаи на дарения от чужбина, в резултат на което е много по-вероятно те да засегнат граждани на други страни членки на ЕС, отколкото на Унгария. 

При тези обстоятелство генералният адвокат е на мнение, че тези условия представляват ограничаване на принципа на свободно движение на капитали по отношение на засегнатите организации, така и на чуждестранните им дарители. Първите трябва да се борят с финансовите трудности и правото им да упражняват свобода на сдружаване може да е ограничено. Другите могат да бъдат разубедени да правят дарения предвид възможния негативен ефект от огласяването на подробности за трансакциите.

Що се отнася до правото на свобода на сдружаване, финансовите ефекти на закона могат да накърнят жизнеспособността и оцеляването на засегнатите НПО.

Колкото до правото на защита на личния живот и личните данни, генералният адвокат изтъква, че самото разкриване на името на дарителя е достатъчно, за да го идентифицира и да постави тази идентификация в рамките на закона на ЕС за работа с личните данни. Фактът, че името на дарителя е неразривно свързано с дарението в полза на една НПО, представлява връзка, която сама по себе си разкрива сходството между него и тази организация. Това може да подпомогне идеологическото профилиране на дарителя и да го откаже да подпомага организацията. В този контекст генералният адвокат смята, че публикуването на информация в публичен регистър на имената на лица, извършващи дарения от чужбина за определени асоциации в Унгария, както и на сумите на тези дарения, представлява намеса в личния живот на тези хора, що се отнася до обработката на личните им данни.

 Следователно, приема  генералният адвокат,  публикуването на тези данни е намеса както в правата, свързани със защитата на правото на личен живот и на личните данни, и в правото на свобода на сдружаване. Всички тези права са гарантирани от Хартата на основните права на ЕС.

Колкото до това нали има оправдание за такава намеса, генералният адвокат допуска, че някои цели от общ интерес, на които разчита Унгария, като защитата на държавната политика и борбата с прането на пари и финансирането на тероризма, може по принцип да оправдае намесата в споменатите права. Той обаче намира, че докато целта за защита на държавната политика може да легитимира наложените мерки на НПО, заподозрени в нарушаването на тази политика, това задължение не легитимира законодателството, налагащо подобни задължения на организациите. Освен това, смята генералният адвокат,  клаузите в законодателството на ЕС за борба срещу прането на пари и финансирането на тероризма са достатъчни за гарантирането на адекватна защита.

В крайна сметка генералният адвокат намира, че мерките са непропорционални, тъй като прагът от 500 000 форинта (около 1500 евро) е изключително нисък предвид тежестта на намесата.  Второ, даренията, постъпващи от други страни членки на ЕС, се третират като идващите извън Съюза. На трето място, неизпълнението на задълженията може да доведе до ликвидирането на организацията нарушител.

При тези обстоятелства генералният адвокат препоръчва Съдът на ЕС да обяви, че унгарският закон по въпроса ненужно ограничава свободното движение на капитали и съдържа клаузи, представляващи неоправдана намеса в основни права като защитата на личния живот, защитата на личните данни и на свободата на сдружаване, гарантирани от Хартата.

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.