Последни новини
Home / Законът / И апелативният спецсъд отказа да отстрани кмета на Несебър, остава на поста си

И апелативният спецсъд отказа да отстрани кмета на Несебър, остава на поста си

Defakto.bg

Общинският съветник Петър Хрусанов обаче още е арестант

Обвинението срещу кмета на Несебър Николай Димитров не е във връзка със службата му и той няма как да влияе на свидетели, бидейки градоначалник. С този мотив състав на апелативния спецсъд с председател Георги Ушев потвърди отказа на първата инстанция да отстрани от длъжност несебърския кмет. Определението е окончателно. А изтъкната разлика е, че обвинението е срещу „кандидат“ за местната власт, а в момента става дума за действащ „кмет“.

Както е известно, Димитров бе обвинен за ръководене на група за купуване на гласове навръх местния вот и бе в ареста до края на 2019 г., откъдето все пак спечели отново спечели. В първите дни на 2020 г., когато кметът зае поста си, спецпрокуратурата поиска отстраняването му, понеже като работодател можел да окаже влияние върху свидетели по делото. На 5 януари спецсъдът отказа да удовлетвори това искане на обвинението.

Още при старта на разследването миналия октомври в ареста в крайна сметка останаха само двама – Николай Димитров и избраният за общински съветник в Несебър Петър Хрусанов (БСП). Третият – Георги Георгиев, също избран за общински съветник от БСП, бе освободен от апелативиня спецсъд срещу „подписка“ през декември. За останалите двама от „групата“ задържане бе отказано поради липса на обосновано предположение да са извършвали престъпление.

След като в рамките на броени дни в края на м.г. прокуратурата тотално промени позицията си за „опасността“ Димитров да излезе на свобода и той бе пуснат от ареста.

Зад решетките обаче все още е съветникът Хрусанов, научи Де факто. Макар че той отдавна е внесъл молба до спецсъда за промяна на мярката за неотклонение дело не се е насрочвало с мотива, че всички материали по казуса се „въртят“ в производството за отстраняването на кмета.

Не би трябвало да има пречка материалите, свързани с Петър Хрусанов през това време да бъдат взети „за послужване“ и искането му за освобождаване да бъде разгледано, смятат юристи.

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.