Последни новини
Home / Законът / Нов отказ за освобождаването на собственика на „ТАД груп“ – този път, защото е умен и борави с компютър

Нов отказ за освобождаването на собственика на „ТАД груп“ – този път, защото е умен и борави с компютър

Defakto.bg

Нов пореден отказ за замяна на задържането на собственика на „ТАД груп“ Иван Тодоров с по-лека мярка за неотклонение постанови апелативният специализиран съд. Този път магистратите установяват, че макар да няма доказателства Тодоров да е извършил онова, в което е обвинен, има данни да е извършил друго, за което прокуратурата не му е търсила отговорност. Но най-вече – на свобода той ще е опасен заради интелектуалните си възможности и способностите да борави с компютър.

Определението на състава, председателстван от Красимира Костова, е четено след три часа съвещание и е окончателно.

Иван Тодоров е арестант от края на юли 2019 г., когато сам се върна от чужбина, за да съдейства на разследването за тероризъм по чл. 108 а от Наказателния кодекс, започнато от прокуратурата след пробива в системата на НАП. Първоначално по него бяха задържани служителят във фирмата Кристиян Бойков и търговският директор Георги Янков. Но самата прокуратура освободи Бойков срещу „подписка“, Янков – срещу парична гаранция, а „ТАД груп“ вече не функционира. Междувременно обаче към тероризма бе добавено и обвинение за организирана престъпна група, принуждавала дружества да стават клиенти на фирмата, оглавявана от собственика.

От миналата есен насам, когато обвинението направи публични доказателствата си – преобладаващи бяха снимките от терасата на „ТАД груп“, направени от фирмените камери, не е известно как се движи разследването.

През декември м.г. друг състав на апелативния спецсъд, начело с председателя Георги Ушев, също остави Тодоров в ареста. Тогава мотивите бяха, че обосновано предположение за ОПГ за изнудване няма, както и няма опасност на свобода арестантът да повлияе на свидетели или да осуети разследването. Но го оставиха зад решетките, защото пробивът на НАП, за който е обвинен, особено влияе на системата, отговорна за събирането на данъците, а оттам и на здравното осигуряване. И презумпцията за невиновност изглеждаше да е забравена.

Сега други апелативни спецсъдии намират нови основания задържането да продължи.

Те също признават, че прокуратурата не е представила данни за наличието на организирана група за изнудване, нещо повече – този състав не открива и достатъчно данни Иван Тодоров да е бил подбудител на Кристиян Бойков да „хакне“ НАП, за което е обвинен (въпросния тероризъм). НО имало доказателства Тодоров да е бил помагач на Бойков в престъплението, понеже то било извършено от служебния компютър на „ТАД груп“ (за което повдигнато обвинение няма). Според апелативния спецсъд, изложеното покрива стандарта на обоснованото предположение по НПК.

Към това този състав добавя „опасността“ от извършване на ново престъпление на свобода – не защото собственикът на неработещата фирма ще въздейства върху свидетели или ще осуетява разследването, а понеже с интелекта и компютърните си умения е потенциално опасен!

Изводът е само един – докато не оглупее, Иван Тодоров очевидно няма шансове да напусне ареста.

И още – нетипично за функциите на съд, съставът дава и указания на прокуратурата какви доказателства да събира занапред. Като, пътьом, намира, че макар другият обвиняем Кристиян Бойков да не се укрива и да откликва на всички призовки, „подписката“ била прекалено мека мярка за неотклонение в случая.

От което разбираме, че мярката е вид наказание, а не средство за осигуряване на нормален ход на разследването.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 − 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.