Последни новини
Home / Законът / ВАдвС настоява: МВР и прокуратурата незабавно да установят кой стои зад пожара в дома на адвокат Ирен Савова

ВАдвС настоява: МВР и прокуратурата незабавно да установят кой стои зад пожара в дома на адвокат Ирен Савова

Defakto.bg

В специална декларация Висшият адвокатски  съвет изразява подкрепа за адвокат Ирен Савова и настоява  българската държава в лицето на   МВР и прокуратурата да използват целия си ресурс и незабавно да  установат причините  за  пожара в родния й дом.   Ако палежът е умишлен, виновниците и евентуалните им поръчители да бъдат наказани с цялата строгост на закона, пледират  адвокатите.

Изгорелият покрив и тубата на него

Както “Дефакто” информира тази сутрин  огънят е лумнал в родната къща на адвокат Ирен Савова в Ихтиман призори, около 3,30 часа. Изгоряла е една трета от покрива, поразен е вторият етаж.  Според данните досега, огънят е тръгнал от покрива, където е намерена и туба с масло. Това навежда на мисълта, че  очевидно не става дума за “битов инцидент”, а за умишлен палеж. При подпалването тя не е била в къщата в Ихтиман.

Пълният текст на декларацията на Висшия адвокатски съвет:

ДЕКЛАРАЦИЯ по повод

пожара в дома на адвокат Ирен Савова

Тази нощ избухна пожар в къщата на адвокат Ирен Савова. Причините за пожара, в който е изгоряла голяма част от покрива на сградата, все още не са изяснени.

Пред медиите колегата Савова сподели, че за нея това е умишлен палеж, който е свързан с работа й като адвокат.

Като изразява своята подкрепа към Ирен Савова, Висшият адвокатски съвет настоява българската държава, в лицето на Министерството на вътрешните работи и прокуратурата, да използва целия си ресурс, за да се установят незабавно причините за пожара. И ако предположенията за умишлен палеж се потвърдят, виновниците и евентуалните им поръчители, да бъдат наказани с цялата строгост на закона!

За нас защитата на адвокатската общност е всъщност защита на цялото общество.

Като декларираме своята непримиримост и готовност да отстояваме докрай правото на защита на българските граждани и в частност на българските адвокати заявяваме, че пoceгaтeлcтвoтo въpxy здpaвeтo, живoтa и имуществото нa вcяĸo чoвeшĸo cъщecтвo e нeдoпycтимo и заслужава справедливото ни възмущение.

ВИСШ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ

 

About De Fakto

Проверете също

За второ четене: Правната комисия не одобри доброволното изпълнение без изпълнителен лист

Опозицията с резерви по текстовете за видеоконференциите в процесуалните закони Правната парламентарна комисия не одобри …

Правителството плаща 115 000 лв. обезщетения за нарушени човешки права, присъдени от Съда в Страсбург

  Министерският съвет е приел решение за изплащане на общо 114 769 лева обезщетения в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.