Последни новини
Home / Законът / ВАдвС настоява: МВР и прокуратурата незабавно да установят кой стои зад пожара в дома на адвокат Ирен Савова

ВАдвС настоява: МВР и прокуратурата незабавно да установят кой стои зад пожара в дома на адвокат Ирен Савова

Defakto.bg

В специална декларация Висшият адвокатски  съвет изразява подкрепа за адвокат Ирен Савова и настоява  българската държава в лицето на   МВР и прокуратурата да използват целия си ресурс и незабавно да  установат причините  за  пожара в родния й дом.   Ако палежът е умишлен, виновниците и евентуалните им поръчители да бъдат наказани с цялата строгост на закона, пледират  адвокатите.

Изгорелият покрив и тубата на него

Както „Дефакто“ информира тази сутрин  огънят е лумнал в родната къща на адвокат Ирен Савова в Ихтиман призори, около 3,30 часа. Изгоряла е една трета от покрива, поразен е вторият етаж.  Според данните досега, огънят е тръгнал от покрива, където е намерена и туба с масло. Това навежда на мисълта, че  очевидно не става дума за „битов инцидент“, а за умишлен палеж. При подпалването тя не е била в къщата в Ихтиман.

Пълният текст на декларацията на Висшия адвокатски съвет:

ДЕКЛАРАЦИЯ по повод

пожара в дома на адвокат Ирен Савова

Тази нощ избухна пожар в къщата на адвокат Ирен Савова. Причините за пожара, в който е изгоряла голяма част от покрива на сградата, все още не са изяснени.

Пред медиите колегата Савова сподели, че за нея това е умишлен палеж, който е свързан с работа й като адвокат.

Като изразява своята подкрепа към Ирен Савова, Висшият адвокатски съвет настоява българската държава, в лицето на Министерството на вътрешните работи и прокуратурата, да използва целия си ресурс, за да се установят незабавно причините за пожара. И ако предположенията за умишлен палеж се потвърдят, виновниците и евентуалните им поръчители, да бъдат наказани с цялата строгост на закона!

За нас защитата на адвокатската общност е всъщност защита на цялото общество.

Като декларираме своята непримиримост и готовност да отстояваме докрай правото на защита на българските граждани и в частност на българските адвокати заявяваме, че пoceгaтeлcтвoтo въpxy здpaвeтo, живoтa и имуществото нa вcяĸo чoвeшĸo cъщecтвo e нeдoпycтимo и заслужава справедливото ни възмущение.

ВИСШ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска градска прокуратура извършва проверка на дейността на Български пощи

Софийска градска прокуратура проверява дейността на „Български пощи“ ЕАД по сигнал за длъжностни и компютърни …

По искане на двама правосъдни министри: ВСС пак ще мъдрува уронвал ли е Иван Гешев престижа на съдебната власт

Почти година от първия опит за отстраняване на  главния прокурор Иван Гешев,  Пленумът на Висшият …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.