Последни новини
Home / Законът / Вера Йоурова: Брюксел поиска от Съда на ЕС да спре дейността на дисциплинарната камара при Върховния съд на Полша

Вера Йоурова: Брюксел поиска от Съда на ЕС да спре дейността на дисциплинарната камара при Върховния съд на Полша

Defakto.bg

Еврокомисията поиска от Съда на Европейския съюз (СЕС) да наложи временни мерки, като нареди на полското правителство да прекрати дейността на Новината съобщава в туитър Вера Йоурова – зам.-председател на ЕК за ценностите и прозрачността.  Тя казва, че  Комисията е готова да се ангажира в конструктивен диалог с Полша, основан на прозрачността и уважението, пише  Клуб Z.

За „Право на независимост, право на Европа“ се обяви многохилядното шествие на магистрати в Полша, подкрепено от съдии на държави членки ЕС срещу съдебната реформа в Полша

Стъпката е предприета поради съмнения в независимостта на органа, създаден по идея на управляващата в страната консервативна партия „Право и справедливост“ (ПиС).  Искането на  ЕК последва и безпрецедентното протестно шествие в събота на близо 30 000 полски съдии, прокурори, адвокати, нотариуси и др. подкрепено от присъствието на магистрати от целия Европейски съюз, включително и България, срещу законодателните промени на управляващите,  които сериозно засягат съдийската независимост.

Сред предложенията за промени е  забраната да не се прилага закон, който изрично не е обявен за противоконституционен, като целта  е  да бъде предотвратено прилагането на решенията на Съда на ЕС, които  установяват противоречие с Правото на ЕС.  Съдиите,  приложили  съдебните решения на европейския съд са застрашени от дисциплинарно отстраняване от длъжност.

Дисциплинарната камара е съставена от нови съдии, избрани от Националния съдебен съвет (НСС). Членуващите в него магистрати вече се назначават от управляващото мнозинство на Сейма във Варшава.

Полското законодателство поволява съдиите от обикновените съдилища да бъдат подлагани на дисциплинарни разследвания, процедури и санкции заради съдържанието на техните съдебни решения. Работата на този дисциплинарен състав увеличава заплахата от унищожаване на полската съдебна система, предупреди Йоурова. Разчитаме на градивен диалог с полските власти, за да намерим конструктивно решение, завърши изказването си еврокомисарят, която отбеляза, че полските власти са се съобразили с настояването да съгласуват най-новите промени със становището на Венецианската комисия към Съвета на Европа.

На дебат по темата в Европарламента групата на  социалистите и демократите напомни,  че Европарламентът иска от Европейската комисия достъпът до еврофондове да се обвърже с върховенството на закона. От ЕНП обявиха, че не може да се мълчи,  когато е заплашено върховенството на закона в Полша  или когато спечеленото мнозинство се ползва за оправдаване на неоправданото.

Очаква се тази седмица Венецианската комисия – експертен орган на Съвета на Европа по конституционни въпроси, да представи становище за полския законопроект за санкциониране на съдиите, заяви преди дни  председателят на полския Сенат Томаш, предаде ДПА.

Ако Съда на ЕС одобри искането на Еврокомисията, полското правителство ще трябва да прекрати дейността на Камарата, докато съдиите в Люксембург не излязат с окончателно решение по процедурата на нарушение, започната от ЕК през 2019 г. срещу Варшава за подкопаване на съдебната независимост.

 

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 + 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.