Последни новини
Home / Законът / Депутати от БСП с проект срещу обидните думи и хулите в съда

Депутати от БСП с проект срещу обидните думи и хулите в съда

Defakto.bg

Проект за промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), които да изключат използването на хули, заплахи, обиди, изобщо недопустим език в съда, внесоха петима депутати от БСП начело с Крум Зарков.

Народните избраници настояват занапред при използването на недопустим език процесуалното действие да се смята за неизвършено, а предявеният иск – за недопустим.

Мотивите

„В последните години се наблюдава тревожна тенденция при процесуални действия, отправени до съда, включително при подаване на искови молби, да се използват хулителни твърдения, заплахи, обиди, цинични изрази, насочени както към насрещната страна, така и към магистрати.

Употребата на недопустим съдебен език не разкрива просто и само липсата на възпитание у извършителите на подобни действия, съответно подателите на подобни актове. Ползването на такъв език и последващото непристойно поведение в съдебната зала при разглеждане на делата може да се определи като грубо неуважение към правосъдието, защото то противоречи на самата идея за търсене на защита от съда. Често използването на непристойни изрази е показателно за случаи, при които страната всъщност не търси реална защита и съдействие за упражняването на свои права, а действията й по сезиране на съда основно са насочени към причиняване на вреда на насрещната страна или към нарочно затруднение на работата на съда.

Целта на законопроекта е да преодолее този проблем без това да доведе до неправомерно ограничаване на правото на защита, прокламирано в чл. 56 от Конституцията, и тълкувано от Конституционния съд под различни аспекти като основно право, което е универсално, в т.ч. като право на активно поведение на всеки гражданин, чиито права са нарушени или чиито законни интереси са увредени“, заявяват депутатите от опозицията.

Предложенията за ГПК

  • 1. Създава се чл. 101а:

„Процесуално действие, отправено чрез груби или нецензурни думи или съдържащи обиди или заплахи

Чл. 101а. Процесуално действие, отправено чрез груби или нецензурни думи или съдържащо обиди или заплахи се смята за неизвършено.“.

  • 2. В чл. 130 се правят следните изменения и допълнения:
  1. Досегашният текст става ал. 1 и се изменя така:

„(1) Когато при проверка на исковата молба съдът констатира, че предявеният иск е недопустим, той връща исковата молба“.

  1. Създават се ал. 2 и 3:

„(2) Съдът връща исковата молба и когато тя съдържа груби или нецензурни думи, обиди или заплахи, с изключение на случаите, в които те представляват част от обстоятелствата, на които се основава искът.

(3) Против връщането на исковата молба може да се подаде частна жалба, от която препис за връчване не се представя.“.

About De Fakto

Проверете също

СЕС: Софийският районен съд не е обвързан от указанията на горестоящата инстанция, ако противоречат на правото на Съюза

Съдилищата имат право служебно да проверят договорите потребителски кредити за неравноправни клаузи в тях Софийският …

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.