Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата: Ако Нено Димов беше положил грижи за водния ресурс в яз. „Студена“, криза нямаше да има (протоколи)

Прокуратурата: Ако Нено Димов беше положил грижи за водния ресурс в яз. „Студена“, криза нямаше да има (протоколи)

Defakto.bg

Категорично от събраните до момента доказателства се установява, че ако министърът на околната среда и водите беше положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на водния ресурс на язовир „Студена“ и не беше разрешил разходването на вода за промишлени нужди, към настоящия момент не би имало недостиг на вода за битови нужди.   Това се казва в прессъобщение  на специализираната  прокуратура,  разпространено заради  „високия обществен интерес към досъдебното производство за водната криза в Перник“.  То е съпроводено с част от доказателствения материал по делото – протоколи от разпити на свидетели, справки за състоянието на яз. „Студена“ от последните месеци, разрешителни и графици за ползване на водата.  От  избраните документи, за които прокуратурата сочи, че вече са станали публични в съдебното заседание за задържането на Нено Димов,  са протокол  от разпита на бившия шеф на ВиК-Перник Иван Витанов, протокол от разпита на директорката на дирекция „Управление на водите“ в МОСВ Илиана Тодорова, справки от ВиК-Перник за нивото на язовир „Студена“ от юли до ноември 2019 г., документи за разрешенията за водовземане на ТЕЦ-Перник и „Стомана Индъстри“, както и графици за използване на вода от язовира.

Всички материали могат да се видят на интернет страницата на прокуратурата.

От публикуваните разпити става ясно, че преди местните избори бившият шеф на ВиК-Перник Иван Витанов е обсъждал въвеждането на режим на водата на неофициална среща в сградата на областната управа.  Пред разследващите той разказва, че още от ранните месеци на 2019 г. е било  ясно, че намалява  обема на водата в яз.“ Студена“,  а през октомври е поискал въвеждане на режим.  Изпратил е и писма – до областния управител тогава Ирена Соколова, кмета Вяра Церовска и до Общинския съвет.

Отговор не получил, но седмица по-късно бил извикан на среща в областната администрация и в присъствието на Владислав Караилиев – заместник-кмет на Перник и служители във ВиК асоциацията на област Перник, бил попитан дали си представя какво ще последва от евентуално въвеждане на воден режим преди изборите. (През октомври месец течеше предизборната кампания за местните избори. б.р.)

Из показанията на бившия шеф на ВиК Иван Витанов:

От показанията на Витанов  се разбира, че за цялата 2019 г. той е прилагал ежедневни и десетдневни справки за състоянието на „Студена“, които е изпращал  до МОСВ, МРРБ, Областната администрация на Перник и РЗИ. От тях е ставало ясно, че притокът в язовира е по-малък от  разхода.

От думите му пред разследващите се разбира,  че  в  писмо от септември месец 2019 г., подписано от Нено Димов,  е посочено, че няма проблем с нивото на язовир „Студена“ по това време и не се налага режим на водата.   То е било публикувано и в сайта на екоминистерството, а ако не е в наличност, Витанов е готов да го приложи.

Бившият шеф на ВиК казва още,  че  преди да се стигне до кризата, в летни месеци нивото на язовира е станало станало критично ниско.  Още през месец април 2019 г.  когато установява, че притокът към „Студена“ е под очаквания и нивото спада, той  подава писмен сигнал и провежда  разговор с тогавашната кметица на Перник Вяра Церовска (ГЕРБ – б.р.). Предложил е издаване на заповед за спиране на подаването на вода да е само и единствено за битово-питейни нужди.

Свидетелят обяснява още, че в началото на октомври е написал друго писмо до общината, до областния управител (Ирена Соколова по това време – б.р.) и до общинския съвет в Перник. В документа се казва, че нивото на „Студена“ е ниско и трябва да бъде въведен воден режим. Това се е случило при обем от 8 000 000 куб. м. на язовира.

От нито едно от трите места не получих отговор. Може би седмица след изпращането на писмото бях извикан в областната администрация при г-жа Ирена Соколова, на неофициална среща, на която присъства и Владислав Караилиев – зам.-кмет на община Перник, и служителите във ВиК асоциацията на област Перник. На този разговор те изразиха учудване и недоволство от тези писма, попитаха ме какво означава това, попитаха дали си представям какво ще последва и изразиха несъгласие относно предложения в писмото режим на захранваните от язовир „Студена“ населени места“.

Режим на водата е обявен след като новия кмет встъпва в длъжност и при ниво от 5 000 000 куб. м. на язовира, посочва Витанов.

От разпита на директорката на дирекция „Управление на водите“ в МОСВ Илияна Тодорова, става ясно, че министърът в оставка Нено Димове започнал да се интересува от язовир „Студена“ едва през септември заради  парламентарен въпрос на  Станислав Владимиров -депутат от БСП, а сега кмет на Перник.

Тодорова потвърждава тезата на прокуратурата, че Димов е главният отговорен за количествата вода, които всеки месец се вземат от язовирите.

По думите й Нено Димов никога не е връщал за корекции предложени му графици.  Тодорова била викана обаче лично от него, за допълнителна устна информация относно четири други язовира – „Пчелина“, „Тича“, „Жребчево“ и „Копринка“ – заради различни сигнали от неправителствения сектор за намалени обеми, замърсяване и др.

Посочва, че „Нено Димов не е настоявал да се взема решение в една или друга посока“.

 

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.